Venus Minerals: Το Magellan αποκαλύπτει χρυσό και χαλκό στο Τρόοδος

Πολλά υποσχόμενο είναι το υπέδαφος στο Τρόοδος όπως αποκαλύπτουν οι πρόσφατες γεωτρήσεις της Venus Mineral, η οποία δραστηριοποιείται σε ένα σκληροπυρηνικό κλάδο, με αρκετές δυσκολίες, κερδοφόρα έργα και πάντα με γνώμονα το περιβάλλον και με την εφαρμογή υψηλών περιβαλλοντικών προτύπων.

Ο Peter van der Borgh, είναι ο Managing Director της Venus Minerals και μιλώντας στο InBusinessNews αναφέρθηκε στη φύση των δυσκολιών και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο κλάδος γενικότερα και ειδικότερα στην περίπτωση της Κύπρου.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη το μεγάλο έργο Magellan στο Τρόοδος, όπου σύμφωνα με την Venus Mineral, εκεί φαίνεται πως υπάρχουν σημαντικές ποσότητες χρυσού και χαλκού. Το έργο βρίσκεται στο στάδιο αξιολόγησης και ο κ. Borgh εκφράζει την αισιοδοξία ότι οι επόμενες γεωτρήσεις θα ενισχύσουν τις εκτιμήσεις.  

Διαβάστε ακόμα: 

Σε αυτά τα ξενοδοχεία επιχορηγημένες διακοπές για εμβολιασμένους

REMU: Deals €76 εκατ. και χαρτοφυλάκιο ακινήτων €1,4 δισ.

Στον Διοικητή για τα προβλήματά τους οι επιχειρηματίες

Για το μέλλον, η εταιρεία επιφυλάσσεται με περισσότερα έργα τα οποία επιλέχθηκαν με πολύ προσοχή βάσει των στοιχείων για τα αποθέματα των κοιτασμάτων και της γεωλογικής τους σύνθεσης.

Ποιες είναι οι κύριες προκλήσεις εξόρυξης μετάλλων;

Δεδομένης της φύσης της μεταλλευτικής βιομηχανίας, τα μεταλλεία βρίσκονται, πολύ συχνά, σε απομακρυσμένες περιοχές. Αυτό σημαίνει πως ουσιώδεις υπηρεσίες, όπως ο ηλεκτρισμός και το νερό, πιθανόν να μην είναι διαθέσιμες, ενώ η μεταφορά ορυκτών πόρων από και προς τα λιμάνια μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Ο κλάδος μας γενικά αντιμετωπίζει διάφορες προκλήσεις σε μακροπρόθεσμο επίπεδο αλλά και ευκαιρίες, όπως είναι για παράδειγμα οι διακυμάνσεις στις τιμές των μετάλλων ή οι μεταβολές στις συναλλαγματικές ισοτιμίες. Την ίδια ώρα, όμως, πολλές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ζητήματα που σχετίζονται με την ενσωμάτωση της βιωσιμότητας και των ψηφιακών τεχνολογιών στην εταιρική τους κουλτούρα.

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο συγκεκριμένα;

Στην Κύπρο η κύρια πρόκληση στο παρελθόν ήταν η αβεβαιότητα που υπήρχε σχετικά με το μέγεθος, την ποσότητα και την αξία των φυσικών πόρων. Εξαιτίας του ότι πολλά μεταλλεία στη χώρα παρέμειναν αδρανή για μεγάλο χρονικό διάστημα, η αντίληψη που επικράτησε ήταν ότι η εξόρυξη ορυκτών πόρων στην Κύπρο ενδεχομένως να μην ήταν τόσο επικερδής όσο παλαιότερα. Τα ζητήματα αυτά έχουν ξεπεραστεί σε μεγάλο βαθμό, καθώς η περιορισμένη διαθεσιμότητα των μετάλλων παγκοσμίως και η αυξανόμενη ζήτηση ενισχύουν την αξία των ορυκτών κοιτασμάτων της χώρας, ενώ οι νέες τεχνολογίες μάς επιτρέπουν να κάνουμε πλέον καλύτερες προβλέψεις όσον αφορά την εμπορευσιμότητα ενός έργου, μειώνοντας το ρίσκο για τους επενδυτές.

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι παρόλο που οι περιβαλλοντικές ανησυχίες των τοπικών κοινωνιών ήταν μεταξύ των ζητημάτων που διαχρονικά απασχολούσαν τον κλάδο μας, η μεταλλευτική βιομηχανία έχει σήμερα καταφέρει να περιορίσει σημαντικά το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, εφαρμόζοντας σύγχρονες μεθόδους έρευνας. Οι μεταλλευτικές διαδικασίες είναι ειδικά σχεδιασμένες, ώστε να ευθυγραμμίζονται πλήρως με τα πρότυπα του 21ου αιώνα σε σχέση με τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις.

Τα εν λόγω πρότυπα είναι σαφώς βελτιωμένα σε σύγκριση με αυτά που ίσχυαν προ δεκαετιών, περίοδο κατά την οποία στη χώρα διενεργούνταν μεταλλευτικές εργασίες. Ως μία εταιρεία με μακροχρόνια εμπειρία στον τομέα, η Venus Minerals ακολουθεί πιστά τα τελευταία διεθνή πρότυπα και την εκάστοτε εθνική νομοθεσία, παραμένοντας παράλληλα προσηλωμένη στη συνεχή βελτίωση των περιβαλλοντικών της επιδόσεων.

Πρόσφατα είχατε ανακοινώσει γεωτρήσεις στην περιοχή του Τροόδους. Πού βρίσκεται το πρόγραμμα και τι μπορούμε να αναμένουμε;

Πράγματι, σήμερα βρισκόμαστε στη διαδικασία αξιολόγησης του έργου Magellan στο Τρόοδος, το οποίο περιλαμβάνει τρία τμήματα: Το τμήμα Κοκκινόγιας, Κλήρου και Νέας Σιάς. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα της αξιολόγησής του κοιτάσματος της Κοκκινόγιας είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, καθώς επιβεβαιώνουν παλαιότερες ερευνητικές γεωτρήσεις, οι οποίες είχαν καταδείξει σημαντική μέση περιεκτικότητα χρυσού στο πλούσιο σε χαλκό κοίτασμα της περιοχής, κάτι που ενισχύει περαιτέρω την οικονομική ανταγωνιστικότητα του έργου.

Τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών από τις εναπομείνασες οκτώ γεωτρήσεις στην περιοχή, τα οποία αναμένονται σύντομα, θα ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την εκτίμηση της οικονομικής βιωσιμότητας των ορυκτών πόρων για το σύνολο του κοιτάσματος της Κοκκινόγιας (JORC estimate), με τη συμπερίληψη σημαντικής ποσότητας χρυσού. Είμαστε ιδιαίτερα αισιόδοξοι για τα επικείμενα αποτελέσματα και ανυπομονούμε, στο πλαίσιο της διαφάνειας που διέπει τη δραστηριότητά μας, να τα μοιραστούμε με την ευρύτερη κοινότητα.

 

Πώς επηρέασε την βιομηχανία η πανδημία;

Αναμφίβολα η πανδημία επηρέασε σημαντικά τη μεταλλευτική βιομηχανία. Ωστόσο, οι μεταλλευτικές εταιρείες επέδειξαν ανθεκτικότητα, σημειώνοντας μάλιστα εκπληκτικές επιδόσεις το 2020, καθώς κατάφεραν να διαχειριστούν αποτελεσματικά τις επιπτώσεις που προκάλεσε η πανδημία, ενώ στην επιτυχημένη τους απόδοση συνέβαλε και η δυναμική αύξηση που σημείωσαν οι τιμές των διάφορων μεταλλευμάτων. Με τα εμβολιαστικά προγράμματα να προχωρούν διεθνώς με γοργούς ρυθμούς και καθώς χώρες με ανεπτυγμένες μεταλλευτικές βιομηχανίες, όπως η Κίνα, επανεκκινούν τις οικονομίες τους, η παγκόσμια ζήτηση για χαλκό και χρυσό σημειώνει εντυπωσιακή ανάκαμψη, φτάνοντας σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Fitch, η αύξηση της παραγωγής χρυσού και χαλκού σε παγκόσμιο επίπεδο θα συνεχιστεί, καθώς οι υψηλές τιμές των μετάλλων ενθαρρύνουν τις νέες επενδύσεις και τη συνέχιση της παραγωγής.

Πού κινούνται οι αγορές μετάλλων και ποια η συνεισφορά της Κύπρου στη βιομηχανία;

Η αγορά διανύει μια περίοδο αυξημένης ζήτησης και υψηλότερων τιμών, λόγω της μετάβασης σε μη ρυπογόνες μορφές ενέργειας, της εφαρμογής τεχνολογιών έξυπνων πόλεων και της αυξημένης κατανάλωσης ηλεκτρονικών προϊόντων, όπως άλλωστε προβλέπει και η Πράσινη Συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρόλο που όλα τα μέταλλα σημειώνουν αυξημένη ζήτηση, αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην περίπτωση του χαλκού καθώς το μέταλλο διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην κατασκευή ηλεκτρικών οχημάτων αλλά και στην παραγωγή, τη μεταφορά, τη διανομή και την αποθήκευση της ηλεκτρικής ενέργειας.

Σήμερα το μέταλλο προωθείται ευρέως στην αγορά ως επικάλυψη για πάγκους και άλλες επιφάνειες, καθώς είναι σε θέση να «εξοντώσει» το 99% των βακτηρίων. Επιπρόσθετα, πρόσφατες έρευνες εκτιμούν πως η ζήτηση για το μέταλλο θα διπλασιαστεί εντός των επόμενων δύο δεκαετιών. Την ίδια ώρα, υπολογίζεται πως, λόγω της μειωμένης ανακάλυψης νέων κοιτασμάτων, δεν θα είναι εύκολο για τον κλάδο να καλύψει την αυξανόμενη ζήτηση μέσα στα επόμενα χρόνια, οδηγώντας τις τιμές σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα. Σε αυτό το πλαίσιο, η Κύπρος μπορεί να αναλάβει κεντρικό ρόλο στη μεταλλευτική αγορά, ως μια μικρή, αλλά σημαντική πηγή χαλκού.

Παρά το γεγονός πως τα αποθέματα ορυκτών του νησιού είναι περιορισμένα σε σύγκριση με παραγωγούς μεγάλης εμβέλειας όπως η Χιλή ή το Περού, η Κύπρος διαθέτει σημαντικά αναξιοποίητα κοιτάσματα μεταλλευμάτων και, ως εκ τούτου, θα μπορούσε να επωφεληθεί από την παγκόσμια άνοδο της τιμής του χαλκού. Η αναζωπύρωση του μεταλλευτικού κλάδου της χώρας μπορεί να οδηγήσει σε πολλαπλά οικονομικά οφέλη.

Ποια τα οφέλη για την οικονομία μιας χώρας από την εξόρυξη μετάλλων;

Θεωρώ πως είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι τα μεταλλεία έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής. Προτού ακόμη ξεκινήσει η λειτουργία ενός μεταλλείου, απαιτείται μια μακρά και επίπονη διαδικασία μελέτης και αξιολόγησης, με συγκεκριμένα βήματα τα οποία πρέπει να ακολουθηθούν με ιδιαίτερη προσοχή. Εάν και εφόσον η εταιρεία αποφασίσει ότι θα προχωρήσει στη δημιουργία ενός μεταλλείου, τότε είναι υποχρεωμένη να διενεργήσει μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και να την υποβάλει στις αρμόδιες αρχές. Συνολικά, η αρχική φάση ενός μεταλλείου-από τo πρώιμο στάδιο της έρευνας έως και την πρώτη φάση παραγωγής-μπορεί να διαρκέσει πέραν των 10 χρόνων, ενώ κατόπιν ολοκλήρωσης της φάσης της εμπορικής εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων η διαχειρίστρια εταιρεία έχει την ευθύνη για την αποκατάσταση του χώρου.

