powered by

Χάρης: To plan B για Συνεργατισμό

Υπάρχει σχέδιο Β’ για τον Συνεργατισμό σε περίπτωση που η διαδικασία που έχει ξεκινήσει από τη Citigroup δεν έχει θετική κατάληξη. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, σε τέτοια περίπτωση ο σχεδιασμός προβλέπει δημιουργία εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, η οποία θα αναλάβει τα προβληματικά περιουσιακά στοιχεία του οργανισμού. 

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ο υπουργός σχολίασε πως και σ’ αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να υπάρχει εμπλοκή ιδιώτη επενδυτή, χωρίς όμως να διευκρινίζει αν αυτό θα επιδιωχθεί να γίνει από την αρχή ή αν ο επενδυτής θα αναζητηθεί σε κατοπινό στάδιο. 

Διαβάστε ακόμα: Συνεργατισμός α λα καρτ για επενδυτές

Ουσιαστικά οι δηλώσεις του υπουργού καταδεικνύουν πως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ο Συνεργατισμός θα διασπασθεί στα δύο, διαχωρίζοντας το καλό κομμάτι και την τραπεζική άδεια από τα προβληματικά περιουσιακά στοιχεία. 

Σχολιάζοντας τις πολιτικές επικρίσεις, ο υπουργός Οικονομικών διερωτήθηκε τι εισηγούνται τα πολιτικά κόμματα: «να ζητήσουμε όπως οι διαδικασίες και ο χρόνος, για μία τράπεζα μέλος της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης που εποπτεύεται απευθείας από την Φρανκφούρτη, να παγώσουν;». 

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του την Τρίτη 20 Μαρτίου, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι η ανακοίνωση δεν αφορά πώληση του Συνεργατισμού, αλλά επένδυση στον Συνεργατισμό. Απαντώντας σε επικρίσεις της αντιπολίτευσης, ο κύριος Γεωργιάδης μίλησε για αδράνεια, λόγω ιδεολογικών αγκυλώσεων, όπως είπε, η οποία οδήγησε στα γεγονότα του 2013. Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε σε εναλλακτικές επιλογές που προωθούν την σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος, αλλά και την διαχείριση, με μεγαλύτερη άνεση, των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων.

Διαβάστε ακόμα: Διασφάλιση των εργαζομένων στο Συνεργατισμό ζητούν συντεχνίες

Στη Βουλή την Πέμπτη το θέμα του Συνεργατισμού

Εξάλλου, το θέμα του Συνεργατισμού συζητείται κατεπειγόντως, την Πέμπτη, στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, κατόπιν αιτήματος  του βουλευτή των Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών Γιώργου Περδίκη.
Η συζήτηση θα αφορά την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να αρχίσει τη διαδικασία εξεύρεσης επενδυτών για πώληση μέρους ή του συνόλου του Συνεργατισμού. Θα ζητηθούν, παράλληλα, εξηγήσεις για την αξιοποίηση των κεφαλαίων που κατέθεσε η κυβέρνηση την περίοδο του μνημονίου για τη διάσωση του Συνεργατισμού. Στη συζήτηση κλήθηκαν να παραστούν εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών, η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας, ο Γενικός Ελεγκτής και ο Διαχειριστής του Συνεργατισμού. Ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι δεν θα παραστεί, επικαλούμενος ειλημμένη υποχρέωση. Όπως  μετέδωσε το ΡΙΚ, πρόκειται για συνάντηση με αντιπροσωπεία της Τρόικας, που βρίσκεται στην Κύπρο για να ελέγξει την κυπριακή οικονομία.

Διαβάστε ακόμα:

Δειτε Επισης

Τράπεζα Κύπρου: Επιτυχές το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών-Τα συνολικά δικαιώματα ψήφου και το συνολικό κεφάλαιο
Κεντρική Τράπεζα: Τρίτη έκθεση για χαρτοφυλάκια μη νομισματικής πολιτικής σχετικά με το κλίμα
Οι αυξομειώσεις σε δάνεια και καταθέσεις τον Μάιο...Τα στατιστικά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας
Μ. Χριστοδουλίδης: Ψήφος εμπιστοσύνης στο ΧΑΚ και στην οικονομία η πρόθεση εισαγωγής μετοχών της Eurobank στο Χρηματιστήριο
Oscar Arce (ΕΚΤ): Η γήρανση του πληθυσμού οδηγεί σε χαμηλότερα, ακόμα και αρνητικά, επιτόκια
Πρώτη στην μείωση δανείων «σταδίου 2» στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Κύπρος στα τέλη 2024
Καθοδήγηση ΣΥΚΑΛΑ για πληρωμή από το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης-Ακυρώθηκε η έκτακτη γενική συνέλευση
Τράπεζα Κύπρου: Αλλαγή στην σύνθεση της Επιτροπής Ανθρώπινου Δυναμικού & Αμοιβών
Στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ellinas Finance η Εύη Ρωσσίδου Αντωνιάδου-Τι δηλώνει ο Νέαρχος Πετρίδης
Βγαίνει η Ελληνική, ετοιμάζεται να μπει η Eurobank...Πρόθεση για παράλληλη εισαγωγή των μετοχών της στο ΧΑΚ