Στα €6,3δισ. τα υπό διαχείριση κεφάλαια των Συλλογικών Επενδύσεων

174 Εταιρείες Διαχείρισης Συλλογικών Επενδύσεων και Οργανισμούς Συλλογικών Επενδύσεων (ΟΣΕ) βρίσκονται υπό την εποπτεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ) κατά το 4οτρίμηνο του 2018, σύμφωνα με την δεύτερη έκδοση του Τριμηνιαίου Στατιστικού Δελτίου για τον τομέα των Εταιρειών Διαχείρισης και τους Οργανισμούς Συλλογικών Επενδύσεων(quarterly statistical report).

Από αυτές, οι 118 έχουν δραστηριότητες (αυξημένες κατά 18% έναντι του προηγούμενου τριμήνου). Από το σύνολο των εταιρειών, οι 74 είναι Εξωτερικά Διαχειριζόμενοι ΟΣΕ, οι 64 Εσωτερικά Διαχειριζόμενοι ΟΣΕ και οι 36 Εξωτερικοί Διαχειριστές. Ο συνολικός αριθμός εταιρειών διαχείρισης περιλαμβάνει, 24 ΔΟΕΕ, 72 ΔΟΕΕ –κάτω των ορίων και 4 Εταιρείες Διαχείρισης ΟΣΕΚΑ.

Το συνολικό Ενεργητικό υπό Διαχείριση, το 4οτρίμηνο του 2018 ανερχόταν στα €6.3 δισ., καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 10% σε σχέση με το 3οτρίμηνο του 2018. Περίπου το 98% του Ενεργητικού υπό Διαχείριση, προερχόταν από τον Τομέα των Συλλογικών Επενδύσεων και μόλις το 2% από ΔΟΕΕ κάτω των ορίων –κλειστού τύπου Επενδυτικές Εταιρείες, οι οποίες είναι εισηγμένες στο ΧΑΚ.
 
Όσον αφορά την επενδυτική πολιτική των ΟΣΕΚΑ, αυτοί επενδύουν το78% του Ενεργητικού υπό Διαχείριση σε Κινητές Αξίες, ενώ ακολουθούν με ποσοστό 12% οι επενδύσεις σε Καταθέσεις.
 
Όσον αφορά τους OEE και ΟΕΕΠΑΠ, το 48% του Ενεργητικού υπό Διαχείριση επενδύεται σε μετοχές και το 16% σε Ακίνητα. Σχετικά με την επενδυτική πολιτική των ΔΟΕΕ κάτω των ορίων –κλειστού τύπου επενδυτικές εταιρείες οι οποίες είναι εισηγμένες στο ΧΑΚ, το 29% του ενεργητικού επενδύεται σε Ακίνητα και το 28% σε Καταθέσεις.
 
Συνολικά υπάρχουν 104 ΟΣΕ με δραστηριότητες, οι οποίοι κατέχουν τα €6.1 δις του Ενεργητικού υπό Διαχείριση. Το 71% του ποσού αυτού κατέχεται από 92 Κυπριακούς ΟΣΕ (9 ΟΣΕΚΑ, 27 ΟΕΕ και 56 ΟΕΕΠΑΠ). Από το σύνολο των 104 ΟΣΕ με δραστηριότητες, οι 67 επενδύουν στην Κύπρο μερικώς ή ολικώς και €1.7 δις επενδύεται στην Κύπρο (28% του συνολικού Ενεργητικού υπό Διαχείριση).
 
Το 63% των επενδύσεων στην Κύπρο, γίνεται σε Μετοχές ενώ οι επενδύσεις σε Ακίνητα αποτελούν το 16%. Όσον αφορά στην κατηγοριοποίηση των επενδυτών που επενδύουν σε ΟΣΕΚΑ, παρατηρείται ότι σχεδόν όλοι οι επενδυτές (99.5%) είναι ιδιώτες επενδυτές.
 
Όσον αφορά τους ΟΕΕ και ΟΕΕΠΑΠ, 58% του συνόλου των επενδυτών είναι Επαγγελματίες Επενδυτές, 40% Καλά Ενημερωμένοι Επενδυτές και μόλις 2% Ιδιώτες Επενδυτές.
-

Δειτε Επισης

Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Στο 11,42% το επιτόκιο αναφοράς
Και αυτό το Πάσχα η Alpha Bank στέκεται στο πλευρό των ευάλωτων συμπολιτών μας
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά
Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων