USB: Ικανοποιητικά επίπεδα ρευστότητας

Τα οικονομικά αποτελέσματα για το πρώτο εξάμηνο του 2014 παρουσίασε η USB. Σύμφωνα με ανακοίνωση της USB στο ΧΑΚ, οι ζημιές της ανήλθαν στα €4,5 εκ., έναντι ζημιών €1,8 εκ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
 
Το λειτουργικό κέρδος της Τράπεζας διπλασιάστηκε μεταξύ των δύο περιόδων από €3,7 εκ. το πρώτο εξάμηνο του 2013 σε €7,4 εκ. το πρώτο εξάμηνο του 2014, παρά την οικονομική ύφεση και τα περιοριστικά μέτρα στη διενέργεια των τραπεζικών συναλλαγών τόσο εγχώρια όσο και διεθνώς που επηρέασαν τον κύκλο εργασιών της Τράπεζας με μείωση 3% μεταξύ των δύο περιόδων.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 35% στα €14 εκ. από €10,4 εκ, ενώ τα καθαρά έσοδα από δικαιώματα και προμήθειες μειώθηκαν. από €1,5 εκ. σε €1,1 εκ. Τα συνολικά έξοδα της τράπεζας μειώθηκαν κατά 4,8% κυρίως λόγω της μείωσης του κόστους προσωπικού.

Στις 30 Ιουνίου 2014, η τράπεζα συμμορφώνεται με τους ελάχιστους εποπτικούς δείκτες κεφαλαίου όπως έχουν καθοριστεί από την ΚΤ με τον προκαταρκτικό δείκτη των κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων να ανέρχεται στο 9,11% και τον προκαταρτικό δείκτη συνολικών ιδίων κεφαλαίων στο 11,90%..

Η τράπεζα επισημαίνει ότι λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής ύφεσης, της συνεχιζόμενης μείωσης της αξίας των ακινήτων, των νέων αυστηρότερων κανονισμών της ΚΤ σχετικά με την ταξινόμηση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων και της μεθοδολογίας των προβλέψεων και λόγω των συνεπακόλουθων δυσκολιών αποπληρωμής που αντιμετωπίζουν οι πελάτες, οι προβλέψεις για την απομείωση δανείων και χορηγήσεων ανήλθαν στα €9,9 εκ. από €5 εκ. πέρσι.

Ρευστότητα

Σύμφωνα με  την ανακοίνωση, η τράπεζα διατηρεί ικανοποιητικά επίπεδα ρευστότητας με το δείκτη μεικτών χορηγήσεων έναντι καταθέσεων να ανέρχεται στο 74% στις 30 Ιουνίου 2014, ενώ ικανοποιεί πλήρως τους ελάχιστους δείκτες ρευστότητας σε ευρώ και σε ξένα νομίσματα όπως καθορίζονται από την ΚΤ και δεν έχει οποιαδήποτε χρηματοδότηση από την ΕΚΤ ή άλλο τρίτο μέρος.

Προοπτικές

Η USB σημειώνει ότι οι προοπτικές για το 2014 παραμένουν δύσκολες καθώς η οικονομία θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει προκλήσεις. Όμως, η εφαρμογή του προγράμματος συνεχίζει απρόσκοπτα και η ύφεση πιθανότατα θα τελειώσει μέσα στο 2015. Επισημαίνει ότι ελλοχεύουν σημαντικοί κίνδυνοι, οι οποίοι συνδέονται κυρίως με τις πιθανότητες μιας παρατεταμένης περιόδου περιοριστικών χρηματοπιστωτικών συνθηκών, βραδύτερης διαδικασίας απομόχλευσης και περαιτέρω επιδείνωσης των συνθηκών στην αγορά εργασίας.

«Οι συνολικές δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν στο περιβάλλον λειτουργίας της Τράπεζας είχαν σημαντικό αντίκτυπο στους πελάτες της Τράπεζας και την ικανότητά τους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις αποπληρωμής των δανείων τους, καθώς αυτές προκύπτουν». Η Διοίκηση τηςΤράπεζας έχει μεταφέρει σημαντικούς πόρους στην ενεργή παρακολούθηση του χαρτοφυλακίου της και συνεργάζεται ενεργά με τους πελάτες της Τράπεζας, προκειμένου να αναδιαρθρώσουν τα δάνεια τους με τρόπο που θα εξασφαλίσει τη βιώσιμη εξυπηρέτησή τους υπό τις νέες συνθήκες ειτουργίας.

Δειτε Επισης

Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Στο 11,42% το επιτόκιο αναφοράς
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών
Μάριος Ταννούσης: Η Κύπρος επενδυτικός προορισμός και πόλος σταθερότητας στην περιοχή
Και αυτό το Πάσχα η Alpha Bank στέκεται στο πλευρό των ευάλωτων συμπολιτών μας
AstroBank: Προς πώληση κατοικίες
Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 16ων IN Business Awards
Νίκος Χριστοδουλίδης: Προκηρύσσει μεγάλη εκστρατεία για το rebranding της Κύπρου ο Invest Cyprus
Δρ. Χρ. Χατζηκυπριανού: Κτηνιατρική Σχολή στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο
Γ. Μιχαήλ: Ας πιστέψουμε στην κυπριακή επιχειρηματικότητα, ας γίνουμε μια πραγματικά pro-business κοινωνία