Σφοδρή αντίδραση ΠΑΣΥΛΕ-Δημιουργούν λιανεμπόριο δύο ταχυτήτων

Την έντονη δυσαρέσκεια και απογοήτευση του Παγκύπριου Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου προκάλεσε η δήλωση του υπουργού Υγείας για προσκόμιση SafePass σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους που συναθροίζονται πέραν των 20 ατόμων, συμπεριλαμβανομένων καταστημάτων λιανικού εμπορίου, όπως επίσης λιανικού εμπορίου ποτών και τροφίμων.

Διαβάστε εδώ: Επιστολή ΟΕΒ σε Αναστασιάδη: Safepass χωρίς καμία εξαίρεση

Ιδιαίτερα επικριτικός εμφανίστηκε σε δηλώσεις του στο InBusinessNews ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΥΛΕ, Μάριος Αντωνίου, τονίζοντας ότι με αυτό το μέτρο ο ίδιος υπουργός ωθεί τους καταναλωτές σε μικρότερα καταστήματα και μίνι μάρκετ, δημιουργώντας λιανεμπόριο και καταστηματάρχες δύο ταχυτήτων.

Διαβάστε ακόμη: 

Μέτρα-κίνητρα για χώρους αναψυχής μόνο για εμβολιασμένους

Γκρίζα ζώνη ο έλεγχος του safepass-H υποχρέωση του ιδιοκτήτη/διαχειριστή

Αυτές είναι οι επιχειρήσεις και τα... δώρα που δίνουν για εμβολιασμό

Πυρ και μανία για τον διαχωρισμό των θαμώνων οι ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής

«Δεν είμαστε υγειονομικοί υπάλληλοι, απαιτούμε σεβασμό»

«Είμαστε έντονα ενοχλημένοι, καθώς ενώ αποφασίσαμε να δεχθούμε το μέτρο για SafePass σε όλους τους κλειστούς χώρους του λιανικού εμπορίου, ακόμα και στα τρόφιμα, βάζοντας το λιθαράκι μας στην αναχαίτιση της πανδημίας, εντούτοις με αυτό το μέτρο προκαλείται άνισος ανταγωνισμός, μιας και είναι λογική εξέλιξη να δούμε καταναλωτές να κάνουν ουρές έξω από μικρά καταστήματα», επεσήμανε σχετικά. Υπογράμμισε ακόμα ότι «πειραματισμούς και τεχνάσματα δεν σηκώνει το λιανεμπόριο και κατ' επέκταση η οικονομία».

Διαβάστε ακόμη: 

Έρχεται Κύπρο ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ

Διόρθωση του μέτρου ζητά το λιανεμπόριο

Παράλληλα, εξήγησε ότι η επίδειξη καλής θέλησης από πλευράς λιανεμπόρων φαίνεται να παρερμηνεύθηκε από τον υπουργό Υγείας, ενώ τόνισε ότι η Κύπρος καταγράφει πανευρωπαϊκή πρωτιά, καθώς, όπως είπε, σε καμία άλλη χώρα δεν παρεμποδίζεται η πρόσβαση των πολιτών σε είδη πρώτης ανάγκης όπως είναι τα τρόφιμα (υπεραγορές κλπ).

«Αποδεχθήκαμε το μέτρο αντιλαμβανόμενοι την κακή επιδημιολογική εικόνα της χώρας, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι θα ίσχυε σε όλο το λιανικό εμπόριο, με εξαίρεση τα φαρμακεία», υπογράμμισε ο κ. Αντωνίου, ζητώντας την άμεση ακύρωση του μέτρου πριν την έκδοση του διατάγματος.

SafePass σε όλα τα καταστήματα ή σε κανένα

Την ίδια ώρα, ο ΠΑΣΥΛΕ εκφράζει αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του μέτρου, αλλά και την κατάληξη στον αριθμό 20 που είναι το ανώτατο επιτρεπτό όριο, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων της επιχείρησης, για την μη προσκόμιση SafePass.

Ταυτόχρονα, ο γ.γ. του Συνδέσμου επέκρινε τον Μιχάλη Χατζηπαντέλα για "αυτοαναίρεση", μιας και, όπως ανέφερε, είχε προηγηθεί διαβούλευση με το λιανικό εμπόριο και είχαν καταλήξει σε υποχρεωτική προσκόμιση SafePass σε όλους τους κλειστούς χώρους, με εξαίρεση τα φαρμακεία.

«Με αυτό το μέτρο ο ίδιος ο υπουργός ανοίγει παράθυρο, ωθώντας τους καταναλωτές σε μίνι μάρκετ, καταστήματα διαρκούς εξυπηρέτησης και μικρά περίπτερα και αρτοποιεία», τόνισε σχετικά ο Μάριος Αντωνίου.

Χαρακτηρίζοντας ως ατυχέστατο το μέτρο, ο ΠΑΣΥΛΕ στέλνει ηχηρό μήνυμα προς τον υπουργό Υγείας και τον καλεί σε άμεση διόρθωση του μέτρου. «Δημιουργεί ο ίδιος στρεβλώσεις στο λιανεμπόριο. Το μέτρο για SafePass θα πρέπει είτε να ισχύσει για όλους καθολικά είτε για κανέναν», ξεκαθάρισε ο κ. Αντωνίου.

Δειτε Επισης

Κατά παρέκκλιση και στο Υπουργικό τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Το κυκλοφοριακό χάος και οι νέοι κυκλικοί κόμβοι
Τα Beauty Line τιμούν την Ημέρα Γης με την εκστρατεία «Φτιάχνουμε μαζί έναν κόσμο ομορφότερο»
Μ. Παναγίδης: Επιβεβλημένη η τροποποίηση του κανονισμού της Ε.Ε. για την προστασία των καταναλωτών
Υπηρεσία Καταναλωτή: Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων
Μια συλλογή από premium mixers εισέρχεται δυναμικά στην κυπριακή αγορά
Ενέργεια χωρίς ζάχαρη με τα νέα προϊόντα Monster Energy Ζero Sugar
Ανεξαρτησίας: Ο μονόδρομος, ο δύσκολος στόχος για πεζόδρομο και ο ανταγωνισμός από τα malls
Ξάνθος Σαρρής: Η αναγέννηση της ΕΥΡΗΚΑ
«Μάχη» αδειοδότησης για τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Οι διαδικασίες που τρέχουν και ποια τα δεδομένα
Mall of Cyprus: Μέρισμα €7,5 εκατ. από τα κέρδη 2022 και 2023