Powered by

Ο οδικός χάρτης σταδιακής επανεκκίνησης της οικονομίας

Την 17η Μαϊου οριοθέτησε ως την ημερομηνία κατά την οποία, σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις που έλαβε χθες το βράδυ το Υπουργικό Συμβούλιο, θα επαναλειτουργήσουν περισσότερες επιχειρήσεις στο πλαίσιο της σταδιακής αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων κατά του κορωνοϊού.

Μιλώντας στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου νωρίς σήμερα το απόγευμα, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου αναφέρθηκε στη σειρά μέτρων που αποφασίστηκαν για σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομίας και της κοινωνίας. Όπως υπέδειξε, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε να προχωρήσει σε βαθμιαίο ξεκλείδωμα της οικονομίας και των κοινωνικών δραστηριοτήτων.

Διαβάστε ακόμη: 

Ανοίγει ξανά η οικονομία-Επανεκκίνηση με Coronapass

Χωρίς coronapass σε υπεραγορές, φούρνους και ζαχαροπλαστεία

Το Coronapass, οι έλεγχοι και η ευθύνη των ιδιοκτητών υποστατικών

Έτσι θα λειτουργούν δημόσιος και ιδιωτικός τομέας μετά το lockdown  

Ειδικότερα, με χρονικό ορίζοντα την 1η Ιουνίου, αποφασίστηκε η αποκλιμάκωση να γίνει βαθμιαία σε τρεις φάσεις, ώστε να δοθεί περισσότερος χρόνος σταθεροποίησης των επιδημιολογικών δεικτών, με την παράλληλη επίσπευση των εμβολιασμών.

*Στην 1η φάση και μέχρι τη 16η Μαΐου, επαναφέρονται τα μέτρα που ίσχυαν μέχρι τις 25 Απριλίου με τους ίδιους περιορισμούς και υγειονομικά πρωτόκολλα.

Στόχος, όπως υπέδειξε ο υπουργός Υγείας, είναι η ομαλή μετάβαση στην επόμενη φάση από τις 17 Μαΐου, οπότε και θα επαναλειτουργήσουν περισσότερες επιχειρήσεις και θα επιτρέπονται περισσότερες χαλαρώσεις στις κοινωνικές δραστηριότητες.

*Από 17 Μαΐου, αυξάνεται ο επιτρεπόμενος αριθμός σε χώρους πολιτισμού και σε χώρους θρησκευτικής λατρείας, επιτρέπεται η διοργάνωση κοινωνικών εκδηλώσεων, όπως είναι οι γάμοι και οι βαφτίσεις, επαναλειτουργούν επιχειρήσεις που παρέμεναν για μήνες κλειστές, όπως οι παιδότοποι, τα λούναπαρκ, τα καζίνο, ζωολογικοί κήποι, εκδρομικοί χώροι.

*Στη συνέχεια, και νοουμένου ότι η επιδημιολογική εικόνα θα είναι βελτιωμένη με τη συμβολή των εμβολιασμών, από την 1η Ιουνίου θα υπάρξουν περαιτέρω χαλαρώσεις, που θα είναι πιο κοντά στις συνθήκες που γνωρίζαμε πριν την πανδημία.

Αναφερόμενος στο μέτρο του coronapass, ο Κωνσταντίνος Ιωάννου ξεκαθάρισε πως είναι προσωρινό μέτρο και θα εφαρμοστεί για μεταβατική περίοδο. Κατέστησε επίσης σαφές πως την ευθύνη για τον έλεγχο κατοχής αποδεικτικού στοιχείου δεν την έχουν οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων, αλλά ο έλεγχος θα γίνεται από τους αρμόδιους λειτουργούς της Αστυνομίας ή των Υπουργείων και Τμημάτων ανάλογα με τις επιχειρήσεις στους τομείς της αρμοδιότητάς τους.

Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννου, στο εξής, για να είμαστε περισσότερο ασφαλείς κατά την παρουσία μας σε συγκεκριμένους χώρους που παρατηρείται συγχρωτισμός και αυξημένη παρουσία ατόμων, παράλληλα με τη χρήση μάσκας και την τήρηση των υπόλοιπων μέτρων ατομικής προστασίας, αποφασίστηκε ότι σε χώρους συγχρωτισμού (π.χ. εμπορικά κέντρα, υποστατικά εστίασης, εκκλησίες, κτλ), θα πρέπει να ισχύει μια από τις πιο κάτω προϋποθέσεις: 

1. Να έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση και να έχει παρέλθει διάστημα 3 εβδομάδων, ή

2. Να έχουν νοσήσει από την ασθένεια COVID-19 τους τελευταίους 6 μήνες, ή

3. Εάν δεν ισχύει ένα από τα πιο πάνω, και ως προσωρινή λύση μέχρι να προχωρήσει περισσότερο η εμβολιαστική κάλυψη, δίνεται η επιλογή στους πολίτες ηλικίας 12 ετών και άνω να προσκομίζουν πιστοποιητικό αρνητικού τεστ, PCR ή rapid test, με ισχύ 72 ωρών. Για παράδειγμα, εάν το τεστ έγινε την Κυριακή στις 10 το πρωί θα έχει ισχύ μέχρι την Τρίτη τα μεσάνυκτα.

Δειτε Επισης

Πιο αισιόδοξες από πέρσι οι επιχειρήσεις της Λεμεσού-Αγκάθι η έλλειψη προσωπικού, κύρια ανησυχία η αύξηση κόστους
Απώλειες κατέγραψε τη Δευτέρα το ΧΑΚ
Συνεισφέρει κατόπιν πρότασης Μάκη Κεραυνού 7,16 εκατ. ευρώ ως δωρήτρια χώρα στο IDA η Κύπρος
Δεκτή από την Ολομέλεια η αναπομπή του νόμου για περιορισμό συναλλαγών σε μετρητά-«Σωστά αναπέμφθηκε»
Έπεσαν οι υπογραφές για τα αεροδρόμια...Τα έργα που θα υλοποιηθούν και τι αλλάζει στους αερολιμένες Λάρνακας και Πάφου
Θετική εικόνα, αλλά διαρθρωτικές αδυναμίες...Η ανάγνωση του Δημοσιονομικού Συμβουλίου για την οικονομία το 2024
Α. Αντωνίου: Οι οδυνηρές αστοχίες του 2024 και οι προκλήσεις του 2025-«Να μην σκοτώσουμε την επιχειρηματικότητα»
Χαιρετίζει τα νέα μέτρα των τραπεζών για στήριξη της κοινωνίας το ΚΕΒΕ-Θα ενισχυθεί η ανάπτυξη και η οικονομία
Η ανάλυση της κυπριακής αγοράς διαμερισμάτων και η ενδιαφέρουσα ιστορία της Λεμεσού και της Λευκωσίας
Έκανε check in στο «Ρόδον» o ξένος επενδυτής…Είσοδος Balram Chainrai στο ξενοδοχείο με 2,67%