Σε αναζήτηση ισορροπίας τραπεζικών πρακτικών και ευ επιχειρείν

Με καλή θέληση, θετική διάθεση και άκρως εποικοδομητικό πνεύμα προσεγγίζεται απ’ όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, τράπεζες και επιχειρηματικούς/επαγγελματικούς φορείς, η πρωτοβουλία που ανέλαβε και υλοποιεί ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου, με στόχο τη διευκόλυνση και επιτάχυνση του επιχειρείν μέσα από αποδοτικότερες τραπεζικές διαδικασίες που διέπουν εργασίες, όπως είναι το άνοιγμα λογαριασμών, η διεκπεραίωση εμβασμάτων κ.α., με συμμόρφωση πάντα προς τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Καθολική διαπίστωση αποτελεί πως ο ρόλος του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης είναι σαφώς καταλυτικός και ότι οι τράπεζες καλούνται να συνδράμουν προωθώντας στοχοθετημένα μέτρα, ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον τομέα των επαγγελματικών υπηρεσιών, που θεωρείται βασικός πυλώνας της οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, αίσθηση όλων των εταίρων του κυπριακού επιχειρείν αποτελεί πως όσο σημαντικότερες είναι οι επιτρεπόμενες τομές στο τραπεζικό σύστημα, τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι πιθανότητες πλήρους αξιοποίησης των επενδυτικών, αναπτυξιακών ευκαιριών. Ως απόλυτα ενθαρρυντικό την ίδια ώρα, χαρακτηρίζεται το γεγονός ότι ο κάθε φορέας εργάζεται στον βαθμό που του αναλογεί, με εστίαση στη βιωσιμότητα της ανάπτυξης και της ενδυνάμωσης των ανταγωνιστικών πλεονεκτημάτων της Κύπρου, ως ελκυστικού επενδυτικού κόμβου και προορισμού.

Όπως μιλώντας στο InBusinessNews υποδεικνύουν άμεσα εμπλεκόμενοι στην όλη προσπάθεια παράγοντες, ο δρόμος της επιτάχυνσης της ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας απαιτεί συνέχιση του παραγωγικού διαλόγου με όλους τους φορείς για αποφασιστική επίλυση προβλημάτων που υφίστανται ή και θα ανακύψουν στο μέλλον. Ζητούμενο, όπως τονίζουν, είναι η επίτευξη της ισορροπίας εκείνης, που θα ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των τραπεζικών πρακτικών και το κυπριακό ευ επιχειρείν. Αξίζει να σημειωθεί συναφώς, πως κατά την ομιλία του στην προχθεσινή ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πανίκος Νικολάου, διαβεβαίωσε περί της βούλησης του τραπεζικού συστήματος για διατήρηση ανοικτού διαλόγου με το κράτος και του κοινωνικούς φορείς, τονίζοντας πως οι τράπεζες μοιράζονται τις αγωνίες και τις δυσκολίες των επιχειρήσεων-όπως και των νοικοκυριών-, εξετάζοντας τις ανάγκες τους με γνήσιο ενδιαφέρον.

Υπενθυμίζεται πως στο πλαίσιο της συνάντησης είχαν την περασμένη Δευτέρα οι τραπεζικοί και επιχειρηματικοί φορείς του τόπου, με πρωτοβουλία του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, τα εμπλεκόμενα μέρη κατέληξαν σε δέκα βασικά μέτρα με στόχο την εύρυθμη λειτουργία του χρηματοοικονομικού τομέα. Μεταξύ άλλων αποφασίστηκαν, η διεξαγωγή σεμιναρίων της ΚΤΚ στους Λειτουργούς Συμμόρφωσης των τραπεζών για επεξηγήσεις επί των κανονισμών AML προς διευκόλυνση των πελατών τους, η παροχή εξηγήσεων των τραπεζών για την απόρριψη αιτημάτων πελατών, η έναρξη εργασιών της Υπηρεσίας Χρηματοπιστωτικής Δεοντολογίας που δημιουργήθηκε πρόσφατα στην ΚΤΚ για διερεύνηση παραπόνων και ενημέρωση των τραπεζών για τυχόν διορθωτικές ενέργειες, η υποβολή ολοκληρωμένων φακέλων πελατών προς τις τράπεζες από τους συμβούλους τους για διευκόλυνση δέουσας επιμέλειας, καθώς και η δημιουργία working group τραπεζών-φορέων, προς συζήτηση άλλων μέτρων για διασφάλιση πιο αποδοτικών διαδικασιών, υπό την παρακολούθηση της ΚΤΚ.

