Νέα διάλεξη της διαδικτυακής δράσης «Μίλα μου Ιστορικά»

Η σειρά διαδικτυακών διαλέξεων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Τράπεζας Κύπρου, εμπλουτίζεται με το επεισόδιο-διάλεξη της Δρος Ελένης Λεοντίδου με τίτλο «Η ιστορία της ασφάλειας και υγείας στην Κύπρο: εκβιομηχάνιση υπό την σκιά της αποικιοκρατίας», το οποίο παρουσιάζεται από σήμερα Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2022.

 

Θεματική Διάλεξης
Στα τέλη του 19ου αιώνα η Κύπρος ήταν φτωχή σε πόρους από αιώνες σκληρής φορολογίας υπό την οθωμανική κυριαρχία. Επομένως, πολλοί ακτήμονες Κύπριοι αναγκάστηκαν να εργαστούν ως εργάτες στα ορυχεία χαλκού και αμιάντου, κάτω από πολύ σκληρές και επικίνδυνες συνθήκες. Οι κακές συνθήκες εργασίας και τα συχνά ατυχήματα στα κυπριακά ορυχεία οδήγησαν στο να ξεκινήσει ο διάλογος για την εισαγωγή αποτελεσματικής εργατικής νομοθεσίας στην Κύπρο. Εμπόδια στην προσπάθεια για εκσυγχρονισμό του βιομηχανικού, πολιτικού και νομικού συστήματος της χώρας ήταν η απροθυμία και έλλειψη ενδιαφέροντος της αποικιακής κυβέρνησης για τα δικαιώματα και την ασφάλεια των εργατών αλλά και ο πολιτικός διχασμός ανάμεσα στις τάξεις των Κυπρίων εργατών και συνδικαλιστών.

Οι πρώτοι νόμοι για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία δημοσιεύτηκαν από την αποικιοκρατική κυβέρνηση. Εντούτοις δεν παρείχαν ουσιαστική προστασία στους εργαζόμενους καθώς, μεταξύ άλλων, τα θύματα ατυχημάτων έπρεπε να προσκομίσουν πειστήρια που να αποδεικνύουν ότι δεν είχαν προκαλέσει οι ίδιοι το ατύχημα.

Η ιστορία των κυπριακών μεταλλείων είναι ένα τραγικό κεφάλαιο στην ιστορία της επαγγελματικής υγείας και ασφάλειας στο νησί. Ένας σημαντικός αριθμός Κυπρίων εργατών σε μεταλλεία και λατομεία προσβλήθηκε από σοβαρές αναπνευστικές ασθένειες, οι οποίες δεν ήταν ευρέως γνωστές στην Κύπρο παρά μόνο πολύ αργότερα.

 

Στις δεκαετίες του ‘80 και ‘90 εκδόθηκαν νέοι νόμοι και κανονισμοί για την Υγεία και την Ασφάλεια στον χώρο εργασίας. Σήμερα, η νομοθεσία της Κύπρου για την Υγεία και την Ασφάλεια εφαρμόζεται σε όλους τους τομείς της οικονομίας και είναι πλήρως εναρμονισμένη με την αντίστοιχη ευρωπαϊκή νομοθεσία για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία. Επιπλέον, η εθνική νομοθεσία καλύπτει θέματα που δεν ρυθμίζονται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

 

Σύντομο βιογραφικό του ομιλητή
Η Δρ Ελένη Λεοντίδου είναι ιστορικός και ερευνήτρια. Αποφοίτησε από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές της στα πανεπιστήμια της Οξφόρδης και του Κέιμπριτζ. Το 2017 τιμήθηκε με διδακτορικό στην Ιστορία από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Έχει δημοσιεύσει δύο άρθρα σε θέματα Μεσαιωνικής Ιστορίας. Εργάστηκε στο Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας, στο Ίδρυμα Κώστα και Ρίτας Σεβέρη και σήμερα είναι ανεξάρτητη ερευνήτρια σε έργα του ΟΟΣΑ. Συνεργάστηκε επίσης με το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ασχολούμενη με την ιστορία της Υγείας και της Ασφάλειας στην Κύπρο. Ως αποτέλεσμα αυτής της συνεργασίας, δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό Safety Science μια εργασία με τίτλο ‘Occupational Health and Safety in Cyprus: a Historical Overview’.

Δειτε Επισης

Το Limassol Blu Marine σε αποκριάτικους ρυθμούς το τριήμερο των καρναβαλιών
Εκδήλωση ΟΠΑΠ Κύπρου με τους πράκτορες συνεργάτες της
Το επιχειρείν της Κύπρου σε... αναμμένα κάρβουνα (pics)
Το Paradox Museum Limassol μπαίνει σε ρυθμούς καρναβαλιού
Καρναβάλι ξανά στη Μαρίνα Αγίας Νάπας
City of Dreams Mediterranean: Μια φαντασμαγορική βραδιά με Δέσποινα Βανδή και Γιώργο Λιβάνη
To ίδρυμα ENAVSMA έκλεισε πανηγυρικά τις εορταστικές εκδηλώσεις του με τον Κωστή Μαραβέγια
Η Hyundai κατέκτησε τη δεύτερη της νίκη στο φετινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι (WRC)
Γιόρτασε τον Άγιο Βαλεντίνο με μία ρομαντική απόδραση στο ξενοδοχείο Annabelle
Φιλανθρωπική εκδήλωση αγάπης και προσφοράς απο ΠΑΣΥΚΑΦ και Counsellor