Χαμόγελα στους καταστηματάρχες με το restart του λιανεμπορίου

Σε αγώνα δρόμου επιδίδονται οι καταστηματάρχες του λιανικού εμπορίου για να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος των προηγούμενων μηνών, κατά το οποίο τα καταστήματα παρέμειναν κλειστά.

Μία εβδομάδα μετά την καθολική επαναλειτουργία του λιανικού εμπορίου η αποτίμηση είναι τουλάχιστον θετική, με τους καταστηματάρχες να εκφράζουν την ικανοποίησή τους τόσο για την αυξημένη επισκεψιμότητα όσο και για τις αγορές, στις οποίες προέβησαν οι καταναλωτές.

Διαβάστε ακόμα:
Julian Sands: Στην Κύπρο για τη νέα του ταινία ο χολιγουντιανός ηθοποιός
Φως στο τούνελ του τουρισμού λόγω Ισραήλ
Η Radisson ποντάρει στον κυπριακό τουρισμό


Ανάσα στις επιχειρήσεις
Χωρίς να περιοριστούν στη βόλτα και στο window shopping, οι καταναλωτές κατέβηκαν στην αγορά και επωφελούμενοι από τις χαμηλές τιμές και τις εκπτώσεις, προχώρησαν σε αγορές δίνοντας έτσι ανάσα στους καταστηματάρχες.

«Οι εικόνες που καταγράφηκαν την περασμένη εβδομάδα και κυρίως το Σάββατο, την πιο εμπορική μέρα της εβδομάδας, αποτέλεσαν μία νότα αισιοδοξίας, χαροποίησαν και έδωσαν οικονομική ανάσα στους καταστηματάρχες, τώρα που είναι πιο αναγκαία από ποτέ», επεσήμανε στο InBusinessNews ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΥΛΕ, Μάριος Αντωνίου.

Την τιμητική τους είχαν τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, καθώς και τα καταστήματα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών.

Οι εκπτώσεις έμοιαζαν σε ορισμένες περιπτώσεις με πραγματικό ξεπούλημα που έφταναν το 60%-70%, μιας και οι επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου υποχρεώθηκαν να διαθέσουν σε χαμηλές τιμές το χειμερινό στοκ που είχαν προμηθευτεί και το οποίο παρέμεινε αδιάθετο κατά την περίοδο των γιορτών και τον Ιανουάριο.

Η τήρηση των μέτρων
Με τον κόσμο να επανέρχεται στα καταστήματα, οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων εκφράζουν την ελπίδα να συνεχιστεί τόσο η επισκεψιμότητα όσο και τα ψώνια.

Παράλληλα, στοίχημα παραμένει η συνέχιση της ευλαβικής τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων από πλευράς καταστηματαρχών, εργαζομένων και καταναλωτές, προκειμένου να αποφευχθεί μία νέα καταστροφική υποτροπή για το λιανεμπόριο.

«Μέχρι στιγμής τα μέτρα τηρούνται πιστά και θα πρέπει να συνεχιστεί η τήρησή τους χωρίς οποιαδήποτε χαλάρωση, ενώ θα πρέπει ακόμα να συνεχιστούν με την ίδια ένταση οι έλεγχοι και οι επιθεωρήσεις από μεικτά κλιμάκια υγειονομικών και αστυνομικών αρχών», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Αντωνίου, τονίζοντας ότι δεν καταγράφηκαν εικόνες συνωστισμού στα καταστήματα.

Καταστροφική οποιαδήποτε υποτροπή
Θερμομετρήσεις, απολυμάνσεις ελεγχόμενη είσοδος, τήρηση ανώτατου αριθμού επισκεπτών στους κοινόχρηστους χώρους και στα καταστήματα είναι η εικόνα που καταγράφεται στα κλειστά εμπορικά κέντρα (malls).

Οι έλεγχοι και οι επιθεωρήσεις επικεντρώνονται στη χρήση μάσκας, στην τήρηση των αποστάσεων, αλλά και στη διαβεβαίωση για διενέργεια rapid test στους εργαζόμενους.

Το λιανικό εμπόριο αρχίζει να παίρνει σταδιακά στροφές, την ώρα που η ένεση ρευστότητας για τις επιχειρήσεις είναι κάτι περισσότερο από αναγκαία για την καταβολή ενοικίων, δόσεων στις τράπεζες και τοποθέτηση παραγγελιών για το ανοιξιάτικο στοκ.

Η οποιαδήποτε υποτροπή στην επιδημιολογική εικόνα και ένα πιθανό νέο λουκέτο στο λιανικό εμπόριο αναμένεται να έχει καταστροφικές συνέπειες για αρκετές επιχειρήσεις, οι οποίες παλεύουν για την επιβίωσή τους.

Μονόδρομος το eshop
Εξάλλου, ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΥΛΕ τονίζει την ανάγκη να γίνει σοβαρή επένδυση στο ηλεκτρονικό εμπόριο, από μικρούς και μεγάλους λιανέμπορους, εξηγώντας ότι τα online καταστήματα δεν είναι επιλογή, αλλά μονόδρομος για το λιανεμπόριο.

«Οι Κύπριοι καταναλωτές ψωνίζουν εντατικά από online καταστήματα του εξωτερικού και γι’ αυτό θα πρέπει να τους δοθεί η ευκαιρία να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους από εγχώρια διαδικτυακά καταστήματα από την άνεση του σπιτιού τους», εξήγησε σχετικά.

Σημειώνεται ότι η Κύπρος παραμένει αρκετά πίσω όσον αφορά τις διαδικτυακές αγορές, με τη διείσδυση του ηλεκτρονικού εμπορίου στον συνολικό τζίρο του λιανεμπορίου να βρίσκεται στο 4% το 2019, την στιγμή που ο μέσος όρος μεταξύ των χωρών της ΕΕ είναι 19%.

Δειτε Επισης

Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Έπιπλα Andreotti: Η one-stop-shop επιλογή σου!
Εννέα μνηστήρες για την ανάπτυξη και λειτουργία του e-kalathi-Οι προσφοροδότες και τα ποσά που δήλωσαν
Τα προβλήματα στην εμπορία και προώθηση των κυπριακών κρασιών στην ντόπια και ξένη αγορά
Skybags: Ποιοτική μόδα που στοιχίζει λιγότερα
Κατά παρέκκλιση και στο Υπουργικό τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Το κυκλοφοριακό χάος και οι νέοι κυκλικοί κόμβοι
Τα Beauty Line τιμούν την Ημέρα Γης με την εκστρατεία «Φτιάχνουμε μαζί έναν κόσμο ομορφότερο»
Μ. Παναγίδης: Επιβεβλημένη η τροποποίηση του κανονισμού της Ε.Ε. για την προστασία των καταναλωτών
Υπηρεσία Καταναλωτή: Στο 11,7% η διαφορά ακριβότερου από φθηνότερο καλάθι προϊόντων
Μια συλλογή από premium mixers εισέρχεται δυναμικά στην κυπριακή αγορά