EuroBasket 2025: Σε θέση play maker με score πολλών εκατομμυρίων η Κύπρος

Στον αστερισμό του μεγαλύτερου αθλητικού γεγονότος που φιλοξένησε ποτέ η χώρα μας ξεκίνησε να βρίσκεται ήδη η Κύπρος, με την φιλοξενία του τρίτου ομίλου του FIBA EuroBasket 2025 από την Λεμεσό κατά την περίοδο 28 Αυγούστου και 4 Σεπτεμβρίου 2025, να εκτιμάται πως θα αποφέρει όφελος πέραν των 12 εκατομμυρίων ευρώ στην ευρύτερη οικονομία του νησιού μας.

Μεγάλα ονόματα και κορυφαίες εθνικές ομάδες της ευρωπαϊκής καλαθόσφαιρας, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα με τους δημοφιλείς της αστέρες θα βρεθούν στην χώρα μας, με περισσότερους από επτά με δέκα χιλιάδες ξένους επισκέπτες από τις πέντε-πέραν της Κύπρου-χώρες που θα συμμετέχουν στον όμιλο να αναμένονται στο νησί και να υπολογίζεται πως συνολικά περίπου 70,000-80,000 φίλαθλοι θα παρακολουθήσουν τους αγώνες από το γήπεδο(σ.σ. «Σπύρος Κυπριανού»).

Όπως γίνεται αντιληπτό, πρόκειται για μια διοργάνωση η φιλοξενία της οποίας από την Κύπρο, πέραν της τεράστιας σημασίας της ως γεγονός που αναβαθμίζει την θέση της χώρας μας στον πανευρωπαϊκό χάρτη του αθλητισμού και ειδικότερα της ευρωπαϊκής καλαθόσφαιρας, συνεπάγεται και θα επιφέρει πολλαπλασιαστικά οικονομικά οφέλη.

Τα πολλαπλασιαστικά οικονομικά οφέλη

Τα οικονομικά αυτά οφέλη, όπως και οι υποχρεώσεις της Κύπρου ως διοργανώτριας χώρας, προκύπτουν από σχετική μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την EY για λογαριασμό της Κυπριακής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης(ΚΟΚ) και η οποία παρουσιάστηκε στην κυβέρνηση το 2021.

Όπως έχει προαναφερθεί, η συνεισφορά της διοργάνωσης στην τοπική οικονομία υπολογίζεται σε άνω των 12 εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία προκύπτουν από την διαμονή, την εστίαση, τις μετακινήσεις, το retail, καθώς και από τομείς όπως η ψυχαγωγία, η υγεία κτλ.

Συναφώς, υπολογίζεται ότι οι βιομηχανίες της φιλοξενίας και της εστίασης θα επωφεληθούν κατά 44% από την οικονομική συνεισφορά της διοργάνωσης, ενώ το retail (καταστήματα, ενοικιάσεις αυτοκινήτων κ.α.) κατά 16%.

Κάνει παιχνίδι ο τομέας της φιλοξενίας

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον τομέα της φιλοξενίας, την περίοδο κατά την οποία θα πραγματοποιηθεί η διοργάνωση, δηλαδή τις τελευταίες ημέρες του Αυγούστου και την πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη, η πληρότητα των κλινών στη Λεμεσό κυμαίνεται συνήθως γύρω στο 80%.

Έτσι, το υπόλοιπο 20% που απομένει και που σε πραγματικούς αριθμούς αντιστοιχεί σε περίπου τέσσερις χιλιάδες κλίνες, αναμένεται να καλυφθεί και αυτό λόγω του EuroBasket, ενώ ταυτόχρονα υπερπλήρη θα είναι και τα καταλύματα τύπου airbnb.

Επιπρόσθετα, λόγω του μεγάλου αριθμού επισκεπτών θα απαιτηθούν για κάλυψη των αναγκών διαμονής τους και επιπλέον κλίνες από τις υπόλοιπες πόλεις, πέραν της Λεμεσού, κάτι φυσικά που ουδόλως απασχολεί αρνητικά τους φιλάθλους που θα έρθουν από το εξωτερικό, δεδομένων των πολύ μικρών αποστάσεων στο νησί μας.

