Συνεργατισμός α λα καρτ για επενδυτές

Οι πρώτες κρούσεις που έκανε η Citi για να ανιχνεύσει το ενδιαφέρον επενδυτών για την Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα κατέδειξε πως με την υφιστάμενη δομή του ισολογισμού του οργανισμού, δύσκολα θα πείθονταν οι λεγόμενοι θεσμικοί επενδυτές. Περισσότερο ενδιαφέρον επιδείχθηκε από επενδυτικά ταμεία που αρέσκονται να επενδύουν σε λεγόμενα distressed assets, εξέλιξη βέβαια που δεν ευνοεί ούτε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ούτε ο νυν μεγαλομέτοχος, το κράτος.

Διαβάστε ακόμα: iHome: Έτοιμοι οι δύο πύργοι της DTA
 
Με τη σχετική ανακοίνωση της Δευτέρας, η τράπεζα ουσιαστικά ενημέρωσε πως έδωσε οδηγίες στη Citigroup να αναζητήσει πέραν από επενδυτή για συμμετοχή στο μετοχικό της κεφάλαιο και επενδυτές που μπορεί να αποκτήσουν μέρος ή ακόμα και το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων της δάνεια.   
 
Απώτερος στόχος είναι η εξεύρεση ενδιαφέροντος και για τα δύο ήδη επενδύσεων. Ιδανικά από επενδυτές που ενδιαφέρονται για τα προβληματικά στοιχεία ώστε να καθαρίσει σε σημαντικό βαθμό ο ισολογισμός της τράπεζας για να γίνει ελκυστικότερη για θεσμικούς επενδυτές που θα αναλάβουν τις τραπεζικές εργασίες.
 
Η συνεργασία με την Altamira περιλαμβάνεται στα θετικά για προσέλκυση ενδιαφέροντος για αγορά μη εξυπηρετούμενων δανείων. Από την άλλη, το αδύναμο θεσμικό πλαίσιο για ανάκτηση των εξασφαλίσεων μπορεί να λειτουργήσει αρνητικά τόσο από πλευράς ενδιαφέροντος όσο και σε σχέση με την τιμή που θα προσφερθεί για απόκτησή τους. Στον Συνεργατισμό πάντως, ευελπιστούν πως μέχρι να υποβληθούν δεσμευτικές προσφορές, θα έχουν γίνει και οι απαιτούμενες τροποποιήσεις στη νομοθεσία οι οποίες θα κάνουν το πλαίσιο πολύ πιο αυστηρό.
 
Πρόσφατα ολοκληρώθηκε έλεγχος από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό ο οποίος ανέδειξε τις αδυναμίας του συστήματος και κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγήσει σε ανάγκη αύξησης των προβλέψεων στον οργανισμό, χωρίς ακόμα να έχει ξεκαθαρίσει το τελικό τους ύψος.  Όπως ξαναγράψαμε, το ευρήματα καταδεικνύουν πως η περίοδος των εφτά ετών για ανάκτηση ενός υποθηκευμένου περιουσιακού στοιχείου δεν είναι επαρκής και θα πρέπει να επιμηκυνθεί, άρα ουσιαστικά το κόστος διαχείρισης αυξάνεται και η αξία της εξασφάλισης μειώνεται, οδηγώντας σε ανάγκη για επιπρόσθετες εξασφαλίσεις. 
 
Στο Virtual Data Room που έχει δημιουργηθεί για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, θα περιλαμβάνονται τα μη ελεγμένα αποτελέσματα του οργανισμού για το 2017, αφού τα ελεγμένα θα προκύψουν μετά τη γνωστοποίηση των αποτελεσμάτων του ελέγχου από τον ΕΕΜ.
 
Ταυτόχρονα με τη διαδικασία στο Συνεργατισμό, θα τρέχουν και οι διαδικασίες από πλευράς κυβέρνησης για εφαρμογή του σχεδίου ΕΣΤΙΑ. Στην έκθεση του για την κυπριακή οικονομία την περασμένη Παρασκευή, ο οίκος Σ&Π εκτιμά πως το ετήσιο κόστος για τα κρατικά ταμεία από την εφαρμογή του, θα είναι της τάξης των 30 εκατ. ευρώ ή 0.2% του ΑΕΠ για το 2018. 
 
Σε περίπτωση που υπάρξει ενδιαφέρον για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του οργανισμού και «καθαρίσει» ο ισολογισμός, τότε ανοίγει ο δρόμος για επίδειξη αυξημένου ενδιαφέροντος για την «καλή» τράπεζα. Ακόμα και από εγχώριες τράπεζες όπως η Ελληνική και η Κύπρου που ψάχνουν απεγνωσμένα να κερδίσουν μερίδιο στην αγορά. Πάντως, όσο ενδιαφέρον κι αν υπάρξει, τα κρατικά ταμεία δεν πρόκειται να επωφεληθούν από τυχόν προσέλκυση κεφαλαίων αφού δεν θα γίνει πώληση υφιστάμενων μετοχών αλλά έκδοση νέων με τα κεφάλαια να μένουν εντός οργανισμού. Άλλωστε, με την επερχόμενη αύξηση προβλέψεων και τυχόν κενό που θα δημιουργηθεί από πώληση δανείων με μεγάλη έκπτωση, τα κεφάλαια θα είναι χρήσιμα για τον οργανισμό ώστε να πληροί τους απαιτούμενους δείκτες. Άλλωστε, και οι ίδιοι οι επενδυτές που προσεγγίστηκαν εξέφρασαν την άποψη πως για να επενδύσουν πρέπει να είναι σε ένα οργανισμό καλά κεφαλαιοποιημένο και χωρίς εκκρεμότητες που μπορεί να επηρεάσουν τα κεφάλαια που θα βάλουν. 
 
Διαβάστε ακόμα: Youth Makerspace: Φαντασία, πειραματισμός και δημιουργία
 
 
 
 
 
 
 

Δειτε Επισης

Η μεγαλύτερη τριμηνιαία καταβολή σε μετρητά από την ΚΕΔΙΠΕΣ στο κράτος-€140 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2024
Μειώνεται η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια, αμετάβλητη για στεγαστικά
Ν. Χριστοδουλίδης: Γιατί αυξάνονται οι τιμές και τα μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού (βίντεο)
Εισαγωγή νέων Γραμματίων Δημοσίου Κυπριακής Δημοκρατίας στο ΧΑΚ
Η επιστροφή της Τράπεζας Κύπρου
Στα κέρδη την Τετάρτη το ΧΑΚ, μεγάλο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές
Πανίκος Νικολάου: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Τράπεζα Κύπρου η έγκριση για πληρωμή μερίσματος
Με τις... ευλογίες Κεραυνού η Eurobank A.E.-Είδε Ζανιά και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου
Ξεκαθαρίζει και δίνει το στίγμα πορείας της ΕΚΤ για τα επιτόκια η Λαγκάρντ-Καμία προδέσμευση
Τα hedge funds επενδύουν στην αγορά κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης