Χάρης: To plan B για Συνεργατισμό

Υπάρχει σχέδιο Β’ για τον Συνεργατισμό σε περίπτωση που η διαδικασία που έχει ξεκινήσει από τη Citigroup δεν έχει θετική κατάληξη. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, σε τέτοια περίπτωση ο σχεδιασμός προβλέπει δημιουργία εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, η οποία θα αναλάβει τα προβληματικά περιουσιακά στοιχεία του οργανισμού. 

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο, ο υπουργός σχολίασε πως και σ’ αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να υπάρχει εμπλοκή ιδιώτη επενδυτή, χωρίς όμως να διευκρινίζει αν αυτό θα επιδιωχθεί να γίνει από την αρχή ή αν ο επενδυτής θα αναζητηθεί σε κατοπινό στάδιο. 

Διαβάστε ακόμα: Συνεργατισμός α λα καρτ για επενδυτές

Ουσιαστικά οι δηλώσεις του υπουργού καταδεικνύουν πως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ο Συνεργατισμός θα διασπασθεί στα δύο, διαχωρίζοντας το καλό κομμάτι και την τραπεζική άδεια από τα προβληματικά περιουσιακά στοιχεία. 

Σχολιάζοντας τις πολιτικές επικρίσεις, ο υπουργός Οικονομικών διερωτήθηκε τι εισηγούνται τα πολιτικά κόμματα: «να ζητήσουμε όπως οι διαδικασίες και ο χρόνος, για μία τράπεζα μέλος της ευρωπαϊκής τραπεζικής ένωσης που εποπτεύεται απευθείας από την Φρανκφούρτη, να παγώσουν;». 

Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του την Τρίτη 20 Μαρτίου, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι η ανακοίνωση δεν αφορά πώληση του Συνεργατισμού, αλλά επένδυση στον Συνεργατισμό. Απαντώντας σε επικρίσεις της αντιπολίτευσης, ο κύριος Γεωργιάδης μίλησε για αδράνεια, λόγω ιδεολογικών αγκυλώσεων, όπως είπε, η οποία οδήγησε στα γεγονότα του 2013. Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε σε εναλλακτικές επιλογές που προωθούν την σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος, αλλά και την διαχείριση, με μεγαλύτερη άνεση, των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων.

Διαβάστε ακόμα: Διασφάλιση των εργαζομένων στο Συνεργατισμό ζητούν συντεχνίες

Στη Βουλή την Πέμπτη το θέμα του Συνεργατισμού

Εξάλλου, το θέμα του Συνεργατισμού συζητείται κατεπειγόντως, την Πέμπτη, στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, κατόπιν αιτήματος  του βουλευτή των Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών Γιώργου Περδίκη.
Η συζήτηση θα αφορά την πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης να αρχίσει τη διαδικασία εξεύρεσης επενδυτών για πώληση μέρους ή του συνόλου του Συνεργατισμού. Θα ζητηθούν, παράλληλα, εξηγήσεις για την αξιοποίηση των κεφαλαίων που κατέθεσε η κυβέρνηση την περίοδο του μνημονίου για τη διάσωση του Συνεργατισμού. Στη συζήτηση κλήθηκαν να παραστούν εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονομικών, η Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας, ο Γενικός Ελεγκτής και ο Διαχειριστής του Συνεργατισμού. Ο υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι δεν θα παραστεί, επικαλούμενος ειλημμένη υποχρέωση. Όπως  μετέδωσε το ΡΙΚ, πρόκειται για συνάντηση με αντιπροσωπεία της Τρόικας, που βρίσκεται στην Κύπρο για να ελέγξει την κυπριακή οικονομία.

Διαβάστε ακόμα:

Δειτε Επισης

Ανάγκη για τον τουριστικό τομέα-«Δεν μπορούμε χωρίς ξένα εργατικά χέρια και αυτό αποδεικνύεται από τους αριθμούς»
Το ευ επιχειρείν στο βάθρο... Πραγματοποιήθηκαν τα 16α IN Business Awards(photos)
Κεντρική Τράπεζα Κύπρου: Στο 11,42% το επιτόκιο αναφοράς
Πώς αξιολογούν τα ΚΕΠ οι πολίτες-Τα ευρήματα έρευνας του Υπουργείου Οικονομικών
Μάριος Ταννούσης: Η Κύπρος επενδυτικός προορισμός και πόλος σταθερότητας στην περιοχή
Και αυτό το Πάσχα η Alpha Bank στέκεται στο πλευρό των ευάλωτων συμπολιτών μας
AstroBank: Προς πώληση κατοικίες
Αυτοί είναι οι βραβευθέντες των 16ων IN Business Awards
Νίκος Χριστοδουλίδης: Προκηρύσσει μεγάλη εκστρατεία για το rebranding της Κύπρου ο Invest Cyprus
Δρ. Χρ. Χατζηκυπριανού: Κτηνιατρική Σχολή στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο