Powered by

Λουίς ντε Γκίντος: Μεγαλύτερη και από την εποχή της πανδημίας η αβεβαιότητα λόγω της επιθετικής πολιτικής από Τραμπ

Η επιθετική πολιτική που εφαρμόζει ο Ντόναλντ Τραμπ είναι συνώνυμη με ακόμη μεγαλύτερη «αβεβαιότητα» απ' όση υπήρχε την εποχή της πανδημίας της Covid-19 για το διεθνές οικονομικό περιβάλλον, εκτιμά ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Sunday Times.

Στις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό, η ΕΚΤ θα πρέπει να λάβει υπόψη της «την αβεβαιότητα του τρέχοντος περιβάλλοντος, η οποία είναι ακόμη μεγαλύτερη» και από την εποχή της πανδημίας, σχολίασε ο Λουίς ντε Γκίντος.

Η προοπτική επιβολής δασμών εκ μέρους των ΗΠΑ και η ανταπάντηση των εμπορικών εταίρων τους προκαλούν «πολλές αβεβαιότητες» και καθιστούν «πολύ ρευστή την υπάρχουσα κατάσταση», πρόσθεσε.

«Θα μπορούσαμε να πούμε ότι καθημερινά επιβάλλεται ένας νέος δασμός ή ότι αποσύρεται ένας δασμός που είχε ανακοινωθεί», συνόψισε ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας.

«Ένας εμπορικός πόλεμος θα ήταν μια κατάσταση επιζήμια για όλους», συνέχισε, επειδή θα έπληττε την ανάπτυξη, μέσω της αύξησης των τιμών.

Μια άλλη πηγή ανησυχίας, πέραν των δασμών, είναι η αποκανονιστικοποίηση που προωθεί η κυβέρνηση Τραμπ, όπως επίσης και η μείωση των φόρων επί των κερδών των επιχειρήσεων, κάτι που «θα μπορούσε να επηρεάσει τις ροές κεφαλαίων» στις δυο πλευρές του Ατλαντικού, είπε ο Ισπανός τραπεζίτης.

Ο ντε Γκίντος είπε ότι το σχέδιο επανεξοπλισμού της Ευρώπης, με στόχο την αύξηση των αμυντικών δαπανών των χωρών μελών στο 1,5% του ΑΕΠ τους, είναι «μια απόφαση προς τη σωστή κατεύθυνση» αλλά προς το παρόν δεν μπορεί να γίνει «ακριβής εκτίμηση» των επιπτώσεων που θα έχει κάτι τέτοιο στην οικονομία τους.

Παρά το πλαίσιο αυτό, η διαδικασία αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού «είναι σε καλό δρόμο», διαβεβαίωσε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο πληθωρισμός θα συγκλίνει προς το 2% μέχρι τα τέλη του έτους ή τις αρχές της επόμενης χρονιάς.

Δειτε Επισης

Πάνε να...φάνε τον Πάουελ-Στο στόχαστρο του Λευκού Οίκου ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ
Επιβραδύνθηκε, αλλά συνεχίστηκε η μείωση των δημοσιονομικών εσόδων της Κίνας το πρώτο τρίμηνο
Francois Villeroy de Galhau: Χαμηλός ο κίνδυνος πληθωρισμού από τις εντάσεις στο εμπόριο-Κλειστά χαρτιά για τα επιτόκια
Νέα τέλη από ΗΠΑ για πλοία που συνδέονται με την Κίνα-Ποιους αφορά και πότε θα εφαρμοστούν
Αισιόδοξοι για εμπορική συμφωνία Ε.Ε.-ΗΠΑ σχετικά με τους δασμούς Τραμπ και Μελόνι
Fitch Ratings: Πτωτική αναθεώρηση των ρυθμών ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας λόγω δασμών
Οι δασμοί πλήττουν τις εξαγωγές της Ιαπωνίας-Μέτρια άνοδος 3,9% τον Μάρτιο
Νέο ρεκόρ χτυπά ο χρυσός μετά το «καμπανάκι» Πάουελ για τον εμπορικό πόλεμο-Αυξάνεται η ζήτηση
Μήνυμα Παγκόσμιας Τράπεζας σε αναπτυσσόμενες χώρες-Μειώστε τους δασμούς, πλήττεται η παγκόσμια ανάπτυξη
Καμπανάκι κινδύνου από ΠΟΕ για το παγκόσμιο εμπόριο-Προειδοποιεί για μεγαλύτερη ύφεση λόγω δασμών