Ν. Χατζηγιάννης: Τον Ιανουάριο μας ήρθε λογαριασμός €812 εκατ λόγω ΜΕΔ

Απαντήσεις στις αιχμές για κακοδιαχείριση από  το Συνεργατισμό και στα προβλήματα με τα οποία βρέθηκε αντιμέτωπη η διοίκηση, δίνει ο Ανώτερος Εκτελεστικός Διευθυντής της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας, Νικόλας Χατζηγιάννης.
 
Μιλώντας το πρωί στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, ο κ. Χατζηγιάννης τόνισε μεταξύ άλλων ότι ενώ τον Δεκέμβριο του 2017 ο μέσος δείκτης κεφαλαίου είχε καθοριστεί στο 14%, ποσοστό το οποίο ο Συνεργατισμός πληρούσε, τον Ιανουάριο του 2018 ήρθε, κατά την έκφραση του, ένας λογαριασμός €812 εκατ., καθώς με βάση τους κανονισμούς της ΕΚΤ, όπως είπε, μηδενίστηκε η αξία των ακινήτων που αποτελούσαν εξασφαλίσεις για μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
 
«Δυστυχώς, εξαρτόμαστε από κανονισμούς, δεν μπορείς να μηδενίζεις την αξία ενός ακινήτου που είναι εξασφάλιση για ένα δάνειο. Αυτή είναι όμως η τραπεζική ένωση και ήρθε ένας λογαριασμό τον Ιανουάριο € 812 εκατ, ενώ το Δεκέμβριο είχε καθοριστεί ο μέσος δείκτης κεφαλαίου  στο14% που τον πληρούσαμε», δήλωσε. 
 
Ο κ. Χατζηγιάννης σημείωσε ότι γι να μειωθούν οι ΜΕΧ, υπάρχουν δύο τρόποι. Ο ένας είναι οι αναδιαρθρώσεις, κάτι το οποίες έγινε στον Συνεργατισμό και ο άλλος είναι η πώληση δανείων. «Ένας ενδιάμεσος τρόπος είναι οι μαζικές εκποιήσεις. Εμείς έχουμε στεγαστικά δάνεια. Έχοντας περισσότερες από 100 χιλιάδες  τέτοιες περιπτώσεις, δηλαδή 200 – 300 χιλιάδες κόσμου που επηρεάζεται, αν προχωρούσαμε σε αυτό το βήμα, ο αριθμός των εκποιήσεων κάθε μήνα θα πλησίαζε τις 1000. Φαντάζεστε να είχαμε 12 χιλιάδες περιπτώσεις εκποιήσεων το έτος;  Αυτό δεν μπορεί να το απορροφήσει η αγορά και θα ήταν καταστροφικές οι συνέπειες στην ίδια την οικονομία, την κοινωνία και στην αγορά ακινήτων», τόνισε χαρακτηριστικά. 
 
Επανέλαβε παράλληλα πως τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια αφορούν καταστάσεις πριν το 2013. «100 χιλιάδες συμπατριώτες μας κάνανε στάση πληρωμών στο συνεργατισμό και φύγανε και  €2 δις καταθέσεις», τόνισε, θέλοντας να τονίσει τα προβλήματα με τα οποία ήταν αντιμέτωπη η διοίκηση. 
 
Σε άλλο σημείο, υπογράμμισε ότι η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων χρειάζεται χρόνο. Ο χρόνος αυτός, πρόσθεσε, δεν δόθηκε από τις εποπτικές αρχές, προσθέτοντας πως αυτό έχει να κάνει με τους σχεδιασμούς που γίνονται στην Ευρωπαϊκή Τραπεζική Ένωση.
 
Αναφορικά τη θέση της Κομισιόν περί προβλήματος διακυβέρνησης στον Συνεργατισμός, ο κ. Χατζηγιάννης δήλωσε ότι η Κομισιόν εξέτασε μόνο το θέμα της κρατικής στήριξης και όχι τα άλλα προβλήματα και παραμέτρους, τα οποία αντιμετώπιζε η ΣΚΤ. Αυτά, είπε, θα φανούν στην έκθεση της ΕΚΤ, η οποία είναι υπεύθυνη για την εποπτεία. 
 

Δειτε Επισης

Νέα αύξηση τόσο στις καταθέσεις όσο και στα δάνεια τον Μάρτιο
Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Στο 11,42% το επιτόκιο αναφοράς
Και αυτό το Πάσχα η Alpha Bank στέκεται στο πλευρό των ευάλωτων συμπολιτών μας
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά