Φως στο τούνελ του τουρισμού λόγω Ισραήλ

Μια καλή βάση στο δρόμο για το ξεκλείδωμα του τουρισμού αποτελεί η συμφωνία Κύπρου και Ισραήλ για τα Διαβατήρια Εμβολιασμού, η οποία προνοεί επανέναρξη των πτήσεων μεταξύ των δύο χωρών από την 1η Απριλίου. 

Από τη συγκεκριμένη ημερομηνία δεν θα υφίστανται δύο μέτρα τα οποία είναι αποτρεπτικά για τους ταξιδιώτες, καθώς οι Ισραηλινοί που θα έρχονται στην Κύπρο δεν θα έχουν υποχρέωση να κάνουν PCR τεστ ή να τεθούν σε αυτοπεριορισμό κατά την άφιξη τους, με την προϋπόθεση ότι θα έχουν εμβολιαστεί με εμβόλιο εγκεκριμένο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.

Διαβάστε ακόμα:
Julian Sands: Στην Κύπρο για τη νέα του ταινία ο χολιγουντιανός ηθοποιός
Χαμόγελα στους καταστηματάρχες με το restart του λιανεμπορίου
Η Radisson ποντάρει στον κυπριακό τουρισμό

Η αγορά του Ισραήλ αποτελεί σημαντικό πυλώνα για την κυπριακή τουριστική βιομηχανία, αφού είναι μια αναπτυσσόμενη αγορά για την Κύπρο, η οποία μπορεί να μην φτάνει τους αριθμούς τουριστών που έρχονται στην χώρα μας από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ρωσία ωστόσο είναι η τρίτη αγορά του κυπριακού τουρισμού και η μεγαλύτερη από τις πρώτες τρεις όσον αφορά τα ποσά που ξοδεύει στη χώρα μας.

Ξόδεψαν €110 ημερησίως το 2019
Ανατρέχοντας στα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας για το 2019- καθώς τα στοιχεία του 2020 δεν προσφέρονται για συμπεράσματα- βλέπουμε ότι οι Βρετανοί τουρίστες (33,5% του συνόλου των τουριστών) ξόδεψαν κατά μέσο όρο €73,40 ημερησίως ή 2,1% λιγότερα της συνολικής μέσης ημερήσιας δαπάνης. 

Οι Ρώσοι τουρίστες (19,7% του συνόλου) ξόδεψαν κατά μέσο όρο €69,79 ή 6,9% λιγότερα της συνολικής μέσης ημερήσιας δαπάνης.

Σχετικά με τους τουρίστες από το Ισραήλ (η τρίτη μεγαλύτερη αγορά με 7,4%), ξόδεψαν €110,13 ημερησίως ή 46,9% περισσότερα της συνολικής μέσης δαπάνης. 

Δηλαδή τα λεφτά που ξοδεύουν κατά την παραμονή τους στην Κύπρο είναι πολύ περισσότερα από όσα αφήνουν Βρετανοί και Ρώσοι, γεγονός που αυξάνει και τη σημαντικότητα της γειτονικής αγοράς- σε βαθμό μεγαλύτερο από αυτόν που καταδεικνύει η εικόνα του συνολικού αριθμού τουριστών.  

 

H δυναμική από Ισραήλ

Η δυναμική που υπάρχει στην τουριστική κίνηση από το Ισραήλ φαίνεται και από την αύξηση του ποσοστού της χώρας, κατά 1,5%, στις συνολικές αφίξεις στην Κύπρο το 2019 σε σχέση με το 2018.

Αντίθετα, τα ποσοστά Ελλάδας και Γερμανίας (οι χώρες που συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα) υποχώρησαν κατά 0,4% και 1% στο ίδιο διάστημα.

Η αύξηση των αφίξεων από το Ισραήλ το 2019, σε σχέση με το 2018, έφτασε το 26,3% (από τους 232.561 στους 293.746 τουρίστες). Η αύξηση ήταν η μεγαλύτερη από όλες τις χώρες μετά από αυτήν της Ουκρανίας, η οποία ανέβασε τις αφίξεις της κατά 36,5%.

Δειτε Επισης

Emirates: Στρατηγικές αλλαγές της λειτουργίας των εμπορικών ομάδων της
Το WaterWorld WaterPark στην Αγία Νάπα επιστρέφει από τις 24 Απριλίου
Κώστας Κουμής: Δείχνει ανθεκτικότητα παρά τις προκλήσεις ο τουρισμός
Η Aegean επενδύει σε τέσσερα νέα Airbus A321neo για εξυπηρέτηση αγορών εκτός Ε.Ε.
Αντώνης Ορθοδόξου: Προβληματίζουν αλλά χωρίς επιπτώσεις στις αφίξεις οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
Συνεχίζουν σε τροχιά ανόδου οι αφίξεις-Το Ηνωμένο Βασίλειο η κυριότερη πηγή τουρισμού
Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Παγκύπριου Συνδέσμου Διευθυντών Ξενοδοχείων
Orthodoxou Aviation: Ακτοπλοϊκά εισιτήρια για την θαλάσσια επιβατική σύνδεση Κύπρου-Ελλάδας
Η κατάσταση στην περιοχή, οι ενδείξεις για τον τουρισμό και οι αστάθμητοι παράγοντες
Κύπρος και Μπαχρέιν συζητούν την περαιτέρω ανάπτυξη τουριστικών σχέσεων