Όπως εκτιμάται, ο στοχευμένος δεκάλογος που συμφωνήθηκε δημιουργεί πορεία προς την υιοθέτηση καλών πρακτικών, οι οποίες θα συμβάλλουν προοδευτικά, εντός χρονοδιαγραμμάτων, στην άμβλυνση υφιστάμενων δυσκολιών, ως αποτέλεσμα συγκεκριμένων διαδικασιών του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Προς αυτή ακριβώς την κατεύθυνση, απόψεις και προτάσεις επί θεμάτων που άπτονται του χρηματοπιστωτικού συστήματος με στόχευση την εύρυθμη λειτουργία του και την παροχή ταχύτερων και ευέλικτων διαδικασιών, ανταποκρινόμενων στις προκλήσεις της επιχειρηματικής δραστηριότητας, κατέθεσε με σαφήνεια ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος (ΠΔΣ). Μεταξύ των προτάσεων αυτών, περιλαμβάνεται πρόταση για θέσπιση διαδικαστικού κώδικα με χρονοδιαγράμματα που θα διασφαλίζει τη διαφάνεια στις τραπεζικές διαδικασίες ανοίγματος και διαχείρισης τραπεζικών λογαριασμών. 

Περαιτέρω, και δεδομένου ότι ο ΠΔΣ ως θεσμικό σώμα εκπροσωπεί πέραν των 4,200 μελών του, που δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς της οικονομίας και βρίσκονται καθημερινά σε αλληλεπίδραση με το ευρωπαϊκό και διεθνές επιχειρείν, έχει θέσει ενώπιον των αρμοδίων ζητήματα, όπως: Η έλλειψη ξεκάθαρης στρατηγικής όσον αφορά το είδος των δραστηριοτήτων που η κάθε τράπεζα δέχεται, οι δυσκολίες στο άνοιγμα/λειτουργία λογαριασμών πελατών, διαδικασίες πιστοποίησης εγγράφων KYC και μεταφορά χρημάτων μεταξύ ιδιωτών/ιδιωτικών επιχειρήσεων κ.α. Πρόκειται για ζητήματα που απασχολούν ιδιαιτέρως και τη δικηγορική κοινότητα, καθότι δημιουργούν καθυστερήσεις στη διεκπεραίωση εργασιών, με συνέπεια να παρεμποδίζεται η επιχειρηματική δραστηριότητα και ενώ είναι τοις πάσι γνωστόν και κοινώς αποδεκτόν ότι οι άμεσες ξένες επενδύσεις είναι μέγιστης σημασίας για τη σταθερή ανάπτυξη της οικονομίας.

Θέση του ΠΔΣ αποτελεί πως τα μέτρα που αποφασίστηκαν την περασμένη Δευτέρα και θα δρομολογηθούν το επόμενο διάστημα, αναμένεται να συντείνουν στην επίλυση των προαναφερθέντων ζητημάτων. Όπως χαρακτηριστικά έχει τονίσει με έμφαση η εκπρόσωπος Τύπου και μέλος του Συμβουλίου του ΠΔΣ, Τζώρτζια Κωνσταντίνου- Παναγιώτου, «στόχος της όλης προσπάθειας είναι η βελτιστοποίηση των τραπεζικών πρακτικών, ώστε να υποβοηθηθεί το κυπριακό επιχειρείν και η κυπριακή οικονομία γενικότερα, με απόλυτο σεβασμό στο ρυθμιστικό πλαίσιο».

Δειτε Επισης

Στα €44.608.380,50 το εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Ψήφος εμπιστοσύνης από Fitch... Υψηλότερα και διαφοροποιημένα έσοδα για Ελληνική από την εξαγορά της CNP
Αδικεί επενδυτές και όσους έχουν προτεραιότητα στήριξης η πρόταση για φορολόγηση υπερκερδών τραπεζών
Προειδοποιούν οι επόπτες... Παραμένουν αυξημένοι οι κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ε.Ε.
Στην επενδυτική βαθμίδα BBB (χαμηλή) με σταθερή τάση η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας από DBRS
Τράπεζα Κύπρου: Στο Δ.Σ. Christian Philipp Hansmeyer και William Stuart
Αιφνιδιαστική παραίτηση του CEO της HSBC
Κνοτ (ΕΚΤ): Ρεαλιστική η μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο
Δεν πείθει την Βουλή για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών το ΑΚΕΛ-«Προεκλογικό πυροτέχνημα»
Moody's: Πιστωτικά θετική για την Ελληνική η απόκτηση της CNP