Φρενάρουν την ηλεκτροκίνηση, αφήνουν οικονομικά εκτεθειμένες τις επιχειρήσεις-«Κοροϊδία, αδικία και ζημιογόνα πράξη»
Χαράλαμπος Χαραλάμπους 06:30 - 30 Απριλίου 2025

«Η παρούσα κατάσταση απειλεί με οικονομική καταστροφή τις εταιρείες του κλάδου, οι οποίες έχουν δεσμεύσεις προς τα εργοστάσια, αλλά και προς το κυπριακό καταναλωτικό κοινό. Παράλληλα, επηρεάζει την επίτευξη των στόχων για τη μείωση των εκπομπών ρύπων από το 2025, κάτι που θα επιφέρει και πιθανές κυρώσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο».
Η πιο πάνω αναφορά, που περιλαμβάνεται σε επιστολή την οποία ο Σύνδεσμος Εισαγωγέων Μηχανοκίνητων και Ηλεκτρικών Οχημάτων (ΣΕΜΗΟ) απέστειλε περίπου προ δεκαπενθημέρου στον υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Αλέξη Βαφεάδη, αποτυπώνει και συνοψίζει σε μία παράγραφο τις δυσμενείς επιπτώσεις της μονομερούς και απροειδοποίητης από πλευράς Τμήματος Οδικών Μεταφορών (ΤΟΜ) και αρμόδιου Υπουργείου, απόφασης για τερματισμό του σχεδίου επιχορήγησης για αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
- Διαβάστε επίσης: Σώτος Τρικωμίτης: Ξοδέψαμε και επενδύσαμε στην ηλεκτροκίνηση, είμαστε έξω φρενών και θα πάμε σε δυναμικά μέτρα
- Διαβάστε επίσης: Έφεραν ηλεκτρικά αυτοκίνητα και κινδυνεύουν να τους μείνουν-Ανάστατοι και ξεκρέμαστοι οι εισαγωγείς
Επιχειρήσεις οικονομικά εκτεθειμένες
Μιας καθ' όλα επιζήμιας απόφασης, η οποία ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία να αφήσει... ξεκρέμαστο ένα βασικό γρανάζι της κυπριακής οικονομίας, όπως είναι ο τομέας της αγοράς αυτοκινήτου, με τις δραστηριοποιούμενες στον χώρο επιχειρήσεις που έχουν ήδη δεσμευτεί και προβεί σε παραγγελίες ηλεκτρικών οχημάτων από τα εργοστάσια να βρίσκονται οικονομικά εκτεθειμένες. Αλλά και μεγάλη μερίδα πολιτών, να βλέπουν τις δυνατότητές τους για απόκτηση ηλεκτρικού αυτοκινήτου να περιορίζονται, αν όχι να εξανεμίζονται.
Τη δυσμενή θέση στην οποία έχουν περιέλθει οι επιχειρήσεις του κλάδου μετέφερε διά της επιστολής του ημερομηνίας 14 Απριλίου προς τον αρμόδιο υπουργό ο ΣΕΜΗΟ, ζητώντας στήριξη των επιχειρήσεων που έχουν αναλάβει δεσμεύσεις στο πλαίσιο του σχεδίου, καθώς και διευκρινήσεις για το πώς προτίθεται να το πράξει. Χωρίς, ωστόσο, μέχρι στιγμής ο Σύνδεσμος να πάρει οποιαδήποτε απάντηση.
Αντιθέτως, ενώ η απόφαση για τερματισμό του σχεδίου δείχνει ξεκάθαρα να στερείται επαρκούς αιτιολόγησης ως προς την ορθότητά της και έρχεται ουσιαστικά να φρενάρει την ηλεκτροκίνηση στην Κύπρο, το Υπουργείο Μεταφορών φαίνεται να εμμένει φορτικά σε αυτή και χωρίς -τουλάχιστον μέχρι στιγμής- καμία διάθεση για επαναξέτασή της.
Όπως ο ΣΕΜΗΟ υποδείκνυε στην επιστολή του ημερομηνίας 14 Απριλίου προς τον Αλέξη Βαφεάδη, το ενδιαφέρον του κοινού για την ηλεκτροκίνηση υπήρξε ιστορικά χαμηλό μέχρι την εξαγγελία των σχεδίων επιχορήγησης, τα οποία λειτούργησαν ως καταλύτης.
«Η αποδυνάμωση ή αναστολή τέτοιων σχεδίων», τόνιζε ο Σύνδεσμος, «υπονομεύει την εμπιστοσύνη των πολιτών και επιβαρύνει τις επιχειρήσεις που στήριξαν τη μετάβαση αυτή. Ταυτόχρονα, η αδυναμία απορρόφησης των ευρωπαϊκών πόρων και η καθυστέρηση στην υιοθέτηση καθαρών τεχνολογιών οδηγούν την Κύπρο σε απόκλιση από τις περιβαλλοντικές της δεσμεύσεις».
Σε άρνηση το Υπουργείο Μεταφορών
Παρ’ όλα αυτά, όπως έχει προαναφερθεί, το Υπουργείο Μεταφορών δεν δείχνει καμία διάθεση επανεξέτασης της απόφασής του για τερματισμό του σχεδίου, με ενδεικτικές των προθέσεων του σχετικές δηλώσεις του Αλέξη Βαφεάδη.
Ο Αλέξης Βαφεάδης, ο οποίος αξίζει να σημειωθεί πως διά των δηλώσεων του προανήγγειλε νέα σχέδια στήριξης της ηλεκτροκίνησης χωρίς να προσδιορίζει την μορφή που θα έχουν, αιτιολόγησε τον τερματισμό της τελευταίας προκήρυξης επικαλούμενος τους στόχους που έχουν τεθεί στο πλαίσιο του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, οι οποίοι εάν δεν επιτευχθούν, όπως είπε, θα θέσουν σε κίνδυνο την εκταμίευση ολόκληρης της δόσης από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
«Δεν θα πετυχαίναμε τους στόχους μας για την δόση»
«Η επιχορήγηση για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα αντλείται μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) και έχει ημερομηνία λήξης τον Ιούνιο του 2026.
Το ΤΟΜ χρειάζεται ένα εξάμηνο για να διεκπεραιώσει γραφειοκρατικά τις αιτήσεις, συνεπώς τα αυτοκίνητα που θα δικαιούνται την επιχορήγηση πρέπει να ολοκληρώσουν την εγγραφή τους στο ΤΟΜ μέχρι τον Δεκέμβριο του 2025», ανέφερε ο κ. Βαφεάδης, ισχυριζόμενος ότι «η εμπειρία μας λέει ότι οι διανομείς χρειάζονται τουλάχιστον έξι μήνες-κάποτε λιγότερο, κάποτε περισσότερο- για να φέρουν τα οχήματα στην Κύπρο. Αυτό μας βάζει σε ένα πολύ πιεστικό χρονοδιάγραμμα».
«Εμείς», συνέχισε, «υπολογίσαμε ότι δεν θα επιτυγχάναμε τους στόχους μας και γι' αυτό μειώσαμε τη χορηγία με βάση τους ρυθμούς που αγοράζονταν τα οχήματα το 2024 και 2025».
Δίνοντας την πιο πάνω εμφανώς μη πειστική απάντηση για την αιφνιδιαστική απόφαση τερματισμού του σχεδίου χορηγιών, αρνητική αίσθηση προκάλεσε την ίδια ώρα το γεγονός ότι στις χθεσινές του τοποθετήσεις, ο υπουργός Μεταφορών επέλεξε να εξαπολύσει και προσωπικά πυρά κατά του προέδρου του ΣΕΜΗΟ, Σώτου Τρικωμίτη, αφήνοντας μάλιστα αιχμές και υπονοούμενα για την όλη στάση που τηρεί γύρω από το θέμα.
«Εγώ, ούτε υπουργός πάω να γίνω ούτε βουλευτής ούτε και θέλω κάποια θέση»
Στις αιχμές του υπουργού Μεταφορών απάντησε, μιλώντας στο InBusinessNews, ο κ. Τρικωμίτης, διαμηνύοντας ότι ακολουθεί τις οδηγίες και εξυπηρετεί το καλώς νοούμενο συμφέρον του Συνδέσμου, καθώς και των καταναλωτών.
«Εγώ, ούτε υπουργός πάω να γίνω ούτε βουλευτής, ούτε και θέλω κάποια θέση. Νιώθω την αδικία που πάει να γίνει, πρώτα εις βάρος των καταναλωτών και μετά εις βάρος μας. Πρέπει να σιωπήσω;», διερωτήθηκε, για να τονίσει πως πρόκειται για μια ζημιογόνα πράξη και για τους καταναλωτές.
Ο Σώτος Τρικωμίτης έκανε λόγο για κοροϊδία, ενώ ερωτηθείς για τα επόμενα βήματα του ΣΕΜΗΟ ανέφερε ότι ο Σύνδεσμος έχει ζητήσει επείγουσα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, στον οποίο μάλιστα απέστειλε και σχετικό υπόμνημα.
Σημειώνεται πως η απόφαση να ζητηθεί συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας λήφθηκε στο πλαίσιο διαβούλευσης μεταξύ των μελών του Συνδέσμου σε σχέση με τον χειρισμό του θέματος που έχει προκύψει και υπό το πρίσμα της αδικίας και του πλήγματος που δέχονται οι εισαγωγείς ως αποτέλεσμα της απόφασης να περικοπεί το συνολικό ποσό που αρχικά προβλέπετο για επιχορήγηση ηλεκτρικών οχημάτων.
«Θέλουμε να ενημερώσουμε τους πάντες για αυτή την κοροϊδία και στο πλαίσιο αυτό γίνεται προσπάθεια για να ενημερωθεί και ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης», πρόσθεσε ο κ. Τρικωμίτης.
«Δεν αναφέρεται πουθενά ότι θα κοπούν τα κονδύλια»
Περαιτέρω, και αναδεικνύοντας την στροφή 180 μοιρών στην οποία προέβη το Υπουργείο Μεταφορών, ο κ. Τρικωμίτης αναφέρθηκε σε συγκεκριμένη παράγραφο του σχετικού σχεδίου για την ηλεκτροκίνηση, η οποία προβλέπει ότι:
«Σε περίπτωση που μέρος του συνολικού προϋπολογισμού της τρέχουσας προκήρυξης παραμένει αδιάθετο το Τμήμα Οδικών Μεταφορών δύναται κατά περίπτωση να επεκτείνει την περίοδο αποδοχής αιτήσεων στο πλαίσιο της παρούσας προκήρυξης ή να την προκηρύξει ξανά για συγκεκριμένη-συγκεκριμένες κατηγορίες, που αφορούν στο αδιάθετο ποσό ή να μεταφέρει το αδιάθετο ποσό-χορηγία μεταξύ κατηγοριών και να ανακοινώσει νέα περίοδο διάθεσης των χορηγιών».
«Δεν αναφέρει πουθενά ότι θα κοπούν τα κονδύλια», τόνισε ο κ. Τρικωμίτης, εξηγώντας ότι βάσει του πιο πάνω, οι εισαγωγείς προγραμματίστηκαν, έχοντας κατά νου ότι το πρόγραμμα θα ολοκληρωνόταν στο τέλος του 2025.
«Υπήρχε μια ανοδική πορεία στη ζήτηση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και ξαφνικά ήρθε ένας λειτουργός (ΤΟΜ), δεν ξέρω τι είπε στον υπουργό (Μεταφορών) και το σχέδιο τερματίστηκε», υπογράμμισε σε έντονο ύφος.
«Μείωσαν τις αιτήσεις χωρίς να μας ενημερώσουν»
Παράλληλα, εξέφρασε έντονη δυσφορία για τις αναφορές ότι οι εισαγωγείς ήταν ενήμεροι για τη μείωση των αιτήσεων, διαψεύδοντας τους εν λόγω ισχυρισμούς.
«Χωρίς να μας ρωτήσει κανένας ήρθαν και μείωσαν τις αιτήσεις…Στη κατηγορία Γ5 (αγορά καινούργιου οχήματος ιδιωτικής χρήσης) την Παρασκευή ήταν 400-450 οι αιτήσεις και την επόμενη Δευτέρα έπεσαν στις 80», επισήμανε ο Σώτος Τρικωμίτης.
Στην Κύπρο σε πολύ λίγους μήνες τα αυτοκίνητα
Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει τους ισχυρισμούς του υπουργού Μεταφορών, σύμφωνα με τις οποίους οι εισαγωγείς δεν θα προλάβαιναν να ανταποκριθούν σε νέες παραγγελίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων εντός του επιθυμητού χρονικού πλαισίου, ο πρόεδρος του ΣΕΜΗΟ ξεκαθάρισε ότι οι εισαγωγείς φρόντισαν και έχουν απόθεμα ηλεκτρικών αυτοκινήτων, εξηγώντας περαιτέρω ότι εάν γίνει μια παραγγελία τον Μάιο, θα ακολουθήσει η περίοδος της παραγωγής (Ιούνιος-Ιούλιος) και τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο το αυτοκίνητο θα βρίσκεται στην Κύπρο.
Ο κ. Τρικωμίτης διερωτήθηκε επιπρόσθετα κατά πόσο, ακόμη και εάν ισχύουν τα όσα δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών για τα χρονοδιαγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το κράτος δεν μπορεί να καλύψει από μόνο του ένα κονδύλι ύψους €8.5 εκατ.-€10 εκατ. Για να υποδείξει ότι «χωρίς επιχορηγήσεις δεν θα περάσουμε στην ηλεκτροκίνηση».
«Εμείς απαιτούμε να επανέλθει το πρόγραμμα όπως ήταν, μέχρι το τέλος του 2025», τόνισε καταληκτικά.