Κ. Καποδίστριας: Δεν διαφοροποιούνται στρατηγική και στόχοι

Η κρίση έχει εμφανίσει πέρα από προκλήσεις και ευκαιρίες επισημαίνει ο Κωνσταντίνος Καποδίστριας, CEO/executive director της Chr. Kapodistrias & Sons, υπογραμμίζοντας πως η εταιρεία προχωρεί σε κάποιες αλλαγές και τομές που προηγουμένως ανέβαλλε. Την ίδια ώρα εκτιμά πως κάποιες εταιρείες τόσο μικρές όσο και μεγάλες, δυστυχώς, θα δυσκολευτούν αφάνταστα και κάποιες τελικά δεν θα αντέξουν.
 
Καλά και κακά σενάρια
Αν θεωρήσουμε πως τα πράγματα θα συνεχιστούν ομαλά και κατ’ ευχήν και νοουμένου ότι το ερχόμενο φθινόπωρο δεν θα προκύψει κάτι άλλο με τον κορωνοϊό, τότε αναμένουμε πως θα έχουμε μείωση κύκλου εργασιών της τάξης του 8%-10% για το 2020 σε σύγκριση με το 2019. Αυτό αποτελεί το πιο απαισιόδοξο μας σενάριο. Θα κάνουμε το παν, ώστε η μείωσή μας να περιοριστεί στο 5%-7%.

Για το 2021 προβλέπουμε να φτάσουμε ξανά στα επίπεδα του 2019, αν υποθέσουμε πως δεν θα προκύψει κάποια αναζωπύρωση της όλης κατάστασης.

Τα πράγματα θα μπουν την ομαλότητα όταν επιτέλους ανακαλυφθεί το εμβόλιο και η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. Τις συνέπειες αυτής της πρωτοφανούς κρίσης και πανδημίας θα τις βιώνουμε για αρκετούς μήνες ακόμη, αφού επηρεάζεται και η τουριστική βιομηχανία.
 
Ανοικτοί στο lockdown
Είμαστε από τις εταιρείες που παρέμειναν ανοικτές κατά τη διάρκεια του lockdown. Πήραμε όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα ασφαλείας και υγιεινής, με απολυμάνσεις, μάσκες, γάντια, αποστάσεις κτλ. Κάναμε χρήση των σχεδίων της Κυβέρνησης και στείλαμε αρκετό κόσμο σε αναστολή εργασιών. Κάποιος άλλος περιορισμένος αριθμός εργαζομένων συνέχισε να εργάζεται από το σπίτι. Επικοινωνήσαμε με τους πελάτες μας και τους ενημερώσαμε πως δεν θα αλλάξουμε την πιστωτική μας πολιτική, όμως θα τηρούνται αυστηρώς τα συμφωνηθέντα και προκαθορισμένα χωρίς περιθώρια ελαστικότητας.
 
Η διεύθυνση πάντα παρούσα
Όλο μας το προσωπικό ανεξαιρέτως, ακόμη και αυτοί που ήταν στο σπίτι, έλαβαν επίσης μια επιστολή από την διεύθυνση με ευχές, ενθάρρυνση, όπως και κάποιες οδηγίες. Σε τέτοιες κρίσεις και συνθήκες, η συνοχή και το φρόνημα του προσωπικού πρέπει να διατηρείται σε υψηλά επίπεδα. Επίσης, δείχνεις ως διοίκηση πως είσαι εκεί, λαμβάνεις αποφάσεις και έχεις τον έλεγχο της κατάστασης.

Παραμένουμε υγιείς και δυνατοί
Η στρατηγική, οι σειρές των προϊόντων και οι υπηρεσίες μας δεν πρόκειται να διαμορφωθούν. Άλλωστε, αυτό απαιτεί και η φύση της εργασίας μας. Όλα τα σχέδια που είχαμε καταστρώσει και οι στόχοι που θέσαμε παραμένουν και συνεχίζουν να υλοποιούνται. Αυτό που προστέθηκε είναι ο στόχος της ομαλής διέλευσης της εταιρείας από αυτή τη δύσκολη περίοδο, με τις λιγότερες δυνατές συνέπειες, τόσο για την ίδια όσο και για τους εργαζομένους της. Καθημερινά κάνουμε το παν, ώστε η εταιρεία να παραμείνει δυνατή και υγιής οικονομικά.
 
Κάποιες εταιρείες δεν θα αντέξουν
Αναμένω πως μέσα στο 2021, σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα, θα είμαστε γενικά εντάξει και θα έχουμε ξεπεράσει αυτή την κρίση. Πιστεύω, όμως, πως κάποιες εταιρείες τόσο μικρές όσο και μεγάλες, δυστυχώς, θα δυσκολευτούν αφάνταστα και κάποιες τελικά δεν θα αντέξουν. Αυτό θα εξαρτηθεί από την οικονομική δύναμη που έχει η κάθε επιχείρηση, από τις σωστές ή λανθασμένες αποφάσεις που θα λάβει η διοίκησή της και από τον κλάδο που δραστηριοποιείται.
 
Νέες τομές, μέτρα και αλλαγές
Πιστεύω ακράδαντα πως η κρίση έχει εμφανίσει πέρα από προκλήσεις και ευκαιρίες. Κάνουμε ήδη κάποιες αλλαγές και τομές που προηγουμένως αναβάλλαμε. Λαμβάνουμε αρκετά μέτρα, τα οποία σε μια συνηθισμένη περίοδο θα δυσκολευόμασταν να πάρουμε. Αυτό έχει να κάνει με την καλυτέρευση της εταιρείας, των διαδικασιών, της κερδοφορίας και με πολλά άλλα. Δεδομένης επίσης και της υπεροχής που έχουμε σε αρκετούς τομείς, έναντι των ανταγωνιστών μας, έχουμε αρκετά πλεονεκτήματα που θα λειτουργήσουν υπέρ μας. Δεν ανησυχούμε και είμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον.
 
 
 

Δειτε Επισης

Φέτος το Πάσχα οι προσφορές είναι επικές-Smartphones με €0 αρχικά και €200 έκπτωση
Υπουργείο Εμπορίου: Εφαρμόζονται κανονισμοί για έλεγχο της μεσιτείας όπλων
Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Έπιπλα Andreotti: Η one-stop-shop επιλογή σου!
Εννέα μνηστήρες για την ανάπτυξη και λειτουργία του e-kalathi-Οι προσφοροδότες και τα ποσά που δήλωσαν
Τα προβλήματα στην εμπορία και προώθηση των κυπριακών κρασιών στην ντόπια και ξένη αγορά
Skybags: Ποιοτική μόδα που στοιχίζει λιγότερα
Κατά παρέκκλιση και στο Υπουργικό τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Το κυκλοφοριακό χάος και οι νέοι κυκλικοί κόμβοι
Τα Beauty Line τιμούν την Ημέρα Γης με την εκστρατεία «Φτιάχνουμε μαζί έναν κόσμο ομορφότερο»
Μ. Παναγίδης: Επιβεβλημένη η τροποποίηση του κανονισμού της Ε.Ε. για την προστασία των καταναλωτών