Εργασία και εμμηνόπαυση: Ώρα για πράξεις και όχι ετικέτες

Στον σύγχρονο εργασιακό χώρο, όπου οι επιχειρήσεις αναζητούν ουσιαστικές πρακτικές ισότητας και βιώσιμης ανάπτυξης, η εμμηνόπαυση δεν μπορεί -και δεν πρέπει- να παραμένει ταμπού στον χώρο εργασίας.

Η εμμηνόπαυση είναι μια φυσιολογική μετάβαση στη ζωή κάθε γυναίκας, όχι μια ένδειξη αδυναμίας ή μειωμένης απόδοσης.

Οι γυναίκες δεν ζητούν ειδικά προνόμια -ζητούν κατανόηση, ισότιμη μεταχείριση και ένα εργασιακό περιβάλλον που επιτρέπει τη συνέχιση της προσφοράς τους με αξιοπρέπεια και αυτοεκτίμηση.

Η σιωπή γύρω από αυτό το θέμα, όχι μόνο υπονομεύει την ευημερία εργαζομένων με πολυετή εμπειρία, αλλά στερεί και από τους οργανισμούς την ευκαιρία να κεφαλαιοποιήσουν τη γνώση και τη δέσμευσή τους.

Είναι καιρός να περάσουμε από τις δηλώσεις προθέσεων σε στοχευμένες ενέργειες.

Πέντε πρακτικές που μπορούν να υιοθετήσουν οι Οργανισμοί:

  1. Εκπαίδευση και Ευαισθητοποίηση: Ενσωμάτωση της θεματολογίας της εμμηνόπαυσης σε σεμινάρια ισότητας και ανθρώπινου δυναμικού. Ενημέρωση χωρίς προκαταλήψεις ενισχύει τη συμπερίληψη και αποδομεί στερεότυπα.
  2. Ευέλικτες Συνθήκες Εργασίας: Προσαρμογή του εργασιακού πλαισίου με δυνατότητα ευέλικτου ωραρίου ή προσωρινής τηλεργασίας, χωρίς να απαιτούνται πολύπλοκες αναδιαρθρώσεις ή πρόσθετο κόστος.
  3. Διακριτική και Εξατομικευμένη Υποστήριξη: Εφαρμογή πολιτικών που αναγνωρίζουν τη διαφορετικότητα της εμπειρίας κάθε γυναίκας, χωρίς γενικεύσεις, προσβλητικές διακρίσεις ή προσχηματικές ρυθμίσεις.
  4. Ενίσχυση της Ψυχικής Υγείας και Ευεξίας (Work Wellbeing): Πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και ενίσχυση της κουλτούρας φροντίδας στον εργασιακό χώρο.
  5. Ενσωμάτωση στις Πολιτικές Ισότητας και Πιστοποίησης: Η εμμηνόπαυση πρέπει να συμπεριληφθεί στο ευρύτερο πλαίσιο πολιτικών ένταξης και ισότητας.

Η ουσία δεν βρίσκεται στην προστασία, αλλά στην ουσιαστική συμπερίληψη. Η εμμηνόπαυση δεν μειώνει την αξία καμίας γυναίκας. Αντίθετα, αποτελεί ευκαιρία αναβάθμισης της επιχειρησιακής κουλτούρας, μέσα από πρακτικές που ενισχύουν την εμπιστοσύνη και την ισότητα.

Η επένδυση ενός οργανισμού σε μία τέτοια κουλτούρα δεν έχει κόστος – έχει μόνο απόδοση. Γιατί ο σεβασμός στη διαφορετικότητα δεν είναι πολυτέλεια. Είναι στρατηγική επιλογή.

Είναι η ώρα για πράξεις, όχι για ετικέτες.

*Νομικός (LLB), MA στα Θέματα Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού, Απόφοιτη και μέλος του Chartered Institute of Personnel and Development (CIPD).

Δειτε Επισης

Παράνομη κτηματομεσιτεία και σφετερισμός ελληνοκυπριακών περιουσιών στα κατεχόμενα
Χαλλούμι ΠΟΠ: Πώς η κατοχύρωση, του προσέδωσε προστιθέμενη αξία
Make love… not war! Επικοινωνία εν καιρώ πολέμου και ηθική ευθύνη
Δώδεκα χρόνια στρατηγικής προόδου για το οικοσύστημα επενδυτικών ταμείων της Κύπρου
Παγκόσμια κρουστικά κύματα: Η απειλή του Ιράν να κλείσει τα στενά του Ορμούζ και οι διεθνείς επιπτώσεις
4 διαπιστώσεις από την εκπαίδευση 2 εκατομμυρίων ανθρώπων στην AI: Η δέσμευση της Amazon που έγινε πράξη
Τι πετύχαμε στην Ευρώπη για τα εναλλακτικά καύσιμα στις αερομεταφορές
Η Λευκωσία είναι άδεια, αλλά μας νοιάζει μόνο αν κολλάει η κίνηση
Αυστηρή εποπτεία των ΚΕΠΕΥ με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα
Substance: Η νέα πραγματικότητα για τις διεθνείς εταιρείες στην Κύπρο