Αβέβαιες οι εμπορικές συναλλαγές Ελλάδας και Κύπρου

Προσωρινά προβλήματα στις συναλλαγές μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου αναμένεται να φέρει η τραπεζική αργία στην Ελλάδα και οι περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων. Αυτό εκτιμούν το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ) και η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ).

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΚΕΒΕ Φειδία Πηλείδη, «σε μια προσωρινή βάση θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα, με τις τραπεζικές αργίες ή αν θα υπάρξει μετάβαση σε κάποιο άλλο νόμισμα τότε θα υπάρξει μια προσωρινή διακοπή του εμπορίου». Και πρόσθεσε: «Μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα τα πράγματα θα σταθεροποιηθούν, αλλά σε περίπτωση διακοπής θα πρέπει να δούμε εναλλακτικούς τρόπους. Βέβαια, δεν αναμένονται ελλείψεις στην αγορά και γενικότερα η οικονομία, μεσοπρόθεσμα, δεν θα επηρεαστεί ιδιαίτερα».

Συνέστησε όμως, υπομονή για ενδεχόμενες εξελίξεις μεταξύ της Ελλάδας και των εταίρων της. «Συνεχίζω να ελπίζω λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης ότι αυτή την βδομάδα θα βρεθεί μια λύση. Και για την Ελλάδα και για την Ευρώπη είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη και νομίζω ότι η λογική θα επικρατήσει», σημείωσε.

Όπως δήλωσε στο INBusinessNews, ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής, οι πρώτες ενδείξεις με αφορμή το κλείσιμο των τραπεζών, δείχνουν ότι δημιουργείται πρόβλημα. «Οι συναλλαγές, δεν μπορούν να διεκπεραιωθούν και θα καθυστερήσουν να γίνουν πληρωμές τώρα για όσα προϊόντα στάλθηκαν στην Ελλάδα», τόνισε. Παράλληλα, όπως είπε, αναμένεται ότι θα περιοριστούν και νέες παραγγελίες. «Όλοι πλέον είναι επιφυλακτικοί και σίγουρα αυτή η κατάσταση θα φέρει καθυστέρηση στο εμπόριο», σημείωσε. Όπως ανέφερε, από πλευράς μας δεν μπορούν να γίνουν πολλά πράγματα. Και πρόσθεσε: «Αν ο εισαγωγέας έχει λεφτά στην Κύπρο και μπορεί να πληρώσει μέσω κυπριακών τραπεζών τότε δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Θα δοθεί προτεραιότητα στα είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα και φάρμακα. Οι Κύπριοι εξαγωγείς είναι επιφυλακτικοί, καθώς έχουν ζήσει την οικονομική στενότητα των τραπεζών και ακόμα τη ζουν».

Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι θα δημιουργηθεί καθυστέρηση και σε βάθος χρόνου, αν κρατήσει πολύ, θα έχει τα ίδια προβλήματα με τα δικά μας, με αλυσιδωτές επιπτώσεις.  

Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Πήλικος, εξήγησε ότι διεξάγεται αρκετό τριγωνικό εμπόριο μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας και σίγουρα θα επηρεαστεί από την επιβολή τραπεζικών αργιών. Παρόλα αυτά είναι άγνωστο μέχρι στιγμής το τι μέλλει γενέσθαι. «Αυτή η αβεβαιότητα και το ότι είναι κλειστές οι τράπεζες δεν είναι ό,τι καλύτερο, είναι ένα αρνητικό δεδομένο και ελπίζουμε η κατάσταση θα ξεκαθαρίσει», συμπλήρωσε. Και πρόσθεσε: «Το ζητούμενο είναι αυτή η αβεβαιότητα να είναι περιορισμένης χρονικής διάρκειας. Αλλά, θα υπάρξει κάποια διακοπή στο εμπόριο».

Επίσης, εξήγησε ότι οι παρενέργειες λόγω των τραπεζικών αργιών είναι ήδη ορατές, αφού χωρίς τις τράπεζες δεν μπορούν να διεκπεραιωθούν τα απαιτούμενα έγγραφα για τη διεξαγωγή του εμπορίου.

