Τρέχουν και δεν φτάνουν για ΠΟΠ χαλλούμια οι υπεραγορές

Τη διενέργεια ελέγχων στα καταστήματα λιανικής πώλησης, αναμένεται να αρχίσει από την 1η Σεπτεμβρίου το Τμήμα Γεωργίας όσον αφορά το σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης της προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) «χαλλούμι» (halloumi)/«hellim».

Συνεπώς, οι λιανέμποροι επιδίδονται σε αγώνα δρόμου, σε συνεννόηση με τους προμηθευτές τους, προκειμένου να επιστραφούν τα προϊόντα που δεν πληρούν της προδιαγραφές ΠΟΠ. Σε περίπτωση που δεν είναι σύμφωνα με τις συγκεκριμένες προδιαγραφές, στα εν λόγω προϊόντα, τα οποία αποτελούν την πλειοψηφία των χαλλουμιών που κυκλοφορούν στην αγορά, θα πρέπει να αναγράφεται διαφορετική ένδειξη/επισήμανση προκειμένου να είναι νόμιμη η πώλησή τους.

Διαβάστε ακόμα:

Γυναικεία ισχύς στον τομέα των fintech–Το παράδειγμα της ECOMMBX


Με φουλ ρυθμούς η ανάπλαση του παλιού ΓΣΠ (photos)


Σε σχετική επιστολή του, με ημερομηνία 19 Αυγούστου, σε συνέχεια επιστολής 18 Ιουλίου, το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος καλεί τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Λιανικού Εμπορίου να ενημερώσει τα μέλη του Συνδέσμου ότι, σύμφωνα με την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία, για να φέρει ένα προϊόν στην επισήμανση του και να πωλείται ή/και να διαφημίζεται ως «χαλλούμι», θα πρέπει να είναι σύμφωνο προς τις προδιαγραφές της ΠΟΠ «χαλλούμι» (halloumi)/«hellim».


Διαβάστε εδώ: Χαλλούμι Π.Ο.Π από Σεπτέμβριο

Την ίδια ώρα, η εταιρεία που το παράγει θα πρέπει να είναι εντεταγμένη στο Σύστημα Ελέγχου και Πιστοποίησης, έχοντας εξασφαλίσει σχετικό πιστοποιητικό συμμόρφωσης από τον Φορέα Ελέγχου Bureau Veritas.

Τα εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν είναι αφενός γιατί καθυστέρησε η ενημέρωση των επηρεαζόμενων καταστηματαρχών και αφετέρου γιατί δεν προηγήθηκε δημοσιοποίηση της επιστολής του Τμήματος Γεωργίας.


Άλλες ετικέτες ή κυρώσεις

Αξίζει να αναφερθεί ότι σε περίπτωση που είτε τα καταστήματα είτε οι εταιρείες που παράγουν τα συγκεκριμένα προϊόντα δεν προχωρήσουν στις αναγκαίες αλλαγές, τότε θα αντιμετωπίσουν τις προβλεπόμενες κυρώσεις.

Συγκεκριμένα, στην επιστολή του, το Τμήμα Γεωργίας υπογραμμίζει ότι, στην περίπτωση που κατά τη διενέργεια των ελέγχων συμμόρφωσης με την κείμενη νομοθεσία διαπιστωθεί ότι κυκλοφορούν, διατίθενται, πωλούνται ή/και προτίθενται να πωληθούν, αποθηκεύονται ή διαφημίζονται προϊόντα που φέρουν την ονομασία «χαλλούμι» (halloumi)/«hellim» και τα οποία δεν συμμορφώνονται με τις προδιαγραφές της ΠΟΠ ή δεν φέρουν στην επισήμανσή τους το λογότυπο ΠΟΠ ή ο παραγωγός τους δεν έχει λάβει την απαιτούμενη πιστοποίηση ή/και παραβιάζεται οποιαδήποτε άλλη πρόνοια της ενωσιακής ή εθνικής νομοθεσίας, τότε θα εφαρμόζονται οι πρόνοιες και οι κυρώσεις της κείμενης ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας.


Από Σεπτέμβρη αρχίζει η παραγωγή ΠΟΠ

Σε μια πρόσφατη εξέλιξη, η παραγωγή χαλλουμιού από όλα τα τυροκομεία της Κύπρου, φαίνεται να αρχίζει τις πρώτες μέρες του Σεπτέμβρη, με βάση τις προδιαγραφές της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π), ύστερα από συμφωνία στην οποία κατέληξαν τη Δευτέρα, Υπουργείο Γεωργίας και Τυροκόμοι.

Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Κώστας Καδής ανέφερε ότι, σε συνάντηση που είχε με τον Σύνδεσμο Τυροκόμων, οριστικοποιήθηκαν οι αλλαγές τις οποίες θα εισηγηθεί ο Σύνδεσμος, οι οποίες θα εξεταστούν άμεσα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου.

Σύμφωνα με τον κ. Κάδη, μέχρι την Τρίτη 30 Αυγούστου, υπολογίζεται να δημοσιευτούν οι αλλαγές αυτές στην επίσημη εφημερίδα της Κυβέρνησης, ώστε όλα τα τυροκομεία να μπουν στη διαδικασία παραγωγής χαλλουμιού στη βάση των προδιαγραφών Π.Ο.Π.

Δειτε Επισης

Μ. Παναγιώτου: Μεγάλη η ψαλίδα μεταξύ παραγωγού και τελικών τιμών στον καταναλωτή
Η Σκλαβενίτης Κύπρου δίπλα στο προσωπικό της με ωφελήματα και παροχές
Σε αυτούς τους τομείς και επαγγέλματα θα μπορούν να εργαστούν φοιτητές από τρίτες χώρες-Το διάταγμα (pics)
Τι... βγάζει το «e-κοφίνι»-Οι τιμές των οπωροκηπτευτικών στα σημεία λιανικής πώλησης
Ικανοποίηση Λευκωσίας για την έκθεση προόδου της Moneyval-Η αταλάντευτη προσήλωση της Κυβέρνησης
Ψήφος εμπιστοσύνης από Fitch... Υψηλότερα και διαφοροποιημένα έσοδα για Ελληνική από την εξαγορά της CNP
Της τελευταίας στιγμής για τα πασχαλινά τους ψώνια οι Κύπριοι-Πότε η κορύφωση της κίνησης στις υπεραγορές
CBN Young Dragon Awards: Αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη υποβολής υποψηφιοτήτων
Αλλαγής σκυτάλης στα ηνία της Cablenet-Νέος CEO ο Ιωάννης Μαυρίδης
Απορρίφθηκε η νέα πρόταση της Chevron για ανάπτυξη του «Αφροδίτη»-Κρίθηκε ανεπαρκής