Οι πέντε πυλώνες δράσης του νέου CEO της Ελληνικής

Βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο, πελάτες, ESG, προσωπικό/υψηλό κόστος και ψηφιοποίηση είναι μόνο μερικές από τις προτεραιότητες της νέας ηγεσίας της Ελληνικής Τράπεζας.

Στην πρώτη του δημόσια παρουσία μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο νέος CEO της τράπεζας Oliver Gatzke, αναφέρθηκε στους πυλώνες, στους οποίους επικεντρώνεται το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, με στόχο την αναδιαμόρφωση και τη βελτιστοποίηση της τράπεζας.

Διαβάστε ακόμα:

Τα έξι νέα «openings» στο Metropolis Mall και οι χιλιάδες επισκέπτες

Αυξημένο ισραηλινό ενδιαφέρον για ακίνητα της Λεμεσού

Ακίνητα που ξεχωρίζουν από μόλις €2.000

Πιο αποτελεσματική διοίκηση
Στόχοι οργανωτικής αλλαγής ήταν η πιο αποτελεσματική δομή διοίκησης, η οποία θα υποστηρίξει την εφαρμογή της στρατηγικής, ο εξορθολογισμός της λήψης αποφάσεων της εκτελεστικής εξουσίας με αποτέλεσμα αυξημένη λογοδοσία και ταχύτερη εκτέλεση με λιγότερες επιτροπές και λιγότερα μέλη για κάθε επιτροπή, όπως επίσης η ολιστική διαχείριση του μετασχηματισμού με όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς για τη διασφάλιση της εκτέλεσης και την επιτάχυνση της εφαρμογής.

Διαβάστε ακόμα:

Ελληνική: Μετά την πώληση ΜΕΔ €700 εκατ. θα πωληθεί και η APS

Ελληνική: Κέρδη €21 εκατ. το πρώτο εξάμηνο

Ένας από τους βασικότερους πυλώνες, σύμφωνα με τον Ανώτατο Εκτελεστικό Διευθυντή του Ομίλου, είναι η σταθερότητα του οργανισμού ως τραπεζικό ίδρυμα, εφαρμόζοντας ένα βιώσιμο τραπεζικό μοντέλο.

Στο πλαίσιο αυτό οι βασικές προτεραιότητες της νέας ηγεσίας είναι η βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού μέσω της μείωσης των οργανικών και ανόργανων μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, αλλά και η βελτίωση του προφίλ κινδύνου/απόδοσης των δανείων μέσω υγιούς ανάπτυξης και διαφοροποίησης με ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία, Διακυβέρνηση).

Ταυτόχρονα, προτεραιότητα του Oliver Gatzke και της ομάδας του είναι η βελτίωση της εμπειρίας των πελατών μέσω της ψηφιοποίησης, της βελτιστοποίησης των παρεχόμενων καναλιών και της ενίσχυσης του εύρους του προϊόντος.

Η νέα ηγεσία της Ελληνικής αναμένεται επίσης να δώσει έμφαση στην ανάπτυξη και διαχείριση της ρευστότητας από καταθέσεις, καθώς και να διαχειριστεί το υψηλό κόστος μέσω απλοποίησης και ενεργού διαχείρισης κόστους σε όλους τους τομείς.

Επικεντρωμένη ανάπτυξη
Μια βασική προτεραιότητα της Ελληνικής Τράπεζας είναι η ενίσχυση της πρωταρχικής σχέσης μεταξύ της αύξησης του δανεισμού και των τελών, με την αναλογία του δείκτη δανείων προς καταθέσεις να είναι υψηλότερη από 55%.

