Επ. Κεφαλαιαγοράς: Συνεχίζεται το ενδιαφέρον από εταιρείες

Συνεχίζει να λαμβάνει αιτήσεις από την Κύπρο και το εξωτερικό η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου (ΕΚΚ) για την αδειοδότηση νέων εταιρειών που θα δραστηριοποιούνται στον τομέα της παροχής επενδυτικών και διοικητικών υπηρεσιών, ενδεικτικό του μεγάλου ενδιαφέροντος που ελκύει η Κύπρος ως επενδυτικός προορισμός, λόγω των πολλών πλεονεκτημάτων που εξακολουθεί να προσφέρει η κυπριακή οικονομία.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου του 2014, έχουν αδειοδοτηθεί 169 Κυπριακές Εταιρείες Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΚΕΠΕΥ) και 86 Εταιρείες Παροχής Διοικητικών Υπηρεσιών.

Ειδικότερα, ο αριθμός των ΚΕΠΕΥ έχει σημειώσει μεγάλη αύξηση τα τελευταία χρόνια, αφού από περίπου 50 αδειοδοτημένες εταιρείες το 2005, σήμερα (μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου του 2014) έχουν ανέλθει στις 169, ενώ εκκρεμεί η ολοκλήρωση της εξέτασης από την ΕΚΚ 32 αιτήσεων για εγγραφή νέων ΚΕΠΕΥ.

Από τις αρχές του 2014 μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου η ΕΚΚ παραχώρησε 26 άδειες για νέες ΚΕΠΕΥ, σε σύγκριση με 24 που είχε παραχωρήσει την αντίστοιχη περίοδο του 2013.

Εταιρείες Παροχής Διοικητικών Υπηρεσιών
Παράλληλα, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, έχουν αδειοδοτηθεί από την ΕΚΚ 86 Εταιρείες Παροχής Διοικητικών Υπηρεσιών, ενώ εκκρεμούν άλλες 109 αιτήσεις για εξέταση, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία.

Η ΕΚΚ έχει αναλάβει από τον Δεκέμβριο του 2012, όταν τέθηκε σε λειτουργία ο νέος Νόμος που διέπει τη λειτουργία των εταιρειών που παρέχουν διοικητικές υπηρεσίες, την αδειοδότηση και εποπτεία των εταιρειών αυτών, εκτός των εταιρειών που εμπίπτουν στις εξαιρέσεις της νομοθεσίας.

Συλλογικές Επενδύσεις
Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αυξάνεται συνεχώς το ενδιαφέρον για δραστηριοποίηση οργανισμών στον τομέα των συλλογικών επενδύσεων (ευρύτερα γνωστές και ως αμοιβαία κεφάλαια) , ο οποίος αποτελεί σημαντική προτεραιότητα της ΕΚΚ.

Συγκεκριμένα, σήμερα υπάρχουν 14 υποβληθείσες αιτήσεις στην ΕΚΚ προς εξέταση για εγγραφή Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων. Παράλληλα έχουν υποβληθεί 12 αιτήσεις για Διαχειριστές Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων.

Το ενδιαφέρον για δραστηριοποίηση οργανισμών στον τομέα των συλλογικών επενδύσεων αναμένεται να αυξηθεί στο άμεσο μέλλον καθώς αποτελεί μια πολύ υποσχόμενη αγορά με πολλές προοπτικές για την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας και δημιουργία πολύτιμων νέων θέσεων εργασίας.

Σε λειτουργία το νέο πλαίσιο πιστοποίησης προσώπων
Εξάλλου, μεγάλο ενδιαφέρον επιδεικνύεται για συμμετοχή στις εξετάσεις πιστοποίησης προσώπων που απασχολούνται ή θα ήθελαν μελλοντικά να απασχοληθούν σε Κυπριακές Επιχειρήσεις Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΚΕΠΕΥ), Πιστωτικά Ιδρύματα σε σχέση με την παροχή επενδυτικών υπηρεσιών, Εταιρείες Διαχείρισης και Εταιρείες Επενδύσεων Μεταβλητού Κεφαλαίου.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, ως αποτέλεσμα του έντονου ενδιαφέροντος που έχει επιδειχθεί για συμμετοχή στις εξετάσεις, έχουν καλυφθεί πλήρως οι θέσεις για τις επόμενες εξετάσεις μέχρι και τις αρχές του 2015, ενώ η ΕΚΚ συνεχίζει να δέχεται ενδιαφέρον για συμμετοχή στις εξετάσεις μέσα στο επόμενο έτος. Για αντιμετώπιση αυτού του ενδιαφέροντος, η ΕΚΚ έχει αποφασίσει όπως οι εξετάσεις διεξάγονται πλέον δύο φορές την εβδομάδα.

Σημειώνεται ότι η ΕΚΚ ολοκλήρωσε πρόσφατα, ύστερα από εντατική εργασία που κράτησε δύο περίπου χρόνια, την πλήρη αναδιαμόρφωση του πλαισίου πιστοποίησης προσώπων. Οι αλλαγές που έχουν επέλθει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ενισχύουν την αξιοπιστία του χρηματοπιστωτικού τομέα και την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών, αφού καθιστούν το πλαίσιο πιο αποτελεσματικό και παραγωγικό και διασφαλίζουν ότι τα άτομα που θα συμβουλεύουν, θα διαχειρίζονται χαρτοφυλάκια και θα διενεργούν συναλλαγές εκ μέρους επενδυτών, θα έχουν πλέον συνεχή κατάρτιση και εκπαίδευση.

Οι πρώτες εξετάσεις με βάση το νέο καθεστώς έχουν πραγματοποιηθεί την προηγούμενη Τρίτη με μεγάλη επιτυχία.

Τα πιστοποιημένα πρόσωπα εγγράφονται σε ειδικό μητρώο που τηρεί η  Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, γεγονός το οποίο συμβάλει στην αύξηση της διαφάνειας στην αγορά. Το μητρώο θα επικαιροποιείται σε τακτά χρονικά διαστήματα εφόσον ότι τα εγγεγραμμένα άτομα αποδείξουν ότι έχουν τηρήσει τις υποχρεώσεις τους για συνεχή επαγγελματική επιμόρφωση. Για να παραμείνει κάποιος στο μητρώο, ως εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπος, θα πρέπει να συμπληρώνει κάθε χρόνο συγκεκριμένες ώρες εκπαίδευσης.

 

Δειτε Επισης

Νέα αύξηση τόσο στις καταθέσεις όσο και στα δάνεια τον Μάρτιο
Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Στο 11,42% το επιτόκιο αναφοράς
Και αυτό το Πάσχα η Alpha Bank στέκεται στο πλευρό των ευάλωτων συμπολιτών μας
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά