Οι τράπεζες θα περάσουν τα τεστ αντοχής

Η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χρυστάλλα Γιωρκάτζιη δήλωσε ότι οι συστημικές τράπεζες της Κύπρου κερδίζουν το στοίχημα με το stress test και ανακοίνωσε ότι το δεύτερο μεγάλο στοίχημα που έθεσε ως στόχο να κερδηθεί είναι η νομοθετική ρύθμιση του εύρους των κερδών των τραπεζών, μέσα από τα επιτόκια και τις επιβαρύνσεις επί των δανείων. Ενημερώνοντας την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών αναφορικά με τις επανεκτιμήσεις της αξίας των ακινήτων για σκοπούς αναδιαρθρώσεων των δανείων, η κ. Γιωρκάτζιη τόνισε ότι είναι μεγάλο λάθος από πλευράς των δανειοληπτών να μην πληρώνουν τα δάνεια τους και να πιστεύουν ότι θα υπάρξει τρόπος να αποφύγουν να καταβάλουν τα οφειλόμενα.

Η Διοικητής είπε ακόμα πως είναι λάθος από πλευράς όσων κουρεύτηκαν ή έχασαν τις μετοχές τους να μην πληρώνουν τα δάνεια τους. Η Διοικητής ανέφερε επίσης ότι δεν συμφέρει τις τράπεζες οι δανειολήπτες να μην πληρώσουν τις οφειλές τους και να προχωρήσουν σε εκποιήσεις ακινήτων και ενημέρωσε την Επιτροπή ότι θα υπάρχει στασιμότητα στις αναδιαρθρώσεις μέχρι να ολοκληρωθεί το stress test.

Κατά τη συζήτηση στην Επιτροπή, οι εκπρόσωποι των τραπεζών ανέφεραν ότι βρίσκονται στη διαδικασία υλοποίησης της οδηγίας της τράπεζας και ανέφεραν ότι δεν γίνονται επανεκτιμήσεις ακινήτων για σκοπούς αναδιάρθρωσης, προσθέτοντας ότι η τράπεζα “θα ζήσει με την εκτίμηση που είχε το ακίνητο κατά την παραχώρηση του δανείου». Εξήγησαν ότι γίνονται επανεκτιμήσεις των ακινήτων συνέχεια για λόγους της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών. Κάποιες εκ των τραπεζών ανέφεραν ότι εάν κατά την αναδιάρθρωση υπάρχει δυνατότητα για πρόσθετες εξασφαλίσεις, τότε αυτές ζητούνται. Είπαν ακόμα ότι το ζητούμενο είναι να βρεθεί η χρυσή τομή.

Χρηματοδότηση προς τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας ενημέρωσε την Επιτροπή Θεσμών ότι από το Σεπτέμβρη οι τράπεζες θα μπορούν να δανείζουν από το ποσό των δύο δις ευρώ που αναλογούν στην Κύπρο από τα 400 δις με τα οποία θα χρηματοδοτηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Είπε ότι οι Τράπεζες θα απορροφήσουν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χρήματα με επιτόκιο 0,15% για τέσσερα χρόνια.

Διορισμοί στα ΔΣ των Τραπεζών

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, που ενέγραψε το θέμα που συζητήθηκε στην Επιτροπή Θεσμών αναφορικά με τους διορισμούς των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των Τραπεζών και των Εκτελεστικών Διευθυντών, σε δήλωση μετά τη συζήτηση, είπε ότι ενώ έχει πληγεί μέγιστα ο τραπεζικός τομέας και η αξιοπιστία, εκφράζονται  ανησυχίες για διορισμούς στα ΔΣ των τραπεζών ατόμων που ουδεμία πρότερη εμπειρία διέθεταν στο χρηματοπιστωτικό τομέα, ή έχουν μεμπτό παρελθόν που σχετίζεται με το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου.Η κ. Χαραλαμπίδου είπε επίσης ότι υπάρχουν εταιρείες που ελέγχουν το 22% τράπεζας, ενώ το μέγιστο που επιτρέπεται είναι 10% και προειδοποίησε ότι υπάρχει κίνδυνος επανάληψης του εφιάλτη με τη Λαϊκή Τράπεζα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Νέα αύξηση τόσο στις καταθέσεις όσο και στα δάνεια τον Μάρτιο
Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Στο 11,42% το επιτόκιο αναφοράς
Και αυτό το Πάσχα η Alpha Bank στέκεται στο πλευρό των ευάλωτων συμπολιτών μας
Απορρίφθηκε νέα αγωγή για το κούρεμα- Ορθά έγινε απομείωση των καταθέσεων έκρινε το Δικαστήριο
Αντώνης Ρούβας: Ηγετικός χρηματοπιστωτικός οργανισμός με ισχυρή παρουσία και στον ασφαλιστικό τομέα η Ελληνική
Εισαγωγή νέων Γραμματίων του Δημοσίου ύψους €25 εκατ. στο ΧΑΚ
Μείωση μετοχικού κεφαλαίου της Τρ. Κύπρου λόγω προγράμματος επαναγοράς ιδίων μετοχών-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Τράπεζα Κύπρου: Ολοκλήρωσε με επιτυχία την έκδοση πράσινου ομολόγου ύψους €300 εκατ.
Η Ελληνική για εξαγορά της CNP: Ορόσημο για την ενδυνάμωση των ασφαλιστικών δραστηριοτήτων της τράπεζας
Με επένδυση €180 εκατ. στα χέρια της Ελληνικής η CNP Cyprus-Αποκτά ηγετική θέση στην ασφαλιστική αγορά