Powered by

Γκρίζα ζώνη ο έλεγχος του safepass-H υποχρέωση του ιδιοκτήτη/διαχειριστή

Γκρίζα ζώνη αποτελεί με τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν για αναχαίτιση της πανδημίας, η ευθύνη ελέγχου του safepass στους χώρους όπου η κατοχή του είναι υποχρεωτική, συμπεριλαμβανομένων και αυτών της εστίασης και των κέντρων αναψυχής. 

Όπως αναφέρεται στις διευκρινήσεις που έδωσε το Υπουργείο Υγείας, πολίτης που δεν παρουσιάζει SafePass στους χώρους όπου η κατοχή του είναι υποχρεωτική και, παρά τις συστάσεις από τον υπεύθυνο του υποστατικού, αρνηθεί να αποχωρήσει από το υποστατικό/επιχείρηση, ο ιδιοκτήτης/διαχειριστής του υποστατικού έχει υποχρέωση να ενημερώσει την Αστυνομία για τις δέουσες ενέργειες από πλευράς της.

Διαβάστε εδώ: 

«Να τους επιτρέπεται να κάθονται, αλλά να μην τους σερβίρουν»

Δεν αναφέρεται δηλαδή σαφώς, όπως κατά την ανακοίνωση των προηγούμενων μέτρων, ότι η ευθύνη ελέγχου αφορά τον ιδιοκτήτη/διαχειριστή ή κατά πόσο θα είναι υπόλογος και θα υπόκειται σε οποιουδήποτε είδους κυρώσεις. 

Διαβάστε ακόμη: 

Μέτρα-κίνητρα για χώρους αναψυχής μόνο για εμβολιασμένους

«Δεν είμαστε υγειονομικοί υπάλληλοι, απαιτούμε σεβασμό»

Αυτές είναι οι επιχειρήσεις και τα... δώρα που δίνουν για εμβολιασμό

Πυρ και μανία για τον διαχωρισμό των θαμώνων οι ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής

Διαβάστε πιο κάτω τις έντεκα ερώτησεις και απαντήσεις που έδωσε το Υπουργείο Υγείας: 

1.Τι ισχύει για τις κατασκηνώσεις;

Οι οργανωμένες ομαδικές κατασκηνώσεις, ανεξαρτήτως ηλικίας των συμμετεχόντων, αναστέλλουν τη λειτουργία τους άμεσα, μόλις τερματιστεί η τρέχουσα φιλοξενία προσώπων, και όχι αργότερα από τις 23 Ιουλίου 2021.

2.Αυτό σημαίνει ότι αναστέλλεται η λειτουργία των κατασκηνωτικών χώρων;

Όχι, οι κατασκηνωτικοί χώροι συνεχίζουν τη λειτουργία τους, στη βάση του υγειονομικού πρωτοκόλλου.

3.Πώς θα γίνεται η λειτουργία των χώρων/υποστατικών εστίασης, των νυχτερινών κέντρων, των χώρων δεξιώσεων, των δισκοθηκών και των άλλων χώρων διασκέδασης;

Η εξυπηρέτηση των θαμώνων γίνεται αποκλειστικά σε τραπεζοκαθίσματα και οι θαμώνες πρέπει να είναι καθήμενοι. Ο μέγιστος αριθμός προσώπων ανά τραπέζι καθορίζεται στα 10 άτομα. Νοείται ότι εφαρμόζεται το υγειονομικό πρωτόκολλο και οι κατευθυντήριες οδηγίες.

Σε κάθε περίπτωση, δεν επιτρέπεται ο χορός, ανεξαρτήτως με το είδος της προσφερόμενης μουσικής. Εξαιρούνται από την απαγόρευση για χορό τα υποστατικά/επιχειρήσεις που φιλοξενούν μόνο πλήρως εμβολιασμένα άτομα ή άτομα που έχουν πιστοποιητικό ανάρρωσης από την COVID-19 τους τελευταίους έξι μήνες. Ο ιδιοκτήτης/διαχειριστής του υποστατικού/επιχείρησης οφείλει να ενημερώνει και να εξασφαλίζει έγκριση από το Υπουργείο Υγείας ότι στο υποστατικό του θα δέχεται μόνο πλήρως εμβολιασμένα άτομα ή άτομα που έχουν πιστοποιητικό ανάρρωσης από την COVID-19 τους τελευταίους έξι μήνες. Η ενημέρωση αποστέλλεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση healthservices@mphs.moh.gov.cy.

4.Ποιος είναι ο μέγιστος αριθμός ατόμων που μπορούν να βρίσκονται σε χώρους εστίασης, νυχτερινά κέντρα, χώρους δεξιώσεων, δισκοθήκες και άλλους χώρους διασκέδασης;

Εσωτερικοί χώροι:

  • 250 άτομα με απαραίτητη την προσκόμιση SafePass, είτε
  • 450 άτομα, νοουμένου ότι όλα τα άτομα είναι πλήρως εμβολιασμένα ή έχουν νοσήσει με COVID-19 τους τελευταίους 6 μήνες και κατέχουν πιστοποιητικό ανάρρωσης.

Εξωτερικοί χώροι:

  • 350 άτομα με απαραίτητη την προσκόμιση SafePass, είτε
  • 500 άτομα, νοουμένου ότι όλα τα άτομα είναι πλήρως εμβολιασμένα ή έχουν νοσήσει με COVID-19 τους τελευταίους 6 μήνες και κατέχουν πιστοποιητικό ανάρρωσης.

Οι επιχειρήσεις/υποστατικά που θα επιλέξουν να φιλοξενούν στα υποστατικά τους μόνο πολίτες που είναι εμβολιασμένοι ή έχουν νοσήσει τους τελευταίους 6 μήνες, θα πρέπει να μεριμνούν ώστε να αναγράφουν σε περίοπτο χώρο στην επιχείρηση/υποστατικό τους, καθώς και να ενημερώνουν τους πολίτες, για την απόφασή τους.

Ο ιδιοκτήτης/διαχειριστής του υποστατικού/επιχείρησης οφείλει να ενημερώνει γραπτώς το Υπουργείο Υγείας ότι στο υποστατικό του θα δέχεται μόνο πλήρως εμβολιασμένα άτομα ή άτομα που έχουν πιστοποιητικό ανάρρωσης από την COVID-19 τους τελευταίους έξι μήνες. Η ενημέρωση αποστέλλεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση healthservices@mphs.moh.gov.cy.

5. Σε ποιους χώρους απαιτείται η προσκόμιση SafePass;

Μέχρι τις 31 Ιουλίου, σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους καθώς και υποστατικά όπου, τηρουμένων των μέτρων αποστασιοποίησης σύμφωνα με τις εκάστοτε κατευθυντήριες οδηγίες και υγειονομικά πρωτόκολλα, υπάρχει η δυνατότητα συνάθροισης πέραν των 20 προσώπων, περιλαμβανομένων των εργαζομένων, απαιτείται για πρόσωπα ηλικίας 12 ετών και άνω η προσκόμιση SafePass. Στους χώρους όπου απαιτείται η παρουσίαση SafePass περιλαμβάνονται οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, λιανικού εμπορίου ποτών και τροφίμων, χώροι εστίασης, κέντρα διασκέδασης, κοκ.

Οι επιχειρήσεις/υποστατικά μεριμνούν ώστε να αναγράφουν σε περίοπτο χώρο εξωτερικά της επιχείρησης/υποστατικού τους, τον μέγιστο αριθμό πελατών που επιτρέπεται να βρίσκονται στον χώρο. Επιπλέον, επιβάλλεται όπως αναγράφεται σε περίοπτο χώρο εξωτερικά της επιχείρησης/υποστατικού τους, εάν απαιτείται ή όχι η προσκόμιση SafePass, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τον αριθμό των εργαζομένων, όσο και των πελατών.

Για παράδειγμα, δεν απαιτείται η προσκόμιση SafePass, εφόσον σε ένα αρτοποιείο ή μίνι-μάρκετ, με βάση τα τετραγωνικά μέτρα, επιτρέπεται να βρίσκονται στον χώρο ανά πάσα στιγμή 15 πελάτες και υπάρχουν και 5 εργαζόμενοι. Σε ένα κατάστημα λιανικού εμπορίου απαιτείται η προσκόμιση SafePass εφόσον, με βάση τα τετραγωνικά μέτρα, στον χώρο επιτρέπεται να βρίσκονται 16 πελάτες και 5 εργαζόμενοι.

Εξαιρούνται από την υποχρέωση προσκόμισης SafePass, οι παραλίες, τα πάρκα και γραμμικά πάρκα, τα φράγματα, οι πλατείες, τα μονοπάτια της φύσης και οι εκδρομικοί χώροι.

6. Οφείλω να προσκομίζω SafePass σε χώρους όπως Υπηρεσίες/Τμήματα του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα;

Για οποιαδήποτε μορφής επίσκεψη σε Υπουργεία/Υπηρεσίες/Τμήματα/Γραφεία του δημόσιου, ευρύτερου δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (συμπεριλαμβανομένων των ακτοπλοϊκών επιβατικών σκαφών) και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση απαιτείται η προσκόμιση SafePass.

Την ευθύνη για τον έλεγχο τήρησης του μέτρου έχει ο εκάστοτε Προϊστάμενος του Υπουργείου/Υπηρεσίας/Τμήματος/Γραφείου του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή εξουσιοδοτημένος Λειτουργός.

Σε ό,τι αφορά στον ιδιωτικό τομέα, την ευθύνη για τον έλεγχο τήρησης του μέτρου έχει ο ιδιοκτήτης/διαχειριστής της επιχείρησης ή εξουσιοδοτημένος Λειτουργός τους.

7. Είναι υποχρεωτική η προσκόμιση SafePass στις δημόσιες επιβατικές μεταφορές;

Η κατοχή SafePass είναι απαραίτητη στις δημόσιες επιβατικές μεταφορές (λεωφορεία, ταξί, κτλ) τόσο από τους εργαζόμενους όσο και από τους επιβάτες. Περισσότερες λεπτομέρειες και κατευθυντήριες οδηγίες θα ανακοινωθούν από το αρμόδιο Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.

8.Απαιτείται κατοχή SafePass στα φροντιστήρια, τις κοινωνικές δραστηριότητες και τα summer schools;

Ναι, η κατοχή SafePass στα φροντιστήρια, τις κοινωνικές δραστηριότητες και τα summer schools είναι υποχρεωτική για όλα τα άτομα ηλικίας 12 ετών και άνω, περιλαμβανομένων των εργαζομένων.

9.Ποιος καταγγέλλεται σε περίπτωση που πολίτης αρνείται να παρουσιάσει SafePass στους χώρους που είναι υποχρεωτική η προσκόμισή του;

Πολίτης που δεν παρουσιάζει SafePass στους χώρους όπου η κατοχή του είναι υποχρεωτική και, παρά τις συστάσεις από τον υπεύθυνο του υποστατικού, αρνηθεί να αποχωρήσει από το υποστατικό/επιχείρηση, ο ιδιοκτήτης/διαχειριστής του υποστατικού έχει υποχρέωση να ενημερώσει την Αστυνομία για τις δέουσες ενέργειες από πλευράς της.

10.Μπορώ να χρησιμοποιήσω το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό (EU Digital COVID CertificateEUDCC) για σκοπούς SafePass;

Ναι, επιτρέπεται η χρήση του Ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού για σκοπούς SafePass στους χώρους όπου η προσκόμιση του SafePass είναι υποχρεωτική. Οι πολίτες θα πρέπει να παρουσιάζουν αποδεικτικό ταυτοποίησης (ταυτότητα, διαβατήριο, ACR) για σκοπούς επαλήθευσης των στοιχείων.

11. Τι θα ισχύσει στους οίκους ευγηρίας;

Επιτρέπονται οι επισκέψεις σε οίκους ευγηρίας μόνο για τα άτομα που κατέχουν SafePass. Την ευθύνη ελέγχου κατοχής SafePass έχουν οι ιδιοκτήτες/διαχειριστές των στεγών ευγηρίας.

Επιπρόσθετα, δεν συστήνεται η έξοδος στους ενοίκους για διανυκτέρευση εκτός της στέγης ευγηρίας. Ωστόσο, σε περίπτωση εξόδου για διανυκτέρευση εκτός της στέγης ευγηρίας, ο ένοικος οφείλει κατά την επιστροφή του να προσκομίζει αρνητικό αποτέλεσμα από rapid test με ισχύ 24 ωρών.

Δειτε Επισης

Wagamama: Ανοίγει στο Nicosia Mall και ενδυναμώνει την παρουσία του στα εμπορικά κέντρα της Λευκωσίας
Mark James: Η ταχέως αναπτυσσόμενη Autograph Collection και πώς προέκυψε η συνεργασία με το The Landmark Nicosia
Πέραν των 70 οι ενδιαφερόμενοι για τις τρεις θέσεις στο Δ.Σ. της Αρχής Παιγνίων και Εποπτείας Καζίνου
«Πρόοδος Δημόσια Λτδ»: Πρόταση Διοικητικού Συμβουλίου για μέρισμα από τα αδιανέμητα κέρδη του 2022
Και άλλες μετοχές του «Ρόδον» στον Balram Chainrai-Ανεβάζει την συμμετοχή του στο ξενοδοχείο ο επενδυτής
Προσφορές από την Wizz Air για την εορταστική περίοδο-Οικονομικά ταξίδια με ποικιλία προορισμών
ΕΤΑΠ Λάρνακας: Εικονικές περιηγήσεις σημείων αναφοράς με τρεις καινοτόμες εφαρμογές
Συνεχίζει στην προεδρία της ΕΤΑΠ Λάρνακας ο Ντίνος Λευκαρίτης-Η σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου
Έπεσαν οι υπογραφές για τα αεροδρόμια...Τα έργα που θα υλοποιηθούν και τι αλλάζει στους αερολιμένες Λάρνακας και Πάφου
Έκανε check in στο «Ρόδον» o ξένος επενδυτής…Είσοδος Balram Chainrai στο ξενοδοχείο με 2,67%