Παράλληλα, στα πλάνα βρίσκεται η στόχευση βιομηχανιών με ευκαιρίες ανάπτυξης, ο μετασχηματισμός των ασφαλιστικών θυγατρικών της τράπεζας, η υπεύθυνη αύξηση του διεθνούς δανεισμού και η συμμετοχή σε κοινοπραξίες, καθώς και η διαφοροποίηση χαρτοφυλακίου ομολόγων

Ενδυνάμωση ισολογισμού
Με στόχο την ισχυροποίηση του ισολογισμού, η Ελληνική θα συνεχίσει την οργανική απομόχλευση μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων μέσω στρατηγικών εκτέλεσης στην APS Cyprus.

Σημαντικό κομμάτι στη διαδικασία μείωσης των μη οργανικών ΜΕΧ είναι το πρόγραμμα Starlight, το οποίο σχετίζεται με την πώληση πακέτου δανείων ύψους €700 εκατ.

Οι υπογραφές ανάμεσα στην Ελληνική Τράπεζα και τους ενδιαφερόμενους επενδυτές αναμένεται να πέσουν το επόμενο διάστημα, προκειμένου το πρότζεκτ να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2021.

Ταυτόχρονα, αναμένεται να υπάρξει αυξημένη εστίαση στη διαχείριση των πρώιμων καθυστερήσεων και να προχωρήσει η έκδοση τίτλων MREL (ελάχιστη απαίτηση για ίδια κεφάλαια και απαίτηση επιλέξιμων υποχρεώσεων).

Μείωση κόστους
Μια σημαντική πρόκληση παραμένει για την Ελληνική Τράπεζα η διαχείριση του αυξημένου κόστους, με αρκετά μεγάλο μέρος των εξόδων να αφορούν το προσωπικό.

Η τράπεζα στοχεύει στην υιοθέτηση κουλτούρας με ευσυνειδησία και πειθαρχία σε θέματα κόστους, στον εξορθολογισμό για τη βελτιστοποίηση του αριθμού του προσωπικού και τη βελτίωση της αποδοτικότητας.

Την ίδια ώρα, αναμένεται εξορθολογισμός των καταστημάτων και επενδύσεις σε κανάλια και τεχνολογία με στόχο την ενίσχυση των ψηφιακών δυνατοτήτων.

ESG / Βιωσιμότητα
Εφαρμόζοντας το τρίπτυχο Περιβάλλον, Κοινωνία, Διακυβέρνηση, το οποίο άρχισε να επηρεάζει τον τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων, η Ελληνική Τράπεζα θα προχωρήσει στην αύξηση της χρηματοδότησης σε έργα που σχετίζονται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την υγεία και την εκπαίδευση.

Εξάλλου, προχωρά στην προσθήκη Συστήματος Διαχείρισης Ενέργειας σε κτήρια και υποκαταστήματα της πρώην Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας έως το τέλος του 2021.

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Απριλίου του περιοδικού GOLD: Living the American Dream
Fooderloo: Ένα καινοτόμο app που μειώνει το food waste και εξοικονομεί χρήματα στις επιχειρήσεις
Ακίνητα: Οι πιο περιζήτητες περιοχές ανά επαρχία-Τι καταδεικνύει έρευνα της Deloitte
Τελεσίγραφο Βαφεάδη στην Kition για την εγγυητική-Προθεσμία δύο ημερών, μετά τα πράγματα θα είναι διαφορετικά
Κώστας Κουμής: Τα τρία αρνητικά δεδομένα της φετινής χρονιάς και η αισιοδοξία για τις επιδόσεις του τουρισμού
Π. Χριστοδούλου: Επιτυγχάνεται η πολυπόθητη εναρμόνιση των όρων εργοδότησης του προσωπικού
Διοικητικό πρόστιμο συνολικού ύψους €360,000 στην ΚΕΠΕΥ MCA Intelifunds από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Συμφωνία σταθμός ανάμεσα σε Ελληνική και ΕΤΥΚ για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης
Τράπεζα Κύπρου: Ξεκινά το πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών-Όλες οι πληροφορίες
Νικόδημος Δαμιανού: Απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης εντός του έτους