Powered by

Άρχισαν τα έργα αναβάθμισης του Σπύρος Κυπριανού ενόψει EuroBasket-Το κόστος και πότε θα ολοκληρωθούν (pics)

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα έργα αναβάθμισης του σταδίου «Σπύρος Κυπριανού» στη Λεμεσό, το οποίο θα φιλοξενήσει τη μεγαλύτερη αθλητική διοργάνωση που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ στην Κύπρο, το FIBA EuroBasket 2025.

Σε συνέντευξή του στο InBusinessNews ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Καλαθόσφαιρας (ΚΟΚ), Ανδρέας Μουζουρίδης, αναφέρεται στα έργα που θα πραγματοποιηθούν στο στάδιο, τονίζοντας την σημασία τους τόσο για τη Λεμεσό όσο και για την Κύπρο.

Όπως χαρακτηριστικά υποδεικνύει, «το FIBA EuroBasket 2025 θα αφήσει ως κληρονομιά, για τη Λεμεσό και την Κύπρο, ένα πλήρως ανακαινισμένο κλειστό στάδιο».

«Πρόκειται για μια σημαντική επένδυση, που γίνεται και στα πλαίσια της νέας πολιτικής του Κράτους για ενίσχυση και αναβάθμιση του αθλητικού τουρισμού στον τόπο μας και δημιουργίας καινούργιων πηγών εσόδων για τη χώρα μας», υπογραμμίζει περαιτέρω.

EUROBASKET-1

Η πορεία των έργων

Έχουν ξεκινήσει τα έργα αναβάθμισης του σταδίου «Σπύρος Κυπριανού» ενόψει της διοργάνωσης του FIBA EuroBasket 2025;

Στις 31 Ιουλίου υπογράφτηκαν τα συμβόλαια μεταξύ του Τμήματος Δημοσίων Έργων και του εργολάβου του έργου και αμέσως μετά ξεκίνησαν τα έργα.

Όλα αυτά ολοκληρώθηκαν περίπου ένα μήνα νωρίτερα απ’ ό,τι αναμενόταν, λόγω της πολύ καλής δουλειάς που έγινε από την ομάδα του Τμήματος Δημοσίων Έργων και του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.

Γενικά, θέλω να τονίσω ότι υπάρχει άριστη συνεργασία με την Κυβέρνηση, με τον αρμόδιο υπουργό και φυσικά τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και μια τέτοια διοργάνωση δεν θα μπορούσε να υλοποιηθεί χωρίς άριστη συνεργασία, καθώς δεν αφορά μόνο μια Ομοσπονδία ή ακόμα μόνο τον ΚΟΑ, αλλά αφορά το ίδιο το κράτος, που εγγυάται την ομαλή φιλοξενία διοργανώσεων αυτού του επιπέδου και το γήπεδο είναι βασικό συστατικό της διοργάνωσης.

Πώς εξελίσσονται τα έργα αναβάθμισης του σταδίου και πότε αναμένεται να ολοκληρωθούν;

Ήδη έχουν ξεκινήσει από τις αρχές Αυγούστου οι εργασίες ανακαίνισης στα αποδυτήρια, στο παρκέ και σε άλλους χώρους. Ολοκληρώνονται οι μελέτες που προνοούνται για κάποια άλλα σημεία του γηπέδου και οι παραγγελίες όλων των υλικών που θα έρθουν από το εξωτερικό, ενώ σε άλλα σημεία του γηπέδου πραγματοποιούνται παράλληλα εργασίες.

Τα πιο χρονοβόρα σημεία ήταν η προμελέτη, η διαδικασία της δημιουργίας των εγγράφων, οι προσφορές και τώρα που έχουν ολοκληρωθεί αυτά, το έργο έχει πάρει την πορεία του και μπαίνει σε πιο γρήγορους ρυθμούς.

Το συμφωνητικό προνοεί παράδοση του έργου στις αρχές Ιουλίου του 2025. Τόσο η ομάδα των Δημοσίων Έργων όσο και η ομάδα του εργολάβου του έργου (A&A Αποστολίδης Contractors & Developers), είναι πολύ έμπειροι και αυτό βοηθάει ιδιαίτερα την διαδικασία.

Η Κυπριακή Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης έχει συμβουλευτικό ρόλο όπου της ζητηθεί, ώστε να ακολουθηθούν οι πρόνοιες του εγχειριδίου του FIBA EuroBasket 2025 και όπου χρειάζεται εμπλέκεται φυσικά και ο ΚΟΑ, καθώς είναι ο ιδιοκτήτης του γηπέδου.

Θέλω να τονίσω ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς νοιώθουν ως εθνική υπόθεση για την εικόνα της χώρας, την παράδοση του γηπέδου στα χρονοδιαγράμματα και την ποιότητα που απαιτείται.

