Εδώ θα κτυπά η καρδιά του EuroBasket-Η επένδυση στο «Σπύρος Κυπριανού» και η κληρονομιά που θα μείνει

Στο κλειστό «Σπύρος Κυπριανού», γνωστό και ως Παλέ ντε σπορ, στα Πολεμίδια, θα κτυπά η καρδιά του EuroBasket 2025 και συγκεκριμένα του τρίτου ομίλου της διοργάνωσης, τον οποίο θα φιλοξενήσει η Λεμεσός.

Στην αρένα του «Σπύρος Κυπριανού» θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους μεγάλοι αστέρες της ευρωπαϊκής καλαθόσφαιρας, με την παρουσία της Εθνικής Ελλάδας στον όμιλο να αποτελεί πόλο έλξης για τους Κύπριους φίλους του μπάσκετ, πέραν φυσικά του δεδομένου τεράστιου ενδιαφέροντος που προκύπτει, τόσο από το μέγεθος της διοργάνωσης όσο φυσικά και από την πρώτη συμμετοχή της Εθνικής Κύπρου ως διοργανώτριας, σε τελική φάση μιας τέτοιας μεγάλης διοργάνωσης, σε όλα τα ομαδικά αθλήματα.

spyros kyprianou

Το παζλ του γ’ ομίλου θα συμπληρώσουν άλλες τέσσερις χώρες που θα προκύψουν από την κλήρωση η οποία θα γίνει με βάση την παγκόσμια κατάταξη της FIBA, με τις πέντε αγωνιστικές να διεξάγονται στις 28/8, 30/8, 31/8, 2/9, 4/9 του 2025.

Στο «Σπύρος Κυπριανού» θα διεξαχθούν συνολικά 15 αγώνες.

Προκειμένου να είναι έτοιμο και σε θέση να φιλοξενήσει τη διοργάνωση, πληρώντας τις απαιτούμενες προδιαγραφές, το στάδιο βρίσκεται σε τροχιά αναβάθμισης.

sp k

Οι αναβαθμίσεις που πρέπει να γίνουν

Σημειώνεται ότι το «Σπύρος Κυπριανού» ολοκληρώθηκε το 2004 και πέραν από την ανακαίνιση που χρειάζεται στις εγκαταστάσεις του και την μερική αύξηση της χωρητικότητας του, αναβάθμισης χρήζουν τα συστήματα σύνδεσης, τεχνολογίας, ηχητικής, φωτισμού, κλιματισμού, εξαερισμού του γηπέδου και άλλα.

Ειδικότερα, η κεντρική αρένα διαθέτει σήμερα χωρητικότητα 6400 θεατές, ωστόσο, για το FIBA EuroBasket είναι απαραίτητο να αυξηθεί.

Συναφώς, η Κυπριακή Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης(ΚΟΚ) έχει προχωρήσει στη διαδικασία των προσφορών, με τα έργα να αυξάνουν τη χωρητικότητα σε 8000, ενώ θα τοποθετηθούν νέο παρκέ, εξοπλισμός, ηλεκτρονικός πίνακας, γιγαντοοθόνες, θα ανακαινιστούν οι βοηθητικοί χώροι και τα αποδυτήρια, η πρόσβαση στο στάδιο, οι χώροι ΜΜΕ κ.α.

Η παράδοση του κλειστού προγραμματίζεται να γίνει τον Ιούλιο του 2025 και θα δοκιμαστεί σε τουρνουά εθνικών ομάδων στις αρχές Αυγούστου.

hkhk

Οι διοργανώσεις που έγιναν και οι ομάδες που φιλοξενεί

Το «Σπύρος Κυπριανού» άνοιξε το 2005 και έκτοτε έχει φιλοξενήσει δύο Ευρωπαϊκά All Star Game της FIBA, το Final4 του FIBA EuroCup το 2008, ενώ υπήρξε το... αρχηγείο του Ράλλυ Κύπρος το 2005 και 2006.

Επίσης, φιλοξένησε με επιτυχία τον διαγωνισμό Junior Eurovision το 2008, το Davis Cup του τένις το 2012, πολλές διεθνείς διοργανώσεις πολεμικών τεχνών και αρκετούς τελικούς κυπέλλων μπάσκετ, βόλεϊ και φούτσαλ.

Σήμερα αποτελεί έδρα της Νέας Σαλαμίνας και της ΑΕΚ Καραβά στο βόλεϊ, της ΑΕΛ στο φούτσαλ και της Αναγέννησης Γερμασόγειας στο μπάσκετ.

Στις διάφορες αίθουσες του κλειστού, φιλοξενούνται καθημερινά εκατοντάδες αθλητές, σε αθλήματα όπως ενόργανη γυμναστική, σκουός, πολεμικές τέχνες και άλλα.

Επένδυση που θα αφήσει σημαντική αθλητική κληρονομιά

Η επένδυση που θα γίνει στο «Σπύρος Κυπριανού» και οι βελτιώσεις που θα επέλθουν (παρκέ, εξοπλισμός, αποδυτήρια, καλωδιώσεις, ηχητική, ηλεκτρομηχανολογικά κ.α.), θα αφήσουν σημαντική αθλητική κληρονομιά στον τόπο.

Συγκεκριμένα, εκτός από την διεξαγωγή του FIBA EuroBasket 2025, με τα πολλαπλά οφέλη που θα επιφέρει στη χώρα μας, στη συνέχεια, μέσω του αναβαθμισμένου αθλητικού κέντρου, θα επωφεληθούν χιλιάδες αθλητές, νεαροί και ενήλικες.

Μέσω της ανακαίνισης, το «Σπύρος Κυπριανού» θα αποκτήσει νέο προσδόκιμο ζωής τουλάχιστον δύο δεκαετιών.

Συν τοις άλλοις θα έχει δοκιμαστεί η Κύπρος για πρώτη φορά σε ευρωπαϊκή διοργάνωση αυτού του επιπέδου, κάτι που αποτελεί μεγάλη πρόκληση.

Δειτε Επισης

Υπ. Οικονομικών: Η αναβάθμιση από S&P's αντανακλά και την ενίσχυση των κυπριακών τραπεζών
Ν. Χριστοδουλίδης: Πρόσβαση σε διεθνείς αγορές και ξένες επενδύσεις απαραίτητα συστατικά για διατήρηση της ανάπτυξης
S&P's: Δημοσιονομικά που υπερτερούν, ενισχυμένο το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου
Στο GOLD Ιουνίου: Η ανάπτυξη της Λεμεσού σε ένα δυναμικό τεχνολογικό και επιχειρηματικό κέντρο
Παίρνουν σάρκα και οστά οι τάσεις για μείωση δανειστικών επιτοκίων
ΑΔΜΗΕ: Συζητήσεις με Τρ. Κύπρου για χρηματοδότηση του Great Sea Interconnector-Τα σημαντικά βήματα σε εξέλιξη
Με γεμάτο πρόγραμμα στο Λουξεμβούργο ο Κεραυνός-Πού θα συμμετέχει και τα θέματα που θα συζητηθούν
Άγγιξε σχεδόν τα €600 εκ. το δημοσιονομικό πλεόνασμα το πρώτο τρίμηνο
Ξεπέρασε τις 75.000 η απασχόληση στον ευρύτερο δημόσιο τομέα
Πάει για νέο μοντέλο διοίκησης ο Σύνδεσμος Τραπεζών Κύπρου-Οι κατασταστικές αλλαγές στη γενική συνέλευση