Επομένως, αν αναλογιστούμε πως η λειτουργία ενός μεταλλείου μπορεί να διαρκέσει μερικές δεκαετίες, αυτό σημαίνει ότι η μεταλλευτική βιομηχανία έχει τη δυνατότητα να προσφέρει, μεταξύ άλλων, μακροπρόθεσμες θέσεις εργασίας και να προσελκύσει επενδύσεις με θετικό αντίκτυπο στην οικονομία, δημιουργώντας πρόσθετες ευκαιρίες απασχόλησης και εκπαίδευσης, αύξηση στον κύκλο εργασιών παρόχων διάφορων υπηρεσιών, καθώς και φορολογικά έσοδα και νέες υποδομές. Παράλληλα, μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξη μιας διαφοροποιημένης οικονομίας, μειώνοντας έτσι την εξάρτησή της από συγκεκριμένους τομείς όπως των υπηρεσιών στην περίπτωση της Κύπρου. Αξίζει, ακόμη, να σημειωθεί πως η εξαγωγή ορυκτών και μεταλλευμάτων μπορεί να συμβάλει θετικά στο εμπορικό ισοζύγιο της κάθε χώρας.

Υπάρχουν ανησυχίες σχετικά με τη διατάραξη των ισορροπιών στο περιβάλλον από τις εξορύξεις. Ποια είναι η άποψή σας;

Είμαστε πάντοτε έτοιμοι να αφουγκραστούμε τις ανησυχίες των τοπικών κοινοτήτων, εντούτοις είναι σημαντικό να επισημάνουμε σε αυτό το σημείο ότι η βιομηχανία μας  συγκαταλέγεται μεταξύ των πλέον  ρυθμιζόμενων και ελεγχόμενων στον κόσμο. Η Κύπρος δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτό τον κανόνα, καθώς η συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση την υποχρεώνει να συμμορφώνεται με αυστηρότατους κανονισμούς και πρακτικές. Στην ουσία αυτό σημαίνει ότι πριν ακόμη από την υποβολή μίας αίτησης για εξασφάλιση άδειας ερευνητικών γεωτρήσεων, θα πρέπει να διενεργήσουμε μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και να ετοιμάσουμε ένα λεπτομερές σχέδιο για την αποκατάσταση της περιοχής.

Σήμερα, που βρισκόμαστε ακόμη στο διερευνητικό στάδιο, είμαστε υποχρεωμένοι να ενημερώνουμε τις αρχές για την πρόοδο των εργασιών μας. Είναι γεγονός ότι η μεταλλευτική δραστηριότητα του παρελθόντος άφησε σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ωστόσο, οι σύγχρονες μέθοδοι εξόρυξης έχουν αλλάξει ριζικά. Συγκεκριμένα, οι σύγχρονες μεταλλευτικές εταιρείες, όπως η Venus Minerals, χρησιμοποιούν προηγμένες μεθόδους έρευνας, εξόρυξης και επεξεργασίας, ειδικά σχεδιασμένες ώστε να ελαχιστοποιούν τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και να μεγιστοποιούν την απόδοση.

Οι προδιαγραφές που εφαρμόζουμε μπορούν να συγκριθούν με αντίστοιχες που ακολουθούνται στις πλέον απαιτητικές αγορές παγκοσμίως, σε ό,τι αφορά την υλοποίηση νέων αναπτυξιακών έργων, περιοχές με ώριμες βιομηχανίες όπως η Σκανδιναβία, Βόρεια Αμερική και Αυστραλία, μεταξύ άλλων. Όπως έχω προαναφέρει, παραμένουμε προσηλωμένοι στην εφαρμογή υψηλών περιβαλλοντικών προτύπων. Η ανεπάρκεια στις περιβαλλοντικές επιδόσεις δεν αφορά καθόλου ούτε εμάς ούτε τους επενδυτές μας.

 

Η σχέση με την τεχνολογία είναι αμφίδρομη. Από τη μία ενισχύει τις εξορύξεις και από την άλλη τα μέταλλα προσφέρουν καλύτερη τεχνολογία. Πείτε μας κάτι γι’ αυτό το θέμα.

Είναι αλήθεια ότι η σχέση μεταξύ των δύο είναι αμοιβαία επωφελής. Παρόλο που ο κλάδος μας αρχικά επέδειξε κάποια καθυστέρηση στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών, πλέον αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι των εργασιών μας, καθώς μας βοηθούν να προχωρήσουμε σε εμπεριστατωμένες εκτιμήσεις για τα διαθέσιμα κοιτάσματα, να αυτοματοποιήσουμε τις δραστηριότητές μας και να μειώσουμε το κόστος λειτουργίας μας. Η αυτοματοποίηση είναι μια από τις πιο σημαντικές τάσεις της βιομηχανίας μας. Χρησιμοποιώντας φορτηγά εξόρυξης και πλατφόρμες με αυτοματοποιημένες λειτουργίες, οι μεταλλευτικές εταιρείες μπορούν να ενισχύσουν την αποδοτικότητά τους, διασφαλίζοντας παράλληλα την ασφάλεια του προσωπικού τους.

