Αντώνης Φραγκούδης: Καταλύτης για την προσέλκυση επενδύσεων η ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν
Χαράλαμπος Χαραλάμπους 06:40 - 16 Απριλίου 2025

Ένα σημαντικό στρατηγικό στόχο για την οικονομία, με πολλαπλασιαστικά οφέλη, ο οποίος θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την προσέλκυση επενδύσεων και για περαιτέρω ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας, αποτελεί για την Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) η ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν.
«Οι επενδυτές από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα βλέπουν την Κύπρο ως πιο ασφαλή και σταθερή αγορά, εφόσον πλέον θα είναι πλήρως ενταγμένη στον ευρωπαϊκό χώρο χωρίς εσωτερικά σύνορα.
Αυτό θα συνεπάγεται ευκολότερη μετακίνηση επενδυτών, ταχύτερες επιχειρηματικές συμφωνίες και ενίσχυση του τομέα των ακινήτων και των υποδομών», επισημαίνει σε συνέντευξή του στο InBusinessNews, ο Διευθυντής Οικονομίας και Διοίκησης της ΟΕΒ, Αντώνης Φραγκούδης.
Όπως εξηγεί ο ίδιος, από την πλευρά τους, οι κυπριακές επιχειρήσεις «αποκτούν πιο άμεση πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια. Αυτό σημαίνει εύκολες μετακινήσεις επαγγελματιών εντός της Ε.Ε., περαιτέρω ανάπτυξη συνεργασιών με ευρωπαϊκές επιχειρήσεις καθώς και δημιουργία φυσικής παρουσίας σε άλλα κράτη Σένγκεν».
Για τον τομέα των ακινήτων, όπως αναφέρει ο κ. Φραγκούδης, αναμένεται αύξηση αγοραστών από την Ε.Ε., ειδικά για δεύτερη κατοικία ή επένδυση, καθώς θα είναι πλέον πιο εύκολη η μεταβίβαση ιδιοκτησίας σε ευρωπαίους πολίτες.
Παράλληλα, η ΟΕΒ εντοπίζει ότι πέραν από τις ευκαιρίες θα προκύψουν και προκλήσεις από ενδεχόμενη ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν, τις οποίες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις - αλλά και να προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα.
«Με τη Σένγκεν, η Κύπρος θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί ακόμα πιο αυστηρά με το ευρωπαϊκό πλαίσιο ελέγχου συνόρων, ασφάλειας, προστασίας δεδομένων και επιχειρησιακής διαφάνειας», σημειώνει περαιτέρω.
Ποιες είναι οι βασικές ευκαιρίες που θα προκύψουν για την κυπριακή οικονομία από την ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν και ιδιαίτερα όσον αφορά τον τομέα των επενδύσεων και της επιχειρηματικότητας;
Για την Ομοσπονδία Εργοδοτών και βιομηχάνων (ΟΕΒ), η ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν αποτελεί ένα σημαντικό στρατηγικό στόχο για την οικονομία με πολλαπλασιαστικά οφέλη που θα λειτουργήσει ως καταλύτης για την προσέλκυση επενδύσεων και για περαιτέρω ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Βλέποντας παραδείγματα άλλων χωρών που ανήκουν ήδη στην ζώνη Σένγκεν, η ένταξη μας θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο το κλίμα εμπιστοσύνης.
Οι επενδυτές από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα βλέπουν την Κύπρο ως πιο ασφαλή και σταθερή αγορά, εφόσον πλέον θα είναι πλήρως ενταγμένη στον ευρωπαϊκό χώρο χωρίς εσωτερικά σύνορα. Αυτό θα συνεπάγεται ευκολότερη μετακίνηση επενδυτών, ταχύτερες επιχειρηματικές συμφωνίες και ενίσχυση του τομέα των ακινήτων και των υποδομών.
Σ’ ότι αφορά την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας, οι κυπριακές επιχειρήσεις αποκτούν πιο άμεση πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια. Αυτό σημαίνει εύκολες μετακινήσεις επαγγελματιών εντός της Ε.Ε., περαιτέρω ανάπτυξη συνεργασιών με ευρωπαϊκές επιχειρήσεις καθώς και δημιουργία φυσικής παρουσίας σε άλλα κράτη Σένγκεν.
Για τον τομέα των ακινήτων, αναμένεται αύξηση αγοραστών από την Ε.Ε., ειδικά για δεύτερη κατοικία ή επένδυση καθώς θα είναι πλέον πιο εύκολη η μεταβίβαση ιδιοκτησίας σε ευρωπαίους πολίτες.
Το συμπέρασμα είναι ότι η ελεύθερη διακίνηση ανθρώπων, αγαθών, κλπ, διευκολύνει το επιχειρείν και ενισχύει την εμπιστοσύνη στις διεθνείς συνεργασίες, που είναι θεμελιώδεις πυλώνες για την οικονομική ανάπτυξη της Κύπρου.
Πώς εκτιμάτε ότι θα επηρεάσει τη θέση της Κύπρου ως επιχειρηματικού και επενδυτικού κόμβου στην Ευρωπαϊκή Ένωση η ένταξη στη ζώνη Σέγκεν; Υπάρχουν τομείς, όπως το Headquartering και τα επενδυτικά ταμεία, που θεωρείτε ότι θα επωφεληθούν περισσότερο;
Η ζώνη Σένγκεν περιλαμβάνει σήμερα 29 ευρωπαϊκές χώρες που έχουν επίσημα καταργήσει τους ελέγχους στα σύνορά τους. Από αυτές, οι 25 είναι κράτη μέλη της Ε.Ε. Η Βουλγαρία και η Ρουμανία αποτελούν τα νεότερα μέλη καθώς εντάχθηκαν πλήρως πριν από μερικούς μήνες, την 1 Ιανουαρίου 2025.
Τα μόνα κράτη μέλη της Ε.Ε. που δεν συμμετέχουν ακόμα στη ζώνη Σένγκεν, είναι η Κύπρος και η Ιρλανδία.
Αντιλαμβάνομαι ότι οι διαδικασίες ολοκλήρωσης όλων των προαπαιτούμενων από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας προχωρούν με εντατικούς ρυθμούς προκειμένου το αίτημα για ένταξη της χώρας μας στη ζώνη Σένγκεν να εισέλθει στη τελευταία φάση, αυτή της τελικής αξιολόγησης, πριν το τέλος του τρέχοντος έτους.
Ειδικά για την χώρα μας, η ΟΕΒ τονίζει ότι η μη ένταξη αποτελεί μειονέκτημα και σε επίπεδο επενδύσεων, αφού από τη στιγμή που ο επενδυτής έχει τη δυνατότητα θα κάνει επιλογές για επενδύσεις σε χώρα της Ε.Ε. που είναι στην Σένγκεν.
Η ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν ουσιαστικά ενοποιεί γεωπολιτικά, νομικά και οικονομικά την Κύπρο με το σύνολο της επικράτειας της Ε.Ε. Είναι μια εξέλιξη που στέλνει ισχυρό σήμα εμπιστοσύνης με σημαντικά οφέλη οριζόντια, τόσο για το επιχειρείν όσο και για την χώρα μας ευρύτερα.
Σ΄ ότι αφορά ειδικά το Headquartering, με πιο εύκολη μετακίνηση εντός Ευρώπης, η Κύπρος κάλλιστα μπορεί να γίνει κέντρο εγκατάστασης ψηφιακών νομάδων, προορισμός για νεοφυείς επιχειρήσεις και κόμβος για τεχνολογικές και καινοτόμες επιχειρήσεις.
Διευκολύνεται η εγκατάσταση εταιρειών από τις γειτονικές ηπείρους οι οποίες βλέπουν την Κύπρο ως σημείο εισόδου στην Ε.Ε., αφού τα στελέχη τους θα μπορούν να μετακινηθούν ελεύθερα, χωρίς περιορισμούς ή θεωρήσεις σε ένα ανταγωνιστικό, ευρωπαϊκό περιβάλλον.
Το ίδιο ισχύει και για επενδυτικά ταμεία. Η ένταξη μας θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο την εδώ παρουσία τους. Στόχος είναι σταδιακά η Κύπρος θα αποτελέσει κόμβο προσφέροντας ευέλικτο νομικό και φορολογικό πλαίσιο.
Ποιες προκλήσεις βλέπετε να προκύπτουν για τις επιχειρήσεις σε αυτό το ενδεχόμενο;
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ένταξη στη ζώνη Σένγκεν είναι σίγουρα θετική εξέλιξη. Η ΟΕΒ εντοπίζει ότι πέραν από τις ευκαιρίες, υπάρχουν και προκλήσεις τις οποίες θα κληθούν οι επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν και να προσαρμοστούν σε νέα δεδομένα που δημιουργούνται.
Ένα από τα ζητήματα που απασχολούν ακόμα τη διαδικασία ένταξης μας, αφορά την πράσινη γραμμή, αφού υπάρχουν ανησυχίες για μη αποτελεσματικό έλεγχο όλων όσων φθάνουν στις κατεχόμενες περιοχές και εισέρχονται στις ελεύθερες περιοχές μέσω των οδοφραγμάτων.
Παρόλα αυτά, φαίνεται ότι είναι πλέον υπό καθεστώς διαχείρισης, αφού έχουν γίνει ασκήσεις επί χάρτου και εκτιμάται ότι σύντομα θα εξευρεθούν πρακτικές λύσεις.
Στις προκλήσεις που αναμένεται ότι θα προκύψουν, περιλαμβάνεται αυστηρότερη συμμόρφωση και ρυθμιστικό πλαίσιο. Με τη Σένγκεν, η Κύπρος θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί ακόμα πιο αυστηρά με το ευρωπαϊκό πλαίσιο ελέγχου συνόρων, ασφάλειας, προστασίας δεδομένων και επιχειρησιακής διαφάνειας.
Δεν πρέπει επίσης να παραβλέψουμε το γεγονός ότι η μετακίνηση ατόμων δεν είναι μονόπλευρη αλλά αμφίδρομη. Όπως διευκολύνεται η πρόσβαση των κυπριακών επιχειρήσεων στην ΕΕ, έτσι διευκολύνεται και η είσοδος των ευρωπαϊκών στην Κύπρο με αποτέλεσμα να δημιουργείται πιο έντονος ανταγωνισμός.
Επίσης, από τη στιγμή που αναμένεται αύξηση ροής ανθρώπων, επενδυτών, εργαζομένων και τουριστών, πιθανό να υπάρξει περαιτέρω πίεση στην τοπική αγορά ειδικά σ΄ ότι αφορά επάρκεια υποδομών όπως για παράδειγμα, στέγαση, σχολεία, συγκοινωνίες, κλπ.
Η ένταξη της Κύπρου στη ζώνη Σένγκεν πώς θα συμβάλει στην ενίσχυση της εικόνας της χώρας ως αξιόπιστου μέλους της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς;
Σήμερα, η ζώνη Σένγκεν έχει πληθυσμό άνω των 450 εκατομμυρίων και έκταση 4.5 εκ. τετραγωνικά χιλιόμετρα. Περίπου 1,7 εκατομμύρια άνθρωποι μετακινούνται καθημερινά για να εργαστούν εντός της ζώνης αποτελώντας σε ορισμένες περιοχές έως και το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού.
Γεωγραφικά, η ένταξη της Κύπρου στο νοτιοανατολικό μέρος της ζώνης Σένγκεν, προβάλλει την Κύπρο ως γέφυρα μεταξύ της Ε.Ε., Μέσης Ανατολής και Αφρικής οπότε και αναβαθμίζεται ως κόμβος γεωστρατηγικής σημασίας.
Παράλληλα προσδίδει το μήνυμα προς τις αγορές και τους εταίρους της ΕΕ ότι η Κύπρος έχει προβεί στις απαραίτητες ενέργειες που αφορούν αναβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών, τεχνολογικών υποδομών και μηχανισμών ασφάλειας καθώς και θεσμική εναρμόνιση με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη.
Αυτό σημαίνει ότι το κράτος μας, είναι πλήρως ευθυγραμμισμένο με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.
Η είσοδος στη Σένγκεν λειτουργεί σαν διεθνής σφραγίδα εγκυρότητας και ενισχύει τη χώρα μας με ότι αυτό συνεπάγεται και κυρίως σε διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης και κοινωνικά δίκτυα, αντιλήψεις επιχειρηματιών, εξαγωγέων, επενδυτικών οργανισμών και σε αξιολογήσεις του βαθμού ευκολίας του ‘Doing Business in Cyprus’.