Μπαράζ ελέγχων και εκπτώσεις έως 70% στο restart του λιανεμπορίου

Εκπτώσεις έως 70%, αυξημένη κίνηση, σαρωτικοί έλεγχοι υγειονομικών και αστυνομικών αρχών, αλλά και μικρή ανάσα για τους καταστηματάρχες χαρακτήρισαν την πρώτη μέρα καθολικής επαναλειτουργίας του λιανικού εμπορίου.

Χιλιάδες επιχειρήσεις σε εμπορικούς δρόμους και κλειστά εμπορικά κέντρα ανέβασαν και πάλι ρολά έπειτα από αρκετές εβδομάδες ή μήνες.

Πραγματικό ξεπούλημα του χειμερινού στοκ
Την τιμητική τους είχαν τα malls, τα οποία είχαν παραμείνει κλειστά για περίοδο περίπου δυόμιση ή τριών μηνών (σε Λεμεσό και Πάφο), με θερμομετρήσεις, απολυμάνσεις, συστήματα καταγραφής εισόδου και αριθμού επισκεπτών, καθώς και τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, με αναλογία ενός ατόμου ανά 15 τ.μ.

Μιλώντας στο InBusinessNews ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΥΛΕ, Μάριος Αντωνίου χαρακτήρισε μεγάλη τη χθεσινή μέρα για το λιανικό εμπόριο, τονίζοντας ότι οι καταναλωτές φάνηκαν να είναι ικανοποιημένοι με τις πολύ καλές τιμές και προσφορές που αντίκρισαν, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις έμοιαζαν με πραγματικό ξεπούλημα ύψους 70%.

Διαβάστε ακόμα:

Λ. Παπαδόπουλος: Έτοιμη η ΚΕΔΙΠΕΣ να αναλάβει ρόλο Εθνικού Φορέα Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων

Βουτιά 50% στις πωλήσεις ακινήτων σε ξένους

 

Πιο αναγκαία από ποτέ η οικονομική τόνωση στην αγορά
«Ανεπανάληπτα χαμηλές τιμές καταγράφονται κυρίως σε είδη ένδυσης και υπόδησης, καθώς οι καταστηματάρχες επιδιώκουν να πουλήσουν το χειμερινό στοκ που είχαν παραλάβει, αλλά δεν μπορούσαν να διαθέσουν μέχρι τώρα», επεσήμανε ο κ. Αντωνίου.

Εξέφρασε ακόμα την ελπίδα ότι οι καταναλωτές θα τιμήσουν τα καταστήματα με την παρουσία τους και θα προχωρήσουν σε αγορές, τη δεδομένη οικονομική συγκυρία, κατά την οποία οι επιχειρήσεις του λιανεμπορίου έχουν την ανάγκη στήριξης περισσότερο από ποτέ.

«Ευελπιστούμε ότι οι καταναλωτές δεν θα περιοριστούν στη βόλτα ή στο window shopping, αλλά θα επωφεληθούν των προσφορών και των χαμηλών τιμών, παρέχοντας έτσι οικονομική τόνωση στους καταστηματάρχες σε μία περίοδο που είναι απαραίτητη όσο ποτέ άλλοτε», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Έλεγχοι για μέτρα και rapid test
Παρόλο που από τις πρωινές ώρες η κίνηση ήταν αυξημένη σε εμπορικούς δρόμους και εμπορικά κέντρα, εντούτοις δεν φαίνεται να έχουν καταγραφεί εικόνες συνωστισμού, νοουμένου ότι οι επιθεωρήσεις και οι έλεγχοι για τήρηση των μέτρων είναι συνεχείς.

Οι καταστηματάρχες είναι υποχρεωμένοι να τηρήσουν ευλαβικά τα υγειονομικά μέτρα, μεριμνώντας μάλιστα ότι και οι καταναλωτές θα πράξουν το ίδιο, καθώς τυχόν πισωγύρισμα και εκ νέου λουκέτο στα καταστήματα αναμένεται να είναι ολέθριο τόσο για το λιανικό εμπόριο όσο και για την οικονομία.

Στο πλαίσιο αυτό, μπαράζ επιθεωρήσεων και ελέγχων καταγράφηκαν τη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου από μεικτά κλιμάκια υγειονομικών και αστυνομικών αρχών με στόχο τόσο την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων όσο και τη διασφάλιση της διενέργειας rapid test στους εργαζόμενους των επιχειρήσεων.

Πρόστιμα εκεί όπου πρέπει
Χαιρετίζοντας τους ελέγχους, ο γγ του ΠΑΣΥΛΕ εξέφρασε την ελπίδα να συνεχιστούν με τον ίδιο αμείωτο ρυθμό και ένταση για να διασφαλιστεί η τήρηση των μέτρων, εξηγώντας ότι εκεί όπου υπάρχουν οι παραβιάσεις, θα πρέπει να γίνονται οι σχετικές καταγγελίες και να επιβάλλονται πρόστιμα.

«Καμία χαλάρωση και καμία ανοχή στη μη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Η σύσταση προς τα μέλη μας είναι ιδιαίτερα αυστηρή, καθώς τυχόν πισωγύρισμα στο λιανεμπόριο, θα σημαίνει ότι αρκετές επιχειρήσεις δεν θα αντέξουν», προειδοποίησε σχετικά ο Μάριος Αντωνίου.

Τα ενοίκια, οι δόσεις και ο αγώνας για επιβίωση
Τα οικονομικά μέτρα που εξαγγέλθηκαν από την κυβέρνηση δεν φαίνεται να έδωσαν την αναμενόμενη στήριξη στις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου, οι οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες με τον βραχνά των ενοικίων που αποτελεί το πιο ψηλό λειτουργικό κόστος, την επανέναρξη καταβολής δόσεων προς τις τράπεζες, τις φορολογίες και άλλα λειτουργικά έξοδα.

Οι καταστηματάρχες επιδίδονται σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να προσελκύσουν τζίρο, με τον οποίο θα προσπαθήσουν να αποτρέψουν τα χειρότερα για την επιχείρησή τους.

Εν αναμονή της κατάληξης επί του νομοσχεδίου για τις κρατικές εγγυήσεις, αλλά και της πρόσβασης με συνοπτικές διαδικασίες σε φθηνό δανεισμό προκειμένου να είναι εφικτές οι παραγγελίες για ανοιξιάτικο στοκ, οι επιχειρήσεις αναμένουν επίσης εξηγήσεις και λεπτομέρειες επί του ύψους της εφάπαξ κρατικής χορηγίας που θα καταβληθεί σε αυτές.

Δειτε Επισης

Mall of Cyprus: Μέρισμα €7,5 εκατ. από τα κέρδη 2022 και 2023
Λιανεμπόριο: Το δυσβάστακτο κόστος των καυσίμων για τις επιχειρήσεις και η εξίσωση της ακρίβειας
Η Visa ανακοινώνει τον νικητή του διαγωνισμού της για ένα 100% ηλεκτρικό αυτοκίνητο
Νέος μέτοχος σε Mall of Cyprus και Mall of Engomi η Pareto-Μειώνεται το ποσοστό συμμετοχής της Atterbury Europe
Οι μάρκες αυτοκινήτων που προτίμησαν οι αγοραστές το πρώτο τρίμηνο
Δυσφορία αγελαδοτρόφων με δημοσιεύματα για το χαλλούμι-«Δυναμιτίζουν το πολύ καλό κλίμα»
Lordos United Public: Κέρδος €1,773,000 από αναγκαστική απαλλοτρίωση γης σε συμφωνία με τον Δήμο Λεμεσού
Φάρμακα: Ο... βασιλιάς των κυπριακών εξαγωγών-Σε ποιους προορισμούς φτάνουν
Νέος CEO του Ομίλου CTC o Βασίλης Ευγένιος-Εκτελεστικός σύμβουλος στο Διοικητικό Συμβούλιο
Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Απαγορεύεται η μεταφορά της αργίας