Από την άλλη, μέταλλα όπως ο χαλκός είναι άκρως σημαντικά υλικά για την κατασκευή ηλεκτρονικών εξαρτημάτων όπως τα τσιπ ηλεκτρονικών υπολογιστών και οι λυχνίες κενού, ενώ διαδραματίζουν κεντρικό ρόλο στην ανάπτυξη ηλεκτροκίνητων μέσων μεταφοράς και την ευρεία ενσωμάτωση σύγχρονων τεχνολογιών αποθήκευσης ενέργειας.

Ενδεικτικά, η συνολική ποσότητα χαλκού σε ένα ηλεκτρικό όχημα μπορεί να ξεπεράσει τα 180 κιλά. Αυτή η αμφίδρομη σχέση μεταξύ των δύο κλάδων είναι εξαιρετικής σημασίας και πιστεύω πως θα συνεχίσει να πρωταγωνιστεί τα επόμενα χρόνια. Συγκεκριμένα, με τους οικονομολόγους να προβλέπουν πως η παραγωγή δεν θα μπορέσει να ικανοποιήσει την αυξημένη κατανάλωση εξαιτίας της μετάβασης στις πράσινες πηγές ενέργειας, οι νέες τεχνολογίες είναι σε θέση να βοηθήσουν τον μεταλλευτικό κλάδο να ανακτήσει τα λεγόμενα «χαμένα» κοιτάσματα—μεταλλεύματα που δεν μπορούν να ανακτηθούν με συνηθισμένες μεθόδους εξόρυξης.

Τι μπορούμε να αναμένουμε από τη Venus Minerals στο μέλλον;

Το χαρτοφυλάκιο της Venus Minerals περιλαμβάνει έργα που έχουν επιλεχθεί με ιδιαίτερη προσοχή, στη βάση στοιχείων που έχουμε συλλέξει αναφορικά με τα αποθέματα των κοιτασμάτων ή της γεωλογικής τους σύνθεσης. Η δρομολόγηση των εν λόγω έργων είναι σημαντική για την οργανική ανάπτυξη της εταιρείας μας.

Με αυτό το δεδομένο, συνεχίζουμε τη συστηματική αξιολόγηση της προοπτικής των κοιτασμάτων μας και την ενδεχόμενη εξέλιξή τους σε ανεπτυγμένα μεταλλεία. Στο προσεχές μέλλον, προτεραιότητά μας αποτελεί το έργο Magellan, ενώ εντός του 2022 σκοπεύουμε να προχωρήσουμε με τις έρευνες για αρκετά ενδιαφέροντα έργα που βρίσκονται αυτή την περίοδο υπό διερεύνηση.

Δειτε Επισης

Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Έπιπλα Andreotti: Η one-stop-shop επιλογή σου!
Εννέα μνηστήρες για την ανάπτυξη και λειτουργία του e-kalathi-Οι προσφοροδότες και τα ποσά που δήλωσαν
Τα προβλήματα στην εμπορία και προώθηση των κυπριακών κρασιών στην ντόπια και ξένη αγορά
Skybags: Ποιοτική μόδα που στοιχίζει λιγότερα
Κατά παρέκκλιση και στο Υπουργικό τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Το κυκλοφοριακό χάος και οι νέοι κυκλικοί κόμβοι
Τα Beauty Line τιμούν την Ημέρα Γης με την εκστρατεία «Φτιάχνουμε μαζί έναν κόσμο ομορφότερο»
Μ. Παναγίδης: Επιβεβλημένη η τροποποίηση του κανονισμού της Ε.Ε. για την προστασία των καταναλωτών
Υπηρεσία Καταναλωτή: Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων
Μια συλλογή από premium mixers εισέρχεται δυναμικά στην κυπριακή αγορά