Φόβοι για τα χειρότερα
«Θα υπάρξουν επιπτώσεις, αλλά δεν ξέρουμε σε ποιο βαθμό», τόνισε από την πλευρά του ο εκτελεστικός σύμβουλος της Aphrostrom και managing director της Amelco Industries Κώστας Γεωργαλλής. «Είναι νωρίς να πούμε σε ποιο βαθμό επηρεαζόμαστε και λίγο πρόωρο να κάνουμε εικασίες», είπε. «Φοβόμαστε να μην χειροτερέψει γενικότερα η κατάσταση, μην ξεχνάμε ότι το 30% της οικονομίας μας βασίζεται στην Ελλάδα», σημείωσε ο κ. Γεωργαλλής.
Οι δύο εταιρείες διενεργούν τόσο εισαγωγές όσο και εξαγωγές κι επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό αφού συναλλάσσονται μεγάλα ποσά στα λιμάνια με τα εμπορεύματα. Η Amelco κατασκευάζει μηχανές για στρώματα, οι οποίες εξάγονται στο εξωτερικό. «Κάποιες εξαγωγές μας φεύγουν από την Ελλάδα, τα εμπορεύματα βγαίνουν από το λιμάνι, πληρώνονται όλα και μετά ξαναφορτώνονται. Με την κατάσταση αυτή δεν θα μπορούμε να μεταφέρουμε λεφτά. Ίσως θα πρέπει να πάω ο ίδιος εκεί», είπε χαρακτηριστικά. Η Aphrostrom από την άλλη, εξάγει σε νησιά της Ελλάδας και κυρίως στη Ρόδο, απ’ όπου πληρώνεται κάθε μήνα ένα ποσό. «Άλλα εμπορεύματα εισάγουμε εμείς από την Ελλάδα όπως, το ατσάλι και το fiber. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Αυτό που μπορεί να μας βοηθήσει είναι το γεγονός ότι άνοιξα λογαριασμό στην Τράπεζα Κύπρου για τις συναλλαγές μας, κάτι που μπορεί να βοηθήσει γενικότερα όλες τις εταιρείες», κατέληξε.

Stop στις επόμενες παραγγελίες
«Θα περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει μέχρι την Κυριακή τουλάχιστον και μετά θα αποφασίσουμε πως θα κινηθούμε. Αποφασίσαμε πάντως, ότι δεν θα στείλουμε τις επόμενες παραγγελίες που έχουμε ήδη κοντά μας». Αυτό τόνισε η πρόεδρος της εταιρείας ΚΕAN Soft Drinks Κικούλα Κότσαπα.

Όπως είπε, το θέμα των πληρωμών είναι αυτό που προβληματίζει την εταιρεία, αυτή τη στιγμή. «Δεν υπάρχει καμιά τραπεζική ευκολία και το μεγάλο δίλημμα είναι αν θα στείλουμε τα εμπορεύματα. Τους προηγούμενους μήνες στείλαμε εμπορεύματα, αλλά δεν έχουμε πληρωθεί ακόμα και με τα νέα δεδομένα δεν ξέρουμε τι θα συμβεί», τόνισε.

Engino.Net
Ο διευθύνων σύμβουλος της Engino.Net Κώστας Σίσαμος, τόνισε ότι είναι νωρίς ακόμα να πούμε οτιδήποτε, καθώς δεν υπάρχουν ακόμα ενδείξεις τι θα γίνει.

Δειτε Επισης

Φέτος το Πάσχα οι προσφορές είναι επικές-Smartphones με €0 αρχικά και €200 έκπτωση
Υπουργείο Εμπορίου: Εφαρμόζονται κανονισμοί για έλεγχο της μεσιτείας όπλων
Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Έπιπλα Andreotti: Η one-stop-shop επιλογή σου!
Εννέα μνηστήρες για την ανάπτυξη και λειτουργία του e-kalathi-Οι προσφοροδότες και τα ποσά που δήλωσαν
Τα προβλήματα στην εμπορία και προώθηση των κυπριακών κρασιών στην ντόπια και ξένη αγορά
Skybags: Ποιοτική μόδα που στοιχίζει λιγότερα
Κατά παρέκκλιση και στο Υπουργικό τα δύο νέα malls στη Λεμεσό-Το κυκλοφοριακό χάος και οι νέοι κυκλικοί κόμβοι
Τα Beauty Line τιμούν την Ημέρα Γης με την εκστρατεία «Φτιάχνουμε μαζί έναν κόσμο ομορφότερο»
Μ. Παναγίδης: Επιβεβλημένη η τροποποίηση του κανονισμού της Ε.Ε. για την προστασία των καταναλωτών