Π.Ο.Π. χαλλούμι με τσιμπημένη τιμή στα ράφια των υπεραγορών

Την σχετική πιστοποίηση από τον διεθνή οργανισμό Bureau Veritas προκειμένου να παράγουν χαλλούμι Π.Ο.Π., έχουν λάβει στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα τυροκομεία.

Διαβάστε ακόμα: 

Πήρε τις άδειες και προχωρά το μεγάλο ιδιωτικό νοσοκομείο στην Έγκωμη

Ν. Παμπακάς: Ανάρπαστα τα διαμερίσματα στο Castle Residences (video)

Η κατάσταση στην αγορά παραμένει ομαλή, με τις υπεραγορές να παραλαμβάνουν Π.Ο.Π. χαλλούμι, ενώ θέμα χρόνου είναι να πουληθεί το παλιό στοκ ή να επιστραφεί.

Διορία μέχρι 15 Σεπτεμβρίου

Παρόλο που από την 1η Σεπτεμβρίου έχουν αρχίσει οι έλεγχοι του Τμήματος Γεωργίας στα καταστήματα λιανικής πώλησης όσον αφορά την πιστοποίηση της προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης για τα χαλλούμια που πωλούνται, εντούτοις έχει δοθεί περίοδος χάριτος για τις δύο πρώτες εβδομάδες του μήνα.

Διαβάστε εδώ: Τρέχουν και δεν φτάνουν για ΠΟΠ χαλλούμια οι υπεραγορές
 

Σε δηλώσεις του στο InBusinessNews ο γενικός γραμματέας του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου(ΠΑΣΥΛΕ), Μάριος Αντωνίου, ανέφερε ότι σχεδόν καθολικά τα μεγάλα τυροκομεία έχουν κάνει εγγραφή στο σχετικό μητρώο και έχουν εγκριθεί για την παραγωγή Π.Ο.Π. χαλλουμιού, σημειώνοντας ότι οποιοδήποτε προϊόν που φέρει την ονομασία «χαλλούμι», αλλά δεν είναι εγγεγραμμένο στο μητρώο, δεν παραλαμβάνεται από τις υπεραγορές.

«Δόθηκε μία περίοδος χάριτος μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου για να πουληθεί το υφιστάμενο στοκ, ενώ στη συνέχεια, τα προϊόντα που δεν είναι πιστοποιημένα θα επιστραφούν», επεσήμανε σχετικά, τονίζοντας ότι ελάχιστες εταιρείες επέλεξαν να αλλάξουν ετικέτες στα προϊόντα, μετονομάζοντάς το σε «κυπριακό τυρί», προκειμένου να δικαιούνται να το πωλήσουν.

Διαβάστε εδώ: Χαλλούμι Π.Ο.Π από Σεπτέμβριο

Αύξηση έως δύο ευρώ το κιλό

Θέμα χρόνου είναι και οι αυξήσεις στην τιμή του πιστοποιημένου πια χαλλουμιού, το οποίο αναπόφευκτα θα πωλείται πιο ακριβά από τώρα, έπειτα από σχετική συμφωνία του υπουργού Γεωργίας, Κώστα Καδή και των αιγοπροβατοτρόφων.

Αν και σε πρόσφατη τοποθέτησή του, ο αρμόδιος υπουργός εκτίμησε ότι η τελική αύξηση στο χαλλούμι ανά κιλό θα είναι λιγότερη από €1, εντούτοις οι λιανέμποροι αναμένουν μεγαλύτερες αυξήσεις.

«Μπορεί να μην έχουν αλλάξει μέχρι στιγμής οι τιμές, εντούτοις οι αυξήσεις που αναμένονται στην τιμή του χαλλουμιού κυμαίνονται από €1,5 έως €2 το κιλό», υπογράμμισε σχετικά ο γγ του ΠΑΣΥΛΕ.
 

Διαβάστε εδώ: Καδής: Διορία δύο εβδομάδων για χαλλούμι, καμία ανοχή μετά

Συμμόρφωση ή κυρώσεις

Καμία ανοχή σε οποιαδήποτε παρατυπία δεν θα επιδείξει το αρμόδιο Υπουργείο, μετά τις πρώτες δύο εβδομάδες του Σεπτέμβρη, οπότε θα υπάρξει αυστηρή επιτήρηση και έλεγχοι στην αγορά.

Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση που είτε τα καταστήματα λιανικής πώλησης είτε οι εταιρείες που παράγουν τα συγκεκριμένα προϊόντα δεν προχωρήσουν στις αναγκαίες αλλαγές για να είναι σε θέση να πωλούν «Π.Ο.Π. χαλλούμι» ή «κυπριακό τυρί», τότε θα αντιμετωπίσουν τις προβλεπόμενες κυρώσεις.

Στην επιστολή του προς τους λιανεμπόρους, το Τμήμα Γεωργίας υπογραμμίζει ότι, στην περίπτωση που κατά τη διενέργεια των ελέγχων συμμόρφωσης με την κείμενη νομοθεσία διαπιστωθεί ότι κυκλοφορούν, διατίθενται, πωλούνται ή/και προτίθενται να πωληθούν, αποθηκεύονται ή διαφημίζονται προϊόντα που φέρουν την ονομασία «χαλλούμι» (halloumi)/«hellim» και τα οποία δεν συμμορφώνονται με τις προδιαγραφές της Π.Ο.Π. ή δεν φέρουν στην επισήμανσή τους το λογότυπο Π.Ο.Π. ή ο παραγωγός τους δεν έχει λάβει την απαιτούμενη πιστοποίηση ή/και παραβιάζεται οποιαδήποτε άλλη πρόνοια της ενωσιακής ή εθνικής νομοθεσίας, τότε θα εφαρμόζονται οι πρόνοιες και οι κυρώσεις της κείμενης ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας.

Δειτε Επισης

Μ. Παναγίδης: Επιβεβλημένη η τροποποίηση του κανονισμού της Ε.Ε. για την προστασία των καταναλωτών
Υπηρεσία Καταναλωτή: Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων
Μια συλλογή από premium mixers εισέρχεται δυναμικά στην κυπριακή αγορά
Ενέργεια χωρίς ζάχαρη με τα νέα προϊόντα Monster Energy Ζero Sugar
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Ξάνθος Σαρρής: Η αναγέννηση της ΕΥΡΗΚΑ
«Μάχη» αδειοδότησης για τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Οι διαδικασίες που τρέχουν και ποια τα δεδομένα
Mall of Cyprus: Μέρισμα €7,5 εκατ. από τα κέρδη 2022 και 2023
Λιανεμπόριο: Το δυσβάστακτο κόστος των καυσίμων για τις επιχειρήσεις και η εξίσωση της ακρίβειας
Η Visa ανακοινώνει τον νικητή του διαγωνισμού της για ένα 100% ηλεκτρικό αυτοκίνητο