Γιωρκάτζη: Ήθελαν να δώσουν δωρεάν μετοχές λόγω εκλογών

Ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής που διερευνά τα αίτια για την κατάρρευση του Συνεργατισμού κατέθεσε σήμερα η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, ενώ προηγήθηκαν οι καταθέσεις δύο πρώην Διοικητών μέσω τηλεδιάσκεψης, Πανίκου Δημητριάδη και Αθανάσιου Ορφανίδη.

Στην κατάθεση της, η Διοικήτρια έκανε λόγο για λάθος άτομα, λάθος της Κυβέρνησης και μη εταιρική διακυβέρνηση, απαντώντας στο ερώτημα τι πήγε στραβά στην προσπάθεια να ξεπεράσει ο Συνεργατισμός την κρίση από το 2013 και έπειτα.

Σε ερώτηση αν εννοεί την Επιτροπεία ή τους εκτελεστικούς απάντησε «για όλους».  Ένας οργανισμός για να μπορεί να λειτουργήσει αποδοτικά πρέπει να έχει καλό προϊόν να πωλήσει και πρέπει να έχει τους κατάλληλους ανθρώπους να διαχειριστούν αυτό το προϊόν σε μια καλή τιμή. «Εδώ έλειπαν και τα τρία», πρόσθεσε.

Για το διορισμό του Νικόλα Χατζηγιάννη ανέφερε ότι η Κεντρική Τράπεζα είχε στείλει χωρίς να πάρει θέση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα δύο ζητήματα που είχαν προκύψει σε σχέση με συμπεριφορά του προς προπονητή και την έγκριση πράξης κατά παράβαση οδηγιών της Κεντρικής όταν εργοδοτείτο από την Τράπεζα Κύπρου.

«Η ΕΚΤ θεώρησε το μεν θέμα του προπονητή ότι δεν έχει σχέση με τραπεζικά θέματα το δε άλλο το θεώρησε επουσιώδες και έδωσε τη μη ένσταση», σημείωσε.

Σε άλλη ερώτηση είπε ότι «πιστεύω ότι ένας άνθρωπος που κατέχει μια θέση και προορίζεται CEO του δεύτερου μεγαλύτερου οργανισμού της χώρας, αν συμπεριφέρεται κατά τρόπο απρεπή σε ένα προπονητή και αν ενεργεί με τρόπο σε αντίθεση με τις οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας, τότε θεωρώ ότι εγείρεται θέμα ηθικής τάξης και νομίζω ότι θα μπορούσαμε και εμείς να είμαστε πιο σκληροί». Σε ερώτηση αν υπήρξε πολιτική παρέμβαση απάντησε αρνητικά.  

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής της η κ. Γιωρκάτζη είπε ότι "θεωρώ αν ήταν να πω για όλα τα πράγματα, ευθύνη Υπουργού ήταν η επιλογή προσώπων" και προστασία να μην διαταραχθούν μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις. Ανέφερε επίσης ότι ο Γενικός Εισαγγελέας έχει φακέλους ενώπιον του με όλες τις ΜΕΧ πρώην και νυν στελεχών του Συνεργατισμού.

Η κατάθεση της κ. Γιωρκάτζη θα συνεχιστεί αύριο. 


Διαβάστε ακόμα: Η μάχη των υπεραγορών στη Λακατάμια

Διαβάστε ακόμα: «Φορτσάρουν» για Black Friday τα καταστήματα

Το InBusinessNews μετέδωσε λεπτό προς λεπτό τα όσα αναφέρθηκαν ενώπιον της Ερευνητικής.
 

Δειτε Επισης

Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά
Νάγκελ (ΕΚΤ): Δεν είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει σειρά μειώσεων επιτοκίων
Αυξάνει την παρουσία της στην Τράπεζα Κύπρου η Helikon-Ποιοι οι μέτοχοι με πέραν του 5%
Στρατηγική μεγέθυνσης της θέσης της Alpha Bank στην Κύπρο-Ξανά στο νησί το Δ.Σ. του ομίλου