Ανώτατο: Φραγμός σε καταθέτες Λαϊκής

«Απλή και μόνο αναφορά στον ορισμό των μέτρων εξυγίανσης και τις επιπτώσεις που συνεπάγονται ως προς τα δικαιώματα τρίτων, απολήγει στο αναπόφευκτο συμπέρασμα ότι οι εφεσείοντες, ως πιστωτές της Λαϊκής δεν έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης για σύγκληση πιστωτών με βάση το άρθρο 198 του περί Εταιρειών Νόμου.  Αντίθετη κατάληξη θα αντιστρατευόταν τον ίδιο το σκοπό θέσπισης των νομοθετημάτων».
Με την πιο πάνω φράση, το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε της έφεση πιστωτών (κουρεμένων καταθετών) της Λαϊκής Τράπεζας για έκδοση απόφασης σύγκλισης Γενικής Συνέλευσης Πιστωτών της τράπεζας.
Το Ανώτατο Δικαστήριο, αν και διαφώνησε με το σκεπτικό της πρωτόδικης απόφασης, εντούτοις επικύρωσε την απόφαση ότι δεν μπορεί να συγκληθεί Συνέλευση Πιστωτών της Εταιρείας.
Μετά τη συγκεκριμένη εξέλιξη, ο Σύνδεσμος Καταθετών της Λαϊκής Τράπεζας καλεί την Βουλή των Αντιπροσώπων να προβεί σε άμεση τροποποίηση του Νόμου Εξυγίανσης για να σταματήσει την καταπάτηση των δικαιωμάτων των πιστωτών της Λαϊκής Τράπεζας καθώς και την απαράδεκτη, όπως αναφέρει, “σκανδαλώδη και αχρείαστη πληρωμή χρημάτων των καταθετών”.
 

 

Καλεί επίσης την Αρχή Εξυγίανσης “να ακούσει τις θέσεις τους προτού ξεκινήσει να ξοδεύει τα χρήματα τους”.
 “Χωρίς να απαγορεύεται από τον Νόμο Εξυγίανσης, η Κυβέρνηση μέσω του Γενικού Εισαγγελέα έφερε ένσταση στο δικαίωμα των πιστωτών να πληροφορηθούν επίσημα για τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία της Λαϊκής Τράπεζας καθώς και στο δικαίωμα τους να εκφράσουν την θέση τους για την διαχείριση”, αναφέρει σε ανακοίνωση ο ΣΥΚΑΛΑ.
Προσθέτει ότι αυτό, οδήγησε το Δικαστήριο να κρίνει ότι οι πιστωτές έχουν δικαίωμα να ζητήσουν αποζημιώσεις σε περίπτωση που ζημιώσουν από τις αποφάσεις αυτές αλλά ταυτόχρονα ότι μόνο η Αρχή Εξυγίανσης δύναται να συγκαλέσει τέτοια συνέλευση εν’ όσο η Λαϊκή Τράπεζα βρίσκεται σε εξυγίανση.
“Οι λόγοι για τους οποίους έλαβε αυτήν την θέση το κράτος είναι άγνωστοι σε μας και εγείρει υποψίες για τις προθέσεις του κράτους σε σχέση με τους πιστωτές της Λαϊκής Τράπεζας”, αναφέρει.
Σύμφωνα με τον ΣΥΚΑΛΑ, “η κατάληξη αυτή θα οδηγήσει στο να παραχωρηθεί η διαχείριση των δικαιωμάτων ψήφου του 18% της Λαϊκής Τράπεζας σε `ανεξάρτητους συμβούλους` με αμοιβές οι οποίες μπορεί να φθάνουν και στα 1.500.000 ευρώ κατ’ έτος”, ώστε “να ασκούν το δικαίωμα ψήφου τους στην Τράπεζα Κύπρου εκ μέρους της Λαϊκής Τράπεζας μια φορά τον χρόνο”.
 
Ο Σύνδεσμος αναφέρει ότι από την πλευρά του πρότεινε την διαχείριση των δικαιωμάτων ψήφου του 18% της Λαϊκής Τράπεζας, χωρίς κόστος, μέσα από μια πενταμελή εκλελεγμένη και ανακλητή επιτροπή η οποία θα προερχόταν από όλους τους πιστωτές της Λαϊκής Τράπεζας.
“Η επιλογή από την Κυβέρνηση της λύσης που θα έχει αδικαιολόγητο κόστος για την διαχείριση της Λαϊκής είναι σκανδαλώδης, ζημιώνει ακόμη περισσότερο τους κουρεμένους καταθέτες, διατηρεί το πέπλο μυστικοπάθειας και έλλειψης πληροφόρησης για τα περιουσιακά στοιχεία της Λαϊκής και καταπατά απλά και αυτονόητα δικαιώματα των καταθετών – πιστωτών”, προσθέτει.
Σύμφωνα με τον ΣΥΚΑΛΑ, αυτές οι αδικαιολόγητα δαπανηρές επιλογές τους πλήττουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και στην οικονομία γενικότερα.

Δειτε Επισης

Θέματα παρεμπόδισης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στη συνάντηση ΕΚΚ-ΚΤ της Λετονίας
Στα €44.608.380,50 το εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Κύπρου-Η ανακοίνωση του ΧΑΚ
Ψήφος εμπιστοσύνης από Fitch... Υψηλότερα και διαφοροποιημένα έσοδα για Ελληνική από την εξαγορά της CNP
Αδικεί επενδυτές και όσους έχουν προτεραιότητα στήριξης η πρόταση για φορολόγηση υπερκερδών τραπεζών
Προειδοποιούν οι επόπτες... Παραμένουν αυξημένοι οι κίνδυνοι για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ε.Ε.
Στην επενδυτική βαθμίδα BBB (χαμηλή) με σταθερή τάση η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας από DBRS
Τράπεζα Κύπρου: Στο Δ.Σ. Christian Philipp Hansmeyer και William Stuart
Αιφνιδιαστική παραίτηση του CEO της HSBC
Κνοτ (ΕΚΤ): Ρεαλιστική η μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο
Δεν πείθει την Βουλή για φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών το ΑΚΕΛ-«Προεκλογικό πυροτέχνημα»