Τι πρέπει να ξέρετε για το Εστία

Βίντεο στο οποίο αναλύονται όλες οι πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι για το Σχέδιο Εστία ετοίμασε η Ελληνική Τράπεζα.

Παράλληλα, η Ελληνική Τράπεζα έχει αναρτήσει στην ιστοσελίδα της όλες τις σχετικές πληροφορίες. 

Η Ελληνική Τράπεζα έχει αποφασίσει να συμμετάσχει στο Σχέδιο Εστία, το οποίο θα μπει σε εφαρμογή σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Σκοπός του Σχεδίου, που προσφέρεται για μία και μοναδική φορά, είναι να υπάρξει λύση αναδιάρθρωσης δανείων και να προστατευθούν οι κύριες κατοικίες ευάλωτων δανειοληπτών, που θα επιλεχθούν με βάση συγκεκριμένα κριτήρια. Οι δανειολήπτες, στο τέλος κάθε έτους, θα λαμβάνουν από την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας χορηγία ίση με το ένα τρίτο (1/3) των δόσεων του δανείου τους, υπό την προϋπόθεση ότι αποπληρώνουν στην τράπεζά τους τα δύο τρίτα (2/3) των μηνιαίων δόσεων του Αναδιαρθρωμένου Δανείου Κύριας Κατοικίας.

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο Συναντίληψης, ο αιτητής συμπληρώνει και υποβάλλει στην Τράπεζα την αίτηση και όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά έγγραφα εντός της περιόδου που θα ανακοινωθεί σύντομα.
 

Κριτήρια Επιλεξιμότητας
Για να μπορεί ένα δάνειο να ενταχθεί στο Σχέδιο Εστία χρειάζεται να πληρούνται οι πιο κάτω προϋποθέσεις:

  • Το δάνειο να είναι εξασφαλισμένο με υποθήκη πρώτης κατοικίας.
  • Η αγοραία αξία της πρώτης κατοικίας να μην υπερβαίνει τις €350.000.
  • Τουλάχιστον το 20% του υπολοίπου του συνόλου των πιστωτικών διευκολύνσεων να είναι μη εξυπηρετούμενο για περισσότερες από 90 μέρες.
  • Ο δανειολήπτης να πληροί συγκεκριμένα κοινωνικοοικονομικά κριτήρια σε ό,τι αφορά το ετήσιο εισόδημα του κάθε νοικοκυριού.
  • Τα υπόλοιπα καθαρά περιουσιακά στοιχεία του νοικοκυριού του να μην υπερβαίνουν, σε τιμές αγοράς, το 80% της αγοραίας αξίας της κύριας κατοικίας, η οποία δεν θα ξεπερνά τις €250.000, με βάση τη διαδικασία εκτίμησης ακίνητης περιουσίας.
  • Ο δανειολήπτης να είναι μόνιμος κάτοικος της Κυπριακής Δημοκρατίας ή να έχει νόμιμη και συνεχή διαμονή στην Κυπριακή Δημοκρατία από το 2013.
  • Αν το δάνειό του έχει τύχει αναδιάρθρωσης μετά τις 30 Σεπτεμβρίου 2017, δεν μπορεί να ενταχθεί στο Σχέδιο Εστία.
  • Το επιτόκιο και η περίοδος αποπληρωμής που θα εφαρμοστούν, αναμένεται να καθοριστούν εντός συγκεκριμένων ορίων, βάσει των προνοιών του Σχεδίου Εστία.
  • Η τελική έγκριση των αιτήσεων για το Σχέδιο Εστία θα παρέχεται από τις αρμόδιες Κυβερνητικές Υπηρεσίες.


Τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις του Σχεδίου θα πρέπει να πληρούνται την περίοδο από τις 30 Σεπτεμβρίου 2017 μέχρι την ημερομηνία εξέτασης της αίτησης για να ενταχθεί στο Σχέδιο Εστία.

Η πιο πάνω λίστα δεν είναι εξαντλητική και υπόκειται σε αλλαγές, λαμβάνοντας υπόψη τους τελικούς όρους και προϋποθέσεις του Σχεδίου Εστία, όπως θα ανακοινωθούν από τις αρμόδιες Κυβερνητικές Υπηρεσίες.

Αν ο δανειολήπτης δεν πληροί τα κριτήρια, η Ελληνική Τράπεζα είναι διατεθειμένη να του προσφέρει εναλλακτικές προτάσεις αναδιάρθρωσης του δανείου του, ανάλογα με την περίπτωση.

Περισσότερες Πληροφορίες
Αν επιθυμούν να συμμετάσχουν στο Σχέδιο ή χρειάζονται περισσότερες πληροφορίες, μπορούν να επικοινωνήσουν με την εταιρεία διαχείρισης δανείων (APS Debt Servicing Cyprus Ltd), που είναι υπεύθυνη  για τη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων για λογαριασμό της Ελληνικής Τράπεζας, στην τηλεφωνική γραμμή Εστία (τηλ.: 22 690434) ή στο email (cy-estia@aps-holding.com) και στην ακόλουθη διεύθυνση:

APS Debt Servicing Cyprus Ltd.

Αμφιπόλεως 20,

2025 Λευκωσία,

Κύπρος

www.aps-holding.com

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν επίσης να επικοινωνήσουν με τις αρμόδιες Κυβερνητικές Υπηρεσίες σε ό,τι αφορά πληροφορίες σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις του Σχεδίου Εστία.


Διαθέσιμα Στοιχεία
Κατά την επικοινωνία των πελατών μαζί με την Ελληνική Τράπεζα θα πρέπει να έχουν διαθέσιμες τις πιο κάτω πληροφορίες:

  • Όνομα
  • Διεύθυνση μόνιμης κατοικίας
  • Αριθμό ταυτότητας / αριθμό μητρώου εταιρείας
  • Αριθμός εγγραφής τίτλου πρώτης κατοικίας


Στόχος
Η Τράπεζα στοχεύει στην άμεση αξιολόγηση όλων των σχετικών αιτήσεων για το Σχέδιο Εστία, έτσι ώστε να αποφευχθούν οποιεσδήποτε άσκοπες καθυστερήσεις. Η Ελληνική Τράπεζα καλεί όλους τους πελάτες που πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας του Σχεδίου Εστία να επικοινωνήσουν μαζί της το συντομότερο δυνατό.

Δειτε Επισης

Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Στο 11,42% το επιτόκιο αναφοράς
Και αυτό το Πάσχα η Alpha Bank στέκεται στο πλευρό των ευάλωτων συμπολιτών μας
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά
Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων