Ηλεκτρική διασύνδεση: Μια προσφορά για αξιολόγηση της μελέτης κόστους-οφέλους…Ο οίκος που ενδιαφέρθηκε

Έκλεισε λίγο μετά το μεσημέρι ο διαγωνισμός για επιλογή του οίκου που θα αξιολογήσει την ολοκληρωμένη μελέτη κόστους-οφέλους του ΑΔΜΗΕ αναφορικά με την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας (Κρήτη), Great Sea Interconnector (GSI), τον οποίο προκήρυξε το υπουργείο Ενέργειας στις 19 Ιουλίου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες αποσφράγισης που δημοσιεύθηκαν στο ηλεκτρονικό σύστημα σύναψης συμβάσεων του Γενικού Λογιστηρίου, eProcurement, ενδιαφέρον για αξιολόγηση της μελέτης επέδειξε μόνο μία εταιρεία.

Πρόκειται για την DNV AS, Dubai Branch, η οποία υπέβαλε προσφορά ύψους 44.750 ευρώ ενώ η εκτιμώμενη αξία του διαγωνισμού είχε καθοριστεί στις 45.500 ευρώ.

Σύμφωνα με τα όσα καταγράφονται στην ιστοσελίδα της εταιρείας, η DNV AS είναι κορυφαίος πάροχος ψηφιακών λύσεων για τη διαχείριση κινδύνου και τη βελτίωση της ασφάλειας και της απόδοσης των περιουσιακών στοιχείων για πλοία, αγωγούς, εργοστάσια επεξεργασίας, υπεράκτιες κατασκευές, ηλεκτρικά δίκτυα, έξυπνες πόλεις και άλλα.

Σημειώνεται ότι, η προσφορά αφότου αξιολογηθεί θα αποφασιστεί εάν η DNV AS πληροί τα κριτήρια που έχουν τεθεί ή όχι και κατά πόσον ο διαγωνισμός θα κατακυρωθεί σε αυτή ή θα επαναπροκηρυχθεί.

Σε περίπτωση που κατακυρωθεί η προσφορά στην εταιρεία, η DNV AS σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού, θα πρέπει να αξιολογήσει τις επιπτώσεις της διασύνδεσης στον ενεργειακό τομέα της Κύπρου, με ιδιαίτερη έμφαση στις επιπτώσεις στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.

Το τελικό παραδοτέο θα πρέπει να περιλαμβάνει μια συνοπτική περίληψη που θα περιγράφει τα βασικά ευρήματα της αξιολόγησης σε διαφανή, κατανοητή και απλή μορφή.

Υπενθυμίζεται ότι, ο κύριος στόχος του διαγωνισμού είναι να επανεξετάσει την μελέτη κόστους-οφέλους και να παράσχει τις κατάλληλες προτάσεις προς το υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, οι οποίες θα συμβάλουν στην απόφαση για συμμετοχή ή όχι της Κυπριακής Δημοκρατίας στο έργο.

Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί ότι τη μελέτη κόστους-οφέλους του ΑΔΜΗΕ, την οποία διενήργησε για λογαριασμό του ΑΔΜΗΕ η εταιρεία Exergia σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και κατέδειξε ότι η λειτουργία της ηλεκτρικής διασύνδεσης θα αποφέρει εξοικονόμηση τουλάχιστον 30% στους λογαριασμούς ρεύματος των Κυπρίων καταναλωτών το 2030, έχουν ήδη αναλάβει να αξιολογήσουν τόσο το Ινστιτούτο Κύπρου (ΙΚυ) όσο και το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Σύμφωνα, επίσης, με τα όσα ανέφερε πρόσφατα στη Βουλή ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, τα αποτελέσματα της αξιολόγησης της μελέτης κόστους-οφέλους αναμένεται να τεθούν ενώπιον της Κυβέρνησης μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

Δειτε Επισης

Στο τεύχος Ιανουρίου του περιοδικού GOLD: Παρουσιάζουμε τους εννέα βραβευθέντες των CBN Young Dragon Awards
Το top 10 των τουριστικών αγορών-Το ιστορικό ρεκόρ και από πού προσέλκυσε αφίξεις το 2024 η Κύπρος
Κυριάκος Ιορδάνου: Η ισχυρή τάση, η σημαντικότερη πρόκληση και ο μονόδρομος για τις λογιστικές εταιρείες
Το φράγμα των τεσσάρων εκατ. επισκεπτών που έσπασε και τα έσοδα που θα ξεπεράσουν τα τρία δις-Ιστορικές επιδόσεις για τον τουρισμό
Logicom Services: Υποχρεωτική δημόσια πρόταση για εξαγορά του 100% της Demetra-Δίνει €1,55 ανά μετοχή
Ιστορικό ρεκόρ αφίξεων-Έσπασαν το φράγμα των τεσσάρων εκατομμυρίων το 2024
Χάραξαν πορεία και συμφώνησαν τα επόμενα βήματα για την μαρίνα Λάρνακας-Πλώρη για διαχείριση από CMMI
Βγήκε από Demetra η Eurobank...Πότε ολοκληρώνεται η απόκτηση του 21,33% της Demetra και του 3,33% της Logicom στην Ελληνική
«Οκτώ, μηδέν, μηδέν, πέντε, δέκα, δεκαπέντε...»-Πώς η Gan Direct κέρδισε Royal Bank of Scotland και Credit Agricole
Άγγελος Λοΐζου: Σε κομβική περίοδο προκλήσεων αλλά και σημαντικών ευκαιριών η ανώτατη εκπαίδευση