Όπως γίνεται έτσι σαφές, από την κάθοδο των χιλιάδων ξένων φιλάθλων, αλλά και γενικότερα από την διοργάνωση, δεν θα επωφεληθούν μόνο η οικονομία και οι επιχειρήσεις της Λεμεσού όπου και θα πραγματοποιηθούν οι αγώνες, αλλά η οικονομία και το επιχειρηματικό οικοσύστημα ολόκληρης της Κύπρου.

Το branding της Κύπρου ανά το παγκόσμιο

Η διοργάνωση, πέραν του άμεσου οικονομικού οφέλους που θα επιφέρει για τον τόπο, θα λειτουργήσει ταυτόχρονα εξόχως ενισχυτικά και για το branding της Κύπρου ανά το παγκόσμιο, αφήνοντας παρακαταθήκη για το μέλλον.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι σύμφωνα με μελέτη της FIBA, η αμέσως προηγούμενη διοργάνωση, δηλαδή το FIBA EuroBasket 2022 που πραγματοποιήθηκε σε Μιλάνο, Πράγα, Τιφλίδα, Κολονία και Βερολίνο, βελτίωσε προς τους ξένους επισκέπτες κατά 64% την εικόνα εκάστης των πόλεων ως τουριστικών προορισμών.

Χαρακτηριστικά, το 2022, το 40% των ξένων επισκεπτών στις διοργανώτριες πόλεις ήταν κάτω των 30 ετών, ενώ το 72% των φιλάθλων προήλθαν από το εξωτερικό.

Συνολικά 238 χιλιάδες επισκέπτες βρέθηκαν στις διοργανώτριες πόλεις του 2022, με τους ξένους επισκέπτες να ξοδεύουν 58 ευρώ ανά άτομο-ανά ημέρα- στο Μιλάνο και 71 ευρώ ανά άτομο-ανά ημέρα- στην Πράγα.

Η διοργάνωση του 2022 απέφερε συνολικό οικονομικό όφελος 227 εκατ. ευρώ για όλες τις πόλεις και 39 εκατ. ευρώ όφελος προβολής των πόλεων (media impact). Για παράδειγμα, το Μιλάνο είχε economic impact 40 εκατ. ευρώ και η Τιφλίδα 21 εκατ. ευρώ.

Δειτε Επισης

Μάκης Κεραυνός: Υπεύθυνη αντιμετώπιση ανάπτυξης, απασχόλησης και δημόσιων οικονομικών
Υπουργείο Οικονομικών: Αντιμετώπιση των δημοσιονομικών ανισορροπιών, ενίσχυση των κυπριακών τραπεζών
Ν. Χριστοδουλίδης: Πρόσβαση σε διεθνείς αγορές και ξένες επενδύσεις απαραίτητα συστατικά για διατήρηση της ανάπτυξης
Standard and Poor's: Δημοσιονομικά που υπερτερούν, ενισχυμένο το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου
Στο GOLD Ιουνίου: Η ανάπτυξη της Λεμεσού σε ένα δυναμικό τεχνολογικό και επιχειρηματικό κέντρο
Παίρνουν σάρκα και οστά οι τάσεις για μείωση δανειστικών επιτοκίων
Οι 1.573 θέσεις πρώτου διορισμού στο δημόσιο που πάνε με απόφαση Υπουργικού για αποπαγοποίηση στην Βουλή
ΑΔΜΗΕ: Συζητήσεις με Τρ. Κύπρου για χρηματοδότηση του Great Sea Interconnector-Τα σημαντικά βήματα σε εξέλιξη
Με γεμάτο πρόγραμμα στο Λουξεμβούργο ο Κεραυνός-Πού θα συμμετέχει και τα θέματα που θα συζητηθούν
Άγγιξε σχεδόν τα €600 εκ. το δημοσιονομικό πλεόνασμα το πρώτο τρίμηνο