IMG-b736185e67daeb34e66a961fb53454c4-V

Το κόστος και τα έργα που θα γίνουν

Ποιο το κόστος αναβάθμισης του γηπέδου;

Το κόστος της αναβάθμισης αναμένεται να ανέλθει στα 14,5 εκατομμύρια ευρώ. Όλα αυτά τα στοιχεία βρίσκονται στη πλατφόρμα δημόσιων προσφορών του e-procurement, αφού η προσφορά προκηρύχθηκε από το Τμήμα Δημοσίων Έργων.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφέρω ότι, το γήπεδο είναι ήδη 20 χρονών, είναι μεν το μεγαλύτερο κλειστό γήπεδο της Κύπρου με πέντε ορόφους, αλλά τα απαραίτητα έργα ανακαίνισης ώστε να εκμοντερνιστεί, είναι πάρα πολλά και σημαντικά. Άλλες οι ανάγκες το 2000 που σχεδιάστηκε το γήπεδο και άλλες το 2024.

Στην Κύπρο βλέπουμε συχνά, αθλητικές εγκαταστάσεις να μένουν πολύ πίσω από πλευράς σύγχρονων αναγκών και ευτυχώς, το FIBA EuroBasket 2025 θα αφήσει ως κληρονομιά, για τη Λεμεσό και την Κύπρο, ένα πλήρως ανακαινισμένο κλειστό στάδιο, το οποίο θα αποκτήσει νέο ορίζοντα ζωής αρκετών δεκαετιών.

Και θέλω επίσης να τονίσω ότι το ανακαινισμένο «Σπύρος Κυπριανού», θα μπορεί κάλλιστα, και πρέπει, να αξιοποιηθεί και για άλλες μεγάλες διοργανώσεις, είτε αθλητικές είτε άλλου είδους, τα επόμενα χρόνια.

Αυτό, άλλωστε, συμβαίνει και στο εξωτερικό, όπου εγκαταστάσεις χρησιμοποιούνται για χρόνια, για διάφορες μεγάλες εκδηλώσεις.

Πρόκειται για μια σημαντική επένδυση, που γίνεται και στα πλαίσια της νέας πολιτικής του Κράτους για ενίσχυση και αναβάθμιση του αθλητικού τουρισμού στον τόπο μας και δημιουργίας καινούργιων πηγών εσόδων για τη χώρα μας.

Άλλωστε, είναι πρόθεση της κυβέρνησης να ξεκινήσει μια σειρά αναβάθμισης και σε άλλες κλειστές αίθουσες.

IMG-6339049fc910534ba28653851de86f10-V

Ποια έργα θα γίνουν προκειμένου το στάδιο να μπορεί να φιλοξενήσει μία τέτοια σημαντική διοργάνωση όπως το FIBA EuroBasket 2025;

Τα έργα που θα γίνουν τον επόμενο χρόνο στο «Σπύρος Κυπριανού», αφορούν την αναβάθμιση φωτισμού, ηλεκτρισμού, κλιματισμού, εξαερισμού και ηχητικής του γηπέδου, την εγκατάσταση νέων συστημάτων καλωδιώσεων, τεχνολογίας, ίντερνετ κλπ., την ολική ανακαίνιση των αποδυτηρίων των ομάδων, αλλά και μερική ανακαίνιση όλων των αιθουσών και αποδυτηρίων που θα χρησιμοποιηθούν για την διοργάνωση.

Όσον αφορά τις κερκίδες, θα γίνει εγκατάσταση νέων κερκίδων, που ενώ υπήρχαν οι πρόνοιες, δεν είχαν τοποθετηθεί ποτέ ως σήμερα, αλλά και προσθήκη κάποιων κινητών κερκίδων. Επίσης, θα δημιουργηθούν επιπρόσθετες έξοδοι κινδύνου, ασφαλείας αλλά και προσβασιμότητας, σύμφωνα με την επικαιροποιημένη νομοθεσία.

Παράλληλα, θα γίνει εγκατάσταση συστήματος CCTV που δεν υπήρχε και είναι υποχρεωτικό με την νέα νομοθεσία, θα τοποθετηθεί νέο παρκέ και εξοπλισμός, όπως καλάθια, πίνακες σκορ και χρόνου, θα εγκατασταθούν βίντεο-οθόνες, θα γίνει ανακαίνιση ταπήτων και εξωτερική τοπιοτέχνηση όπου χρειάζεται, σημεία park and ride, και άλλες πολλές μικρότερου εύρους εργασίες σε διάφορα σημεία του γηπέδου.

Όλες οι εργασίες που θα γίνουν στο γήπεδο, με εξαίρεση κάποιων μικρών κινητών κερκίδων, παραμένουν κληρονομιά και με την ολοκλήρωση της διοργάνωσης.

Όπως αντιλαμβάνεστε, ο προϋπολογισμός για την ανακαίνιση είναι μεγάλος, παράλληλα όμως το ίδιο μεγάλες και σημαντικές είναι και οι εργασίες που θα γίνουν στο γήπεδο.

Και η καλύτερη στιγμή για να γίνει μια ανακαίνιση γηπέδου τέτοιου επιπέδου, είναι για μια διεθνή διοργάνωση που σύμφωνα με τις μελέτες μεγάλων διεθνών οίκων, θα διοχετεύσει πίσω στην οικονομία της χώρας ένα μεγάλο ποσό.

IMG-f2d50ec59ff4a125ece81d597408a129-V

Η σημασία της διοργάνωσης και τα εισιτήρια

Ποιά η σημασία της διοργάνωσης για τη χώρα μας;

Η διοργάνωση του FIBA EuroBasket είναι μια πολύ απαιτητική, σκληρή και χρονοβόρα διαδικασία, πόσο μάλλον για μια μικρή χώρα όπως η δική μας. Θυμίζω ότι είμαστε η μικρότερη χώρα που έχει αναλάβει τέτοιου επιπέδου διοργάνωση.
Όμως, οργανωτικά, όλα προχωρούν βάσει του αρχικού προγραμματισμού και η στελέχωση των συνεργατών της Οργανωτικής Επιτροπής, έγινε από πολύ έμπειρα άτομα στον τομέα τους.

IMG-d5cce967ce21c873278455de12b2b70e-V

Τί γίνεται με τα εισιτήρια για τους αγώνες; Υπάρχει ενδιαφέρον από τον κόσμο;

Όσον αφορά τα εισιτήρια, με οδηγίες της FIBA, έχει ξεκινήσει και η διαδικασία πώλησης εισιτηρίων για το κοινό, ένα χρόνο πριν την έναρξη της διοργάνωσης.
Ο λόγος είναι ότι έχουν παρατηρηθεί ρεκόρ προσέλευσης σε όλες τις προηγούμενες μεγάλες διοργανώσεις μπάσκετ παγκόσμια, με τελευταίο παράδειγμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες όπου διατέθηκαν για το μπάσκετ ένα εκατομμύριο εισιτήρια και γι΄ αυτό θέλουν να ξεκινά νωρίς η συγκεκριμένη διαδικασία.
Είμαστε σίγουροι ότι τα εισιτήρια, θα κινηθούν στα επίπεδα που έχουμε υπολογίσει, καθώς είναι τεράστιο το ενδιαφέρον του κόσμου για τέτοιου επιπέδου διοργανώσεις.

Η διάθεση των εισιτηρίων γίνεται αποκλειστικά από την πλατφόρμα της more.com. Ξεχωριστά διατίθενται τα εταιρικά πακέτα προς τις εταιρείες που θα ήθελαν να έχουν παρουσία στο EuroBasket, είτε για το προσωπικό τους, είτε για τους πελάτες τους.

Ο αριθμός εισιτηρίων για μία διοργάνωση αυτού του επιπέδου είναι μικρός, σε σχέση με άλλες χώρες με μεγαλύτερα γήπεδα και αναμένεται να εξαντληθούν αρκετά νωρίς σε κάποιες κατηγορίες.

Για τα εταιρικά εισιτήρια αγώνων, ως επίσης και τις επιλογές για VIP Hospitality, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο info@cyp.eb2025.com για περισσότερες πληροφορίες και διαθεσιμότητα.

IMG-80a26e909dfe720e6b4ba9caef091e2e-V

Δειτε Επισης

Υποχώρησε ο πληθωρισμός σε Κύπρο και υπόλοιπη Ευρώπη τον Αύγουστο
Αμετάβλητο το ΧΑΚ κατά το κλείσιμο την Πέμπτη
Υπεγράφη η συλλογική σύμβαση για διοικητικό προσωπικό του Ανοικτού Πανεπιστημίου
Αισιοδοξεί για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης στα ξενοδοχεία ο Παναγιώτου-Πώς προχωρά η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση
Στο 2,2% ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή τον Αύγουστο
Στην Κύπρο αποστολή της ΕΤΕπ με επικεφαλής τον Κυριάκο Κακουρή-Οι συμφωνίες δανείου που θα υπογραφούν
Εισαγωγή γραμματίων δημοσίου, 13 εβδομάδων και αξίας €25 εκ. στο ΧΑΚ
Το έργο του την επόμενη πενταετία και τι ζητά από τον Κώστα Καδή η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
Αμελητέα κέρδη κατέγραψε την Τρίτη το ΧΑΚ
Στα μέσα Οκτωβρίου προς ψήφιση τα νομοσχέδια για πάταξη αδήλωτης εργασίας