Powered by

Κορυφαίες στον τομέα τους εταιρείες, χορηγοί στο FIBA EuroBasket 2025-Ολοκληρώνεται το... ρόστερ

Η μεγαλύτερη καλαθοσφαιρική διοργάνωση της Ευρώπης θα πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο του 2025 στην Κύπρο, η οποία πέτυχε να πείσει ότι μπορεί. Ένα εγχείρημα το οποίο θα δοκιμάσει τις δομές και τις υποδομές μας, αποδεικνύοντας εν πολλοίς τις κυπριακές αντοχές στο γήπεδο των ευρωπαϊκών αθλητικών γεγονότων.

Μια γερή πάσα για τη χώρα και η ευκαιρία να δείξει πόσο καλά μπορεί να ανταποκριθεί σήμερα και στο μέλλον, επιχειρώντας ενώπιον ψαγμένων φιλάθλων και αυστηρών ιθυνόντων να δώσει τον καλύτερο της εαυτό σε ένα στοίχημα με άμεσο οικονομικό όφελος της τάξης των €12 εκατ., που αναμένεται να προσελκύσει έως και 10.000 επισκέπτες από το εξωτερικό.

Ο Ανδρέας Μουζουρίδης, πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Καλαθόσφαιρας (ΚΟΚ) και ο Μαρκ Κληρίδης, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής EuroBasket 2025 αναλύουν όσα αφορούν τη μεγαλεπήβολη διοργάνωση.

Εδώ και χρόνια υπήρχε η σκέψη από την ΚΟΚ για διεκδίκηση της μεγαλύτερης ηπειρωτικής διοργάνωσης της Διεθνούς Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης, FIBA, του EuroBasket. Με την αλλαγή το 2015 στον τρόπο διεξαγωγής της και τέσσερις χώρες πια να μοιράζονται τη διοργάνωση, μικρότερα κράτη-ανάμεσά τους και η Κύπρος-θα είχαν πλέον την ευκαιρία να διεκδικήσουν από ένα όμιλο.

«Έχοντας σημαντικές εμπειρίες αθλητικών διοργανώσεων μικρότερου βεληνεκούς, αποφασίσαμε το 2021 ότι ήμασταν έτοιμοι να κάνουμε το μεγάλο βήμα», αναφέρει ο κ. Μουζουρίδης και συνοπτικά περιγράφει πως «ετοιμάσαμε τον φάκελο της υποψηφιότητας καλύπτοντας τις υψηλές απαιτήσεις της FIBA και σε απόλυτη συνεργασία με την Κυβέρνηση, τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού (ΚΟΑ) και την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΚΟΕ) πείσαμε τη FIBA για την ετοιμότητά μας.

Έτσι μας παραχώρησε τον Μάρτιο του 2022 την ευθύνη της διοργάνωσης». Οι άλλες τρεις χώρες που θα φιλοξενήσουν το 2025 ομίλους της διοργάνωσης είναι η Φιλανδία, η Λετονία και η Πολωνία.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΜΟΥΖΟΥΡΙΔΗΣ ΜΑΡΚ ΚΛΗΡΙΔΗΣ 1

Το εγχείρημα είναι μεγάλο. Πώς έχουμε αρχίσει να προετοιμαζόμαστε;

Μαρκ Κληρίδης: Το EuroBasket 2025 θα είναι μακράν το μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός που θα έχει φιλοξενηθεί ποτέ στην Κύπρο. Είμαστε, όμως, πανέτοιμοι να δείξουμε ότι παρά το μικρό μέγεθος της χώρας μας πληθυσμιακά, είμαστε ικανοί να φέρνουμε εις πέρας ακόμη και την πιο δύσκολη πρόκληση.

Αφού κερδίσαμε την ανάθεση, ακολούθως δημιουργήσαμε την οργανωτική επιτροπή, που λειτουργεί ανεξάρτητα από την ΚΟΚ και έχει καταρτιστεί ως εταιρεία με δικό της διοικητικό συμβούλιο. Προτεραιότητα της ΚΟΚ είναι η συνέχιση της ανοδικής πορείας του μπάσκετ στην Κύπρο.

Η εξεύρεση χορηγών, η διασφάλιση των χρονοδιαγραμμάτων, η συνεχής επαφή και συνεργασία με τη FIBA, το κράτος και τους αθλητικούς φορείς είναι κάποιες από τις ενέργειες που γίνονται καθημερινά στον δρόμο προς τη διοργάνωση.

Ποια τακτική ακολουθείται στο οργανωτικό μέρος;

Μ.Κ.: Η οργανωτική δομή που έχει τεθεί σε λειτουργία αποτελείται από πολλές επιτροπές, που έχουν τον ρόλο και την αρμοδιότητά τους.

Κάθε μια από αυτές έχει συγκροτηθεί μέσα από μια διαδικασία αξιολόγησης, ώστε να συμπεριληφθούν άτομα που είναι διακεκριμένοι επαγγελματίες στον τομέα τους, έχουν τις εμπειρίες και τις γνώσεις, ώστε να διασφαλιστεί πως όλες οι πτυχές της διοργάνωσης θα καλυφθούν πρωτίστως με επαγγελματισμό και απόλυτη συνέπεια.

Ποια οφέλη αναμένεται ότι θα αποκομίσει η Κύπρος ως διοργανώτρια χώρα;

Μ.Κ.: Στο αθλητικό σκέλος η ομάδα μας θα έχει την ευκαιρία να συμμετάσχει για πρώτη φορά σε τελική φάση πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος, καθότι η Κύπρος είναι μια από τις διοργανώτριες χώρες. Αυτό ισχύει για όλα τα ομαδικά αθλήματα. Για τη χώρα μας τα οικονομικά οφέλη από το EuroBasket και την προβολή που θα έχει θα είναι τεράστια.

Πρόκειται για τη δεύτερη σημαντικότερη καλαθοσφαιρική διοργάνωση στον κόσμο μετά το παγκόσμιο κύπελλο. Εκατομμύρια φίλαθλοι θα παρακολουθήσουν από την τηλεόραση και τα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης (ΜΚΔ) τα παιχνίδια που θα γίνουν στη Λεμεσό.

Έχουμε δείγματα αριθμών από προηγούμενα EuroBasket;

Μ.K.: Στο EuroBasket του 2022 τα impressions στα ΜΚΔ ανήλθαν σε 4.2 δισ. και 303 εκατ. άτομα παρακολούθησαν περιεχόμενο της διοργάνωσης. Τη συγκεκριμένη χρονιά, όπου τη διοργάνωση φιλοξένησαν πέντε πόλεις - Μιλάνο, Πράγα, Τιφλίδα, Κολονία και Βερολίνο - η FIBA προχώρησε σε μελέτη και συμπέρανε ότι βελτιώθηκε 64%, κατά μέσο όρο, η εικόνα της κάθε μιας από αυτές ως τουριστικού προορισμού. Αναμένουμε ως εκ τούτου έμμεσα οικονομικά οφέλη σε βάθος ετών για τη Λεμεσό και την Κύπρο γενικότερα.

Και ποια τα άμεσα οφέλη;

Μ.K.: Σε ένα μέσο σενάριο αναμένουμε να έρθουν γύρω στους 8.000 με 10.000 φιλάθλους από το εξωτερικό, οι οποίοι θα διαμένουν σε ξενοδοχεία και άλλα καταλύματα, θα επισκέπτονται εστιατόρια και άλλους χώρους εστίασης.

Θα απολαμβάνουν τη νυχτερινή ζωή της πόλης και τα αξιοθέατα, θα ξοδεύουν χρήματα σε τουριστικές υπηρεσίες, μεταφορές και άλλες, όπως retail και υγεία.

Το άμεσο οικονομικό όφελος από τη διοργάνωση στην τοπική οικονομία τις ημέρες των αγώνων υπολογίζεται να ξεπεράσει τα €12 εκατ. Το έμμεσο οικονομικό όφελος της διοργάνωσης, αντιλαμβάνεστε ότι είναι τεράστιο και δύσκολο να μετρηθεί.

Πώς ο επιχειρηματικός κόσμος της Κύπρου μπορεί να αποτελέσει μέρος της μεγάλης αυτής για τον τόπο γιορτής του αθλητισμού;

Μ.Κ.: Το EuroBasket 2025 αποτελεί εθνική υπόθεση για το νησί μας, γι’ αυτό χρειαζόμαστε τους πάντες δίπλα μας. Ήδη έχουμε συνοδοιπόρους την Κυβέρνηση και τους αθλητικούς φορείς, ενώ πολύ σημαντική κρίνεται η σύμπραξη με ιδιώτες.

Η FIBA επιτρέπει μέχρι οκτώ θέσεις χορηγών/συνεργατών σε δύο βαθμίδες (tiers), οι οποίοι θα απολαύουν αποκλειστικότητα κατηγορίας, δεδομένου ότι δεν θα υπάρξουν δύο χορηγοί που είναι εμπορικοί ανταγωνιστές.

Μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα των συνεργατών δίνεται η ευκαιρία στις εταιρείες που θα το επιλέξουν, να προβληθούν σε τοπικό και διεθνές επίπεδο μέσω των ΜΜΕ και των ΜΚΔ.

Υπάρχει ενδιαφέρον από πλευράς εταιρειών για συμμετοχή στο πρόγραμμα χορηγών/συνεργατών;

Μ.Κ.: Ενδιαφέρον υπάρχει, κάποιες θέσεις έχουν κλείσει και βρισκόμαστε σε επαφές για τις υπόλοιπες. Θεωρούμε ότι σύντομα θα έχει ολοκληρωθεί το ρόστερ των συνεργατών και θα ανακοινώσουμε τις πρώτες εταιρείες με τις οποίες έχει επέλθει συμφωνία.

Είναι όλες κορυφαίες στον τομέα τους. Η μία, μάλιστα, έχει συνδέσει το όνομά της με κάποιες από τις πιο ιστορικές ποδοσφαιρικές ομάδες του κόσμου και για πρώτη φορά έχει επιλέξει τόσο δυνατό μπάσιμο σε καλαθοσφαιρική χορηγία.

Τι περιλαμβάνει η οργανωτική πρόκληση της διοργάνωσης;

Ανδρέας Μουζουρίδης: Λόγω της φύσης της διοργάνωσης θα εργαστεί μια ομάδα επαγγελματιών σε πολλούς τομείς και χώρους, όπως είναι το γήπεδο διεξαγωγής κι εκείνα της προπόνησης αλλά και οι χώροι διαμονής. Παράλληλα, ένας μεγάλος αριθμός εταιρειών - συνεργατών αλλά και εθελοντών θα βοηθήσουν σε διάφορους τομείς.

Η ΚΟΚ είναι υπεύθυνη για την προετοιμασία της εθνικής μας ομάδας. Η οργανωτική επιτροπή έχει την ευθύνη όπως ακολουθούνται κατά γράμμα οι απαιτήσεις από το εγχειρίδιο της διοργάνωσης. Η FIBA έχει ως τελικό υπεύθυνο της διοργάνωσης την ΚΟΚ.

Μια τέτοια διοργάνωση συνεπάγεται σημαντικότατο κόστος. Ποιο το ύψος του προϋπολογισμού στον οποίο έχετε προβεί;

Μ.K.: Με βάση τη μελέτη της EY και το πλάνο που παρουσιάσαμε στην Κυβέρνηση, το συνολικό οργανωτικό κόστος ανέρχεται, περίπου, σε €6 εκατ.. Πρόκειται για ποσό το οποίο η κάθε διοργανώτρια χώρα είναι υποχρεωμένη να καλύψει από κρατικές ή ιδιωτικές χορηγίες, καθώς και από τα έσοδα εισιτηρίων και αναμνηστικών προϊόντων. Από τα συνολικά έξοδα τα μισά, περίπου, θα πληρωθούν προς τη FIBA για το δικαίωμα φιλοξενίας της διοργάνωσης.

Πού θα πάνε τα άλλα μισά;

Μ.K.: Τα υπόλοιπα θα αξιοποιηθούν σε πεδία όπως η διαμονή και η διατροφή εθνικών ομάδων, διαιτητών, προσωπικού της FIBA και επισήμων. Ακόμα, σε μεταφορές, εκτυπωτικά, προσωπικό ασφαλείας και τηλεοπτική μετάδοση. Θα τρέχουν, επίσης, προωθητικές ενέργειες πριν και κατά τη διάρκεια του event κι επιμέρους εκδηλώσεις (side events) για προώθηση του EuroBasket και των χορηγών.

Σημειώνεται ότι όλα αυτά τα χρήματα θα παραμείνουν σε συντριπτικό ποσοστό στην τοπική οικονομία.

Τα έσοδα από το EuroBasket αποτελούν για την FIBA Europe την κύρια πηγή χρηματοδότησης για την ανάπτυξη της καλαθόσφαιρας στην Ευρώπη. Το γεγονός ότι έχει εμπιστευτεί η ομοσπονδία την Κύπρο, την πιο μικρή πληθυσμιακά χώρα που έχει διοργανώσει ποτέ EuroBasket, έχει τεράστια σημασία για τη χώρα μας.

Δεδομένου ότι η καρδιά του αθλητισμού θα χτυπά στην Κύπρο τον Αύγουστο του 2025, ποια είναι η κυριότερη πρόκληση στην οποία επικεντρωνόμαστε;

Α.Μ.: Θέλουμε πρώτα απ’ όλα να πάνε όλα καλά, ώστε να νιώσουμε όλοι περήφανοι που τα καταφέραμε. Σημαντικότερη πρόκληση είναι να είμαστε έτοιμοι οργανωτικά, ώστε να φέρουμε εις πέρας τη διοργάνωση σε επίπεδο λειτουργίας, ασφαλείας, φιλοξενίας αθλητών και επισήμων.

Το γήπεδο στη Λεμεσό πρέπει να περάσει από σημαντικό λίφτινγκ και ο χρόνος μας πιέζει. Θα χρειαστεί συνεργασία από όλους για να επιτευχθεί αυτό.

Θα μπορούσατε να γίνετε πιο συγκεκριμένος;

Μ.K.: Πρέπει να επισημάνω ότι από τη μέρα που αναλάβαμε είχαμε τρία χρόνια μέχρι τη διοργάνωση, αντί τέσσερα ως είθισται, ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορωνοϊού, που σμίκρυνε σε τριετία αντί τετραετία την απόσταση μεταξύ του τελευταίου και του επόμενου EuroBasket.

Ως εκ τούτου, δεν θα είναι εφικτό να προστεθούν στο γήπεδο κάποια στοιχεία που επιθυμούσαμε. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους δεν ήθελαν να υπάρξει οποιοδήποτε ρίσκο καθυστέρησης, έτσι πάρθηκε η απόφαση να αφαιρεθούν τα στοιχεία αυτά από το τελικό πλάνο ανακαίνισης. Η διαδικασία προσφορών ήδη τρέχει και σύντομα θα είναι σε φάση αξιολόγησης κι ανάθεσης.

Από εκεί και πέρα, στόχος δικός μας και της FIBA είναι να έχουμε γεμάτα γήπεδα, όχι μόνο στους αγώνες των εθνικών ομάδων Κύπρου και Ελλάδας, που είμαστε σίγουροι ότι τα εισιτήρια θα εξαντληθούν με την κυκλοφορία τους, αλλά και στους υπόλοιπους.

Πώς μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι όλα βαίνουν καλώς και πως το αποτέλεσμα θα μας δικαιώσει;

Μ.K.: Έχουμε την τεχνογνωσία για ευρωπαϊκά events μικρότερου βεληνεκούς. Τα εγχειρίδια της διοργάνωσης έχουν την ίδια λογική, όμως σαφώς είναι μεγαλύτερες οι απαιτήσεις.

Διαθέτουμε έμπειρα στελέχη στην οργανωτική επιτροπή και την ομοσπονδία και απολαύουμε σημαντικότατης στήριξης από το κράτος, τους τοπικούς αθλητικούς φορείς και τη FIBA.

Πώς τα πάμε με τα χρονοδιαγράμματα;

Μ.K.: Βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο χρονικά και πολύ μπροστά, μάλιστα, σε κάποια θέματα. Δεν είμαστε, όμως, ακόμη έτοιμοι όσο θα θέλαμε, λόγω του γηπέδου που επηρεάζει πολλά οργανωτικά θέματα.

Γενικά, όλα τα κλειστά μας γήπεδα χρειάζονται εκσυγχρονισμό. Για παράδειγμα, το Σπύρος Κυπριανού που θα φιλοξενήσει τον όμιλο του FIBA EuroBasket 2025 είναι ηλικίας 20 ετών.

Είναι μεν το δεύτερο πιο μεγάλο και πιο πρόσφατα κτισμένο κλειστό στην Κύπρο, όμως η πιο σύγχρονη υποδομή που έχει σε επίπεδο τεχνολογίας είναι γραμμή σταθερού τηλεφώνου!

Πώς εκσυγχρονίζουμε, λοιπόν, το Σπύρος Κυπριανού;

Μ.K.: Θα πρέπει να προχωρήσουμε με τις αναγκαίες απαιτήσεις που αφορούν, μεταξύ άλλων, διαδίκτυο, τηλεόραση κι εσωτερικά δίκτυα. Το κράτος έχει αναλάβει την ανακαίνιση του γηπέδου, ώστε να είναι στη βάση των απαιτούμενων προδιαγραφών, καθώς οι διεθνείς διοργανωτές βάζουν όλο και ψηλότερα τον πήχη.

Η χώρα μας, μετά την επένδυση αυτής της ανακαίνισης, θα είναι σε θέση να αξιοποιήσει το Σπύρος Κυπριανού και για άλλες μελλοντικές διοργανώσεις, που θα δώσουν ώθηση ανάπτυξης στον αθλητισμό καθώς και σε άλλα πεδία δραστηριότητας.

Ακούστηκαν διάφορα για την επιλογή του γηπέδου που θα φιλοξενήσει τη διοργάνωση. Πώς απαντάτε ως ΚΟΚ;

Α.Μ.: Κανένα άλλο κλειστό γήπεδο στη Κύπρο δεν μπορεί να φιλοξενήσει τέτοια διοργάνωση λόγω μεγέθους, θέσεων φιλάθλων, απαιτούμενων βοηθητικών χώρων, προδιαγραφών FIBA και αριθμό κλινών φιλοξενίας που διαθέτει η πόλη.

Όσον αφορά τα παράπονα εκπροσώπων άλλων αθλημάτων, που θα στερηθούν το γήπεδο για μια περίοδο, εκτιμώ ότι λύσεις μπορούν να βρεθούν για μερικούς μήνες σε συνεργασία με τον ΚΟΑ. Ας μην ξεχνάμε ότι η ανακαίνιση του γηπέδου θα μείνει ως κληρονομιά και για τη χώρα, τους πολίτες και τον αθλητισμό.

Έχοντας στη διάθεσή μας ένα χρόνο από τη διοργάνωση, ποια τα αμέσως επόμενα βήματά;

Μ. K.: Προτεραιότητα αποτελούν τα οργανωτικά, με έμφαση στην προετοιμασία του γηπέδου, την ολοκλήρωση των συμφωνιών με τα ξενοδοχεία και τους άλλους συνεργάτες για τις μεταφορές, την ευρύτερη φιλοξενία και την εστίαση. Επίσης ξεκινάμε τα διαδικαστικά σε ό,τι αφορά τη διάθεση των εισιτηρίων, ενώ πολύ σημαντική εκκρεμότητα είναι το κλείσιμο της χορηγικής ομάδας με τους συνεργάτες μας.

  • Το προφίλ της διοργάνωσης

Τοπική οργανωτική επιτροπή: CBF EuroBasket 2025

Διοικητικό συμβούλιο και μέλη επιτροπών:

  • Ανδρέας Μουζουρίδης, πρόεδρος Κυπριακής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης
  • Μαρκ Κληρίδης, πρόεδρος οργανωτικής επιτροπής
  • Στέλιος Δημητρίου, μέλος και πρόεδρος επιτροπής οικονομικών
  • Κύπρος Ιωαννίδης, μέλος και πρόεδρος επιτροπής νομικών
  • Ειρήνη Λουκαΐδου, μέλος και πρόεδρος επιτροπής βιωσιμότητας, στην οποία συμμετέχουν οι δρ
  • Ξένια Λοϊζίδου, Μιχάλης Ιερείδης, Στάλω Δημοσθένους και δρ Νικολέτα Κυθρεώτου
  • Μάρκος Π. Κληρίδης, μέλος και πρόεδρος επιτροπής ΜΜΕ
  • Μελίνα Τσιγαρίδου, μέλος και πρόεδρος επιτροπής μάρκετινγκ και εμπορικών θεμάτων, ενώ θα προστεθούν νέα μέλη
  • Λένα Παναγιώτου, μέλος και πρόεδρος επιτροπής προσωπικού
  • Δρ Νίκος Καρτακούλλης, μέλος και πρόεδρος επιτροπής εθελοντών
  • Λεόντιος Τσέλεπος, μέλος και πρόεδρος επιτροπής εκδηλώσεων

Άλλα μέλη

  • Κάλλη Χατζηιωσήφ
  • Πάνος Προδρομίτης
  • Μάικλ Λοϊζίδης
  • Δημήτρης Γρίβας
  • Ηλίας Ανδρονίκου
  • Ισαβέλλα Τύμβιου

Κύριος φορέας ευθύνης:

  • Κυπριακή Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης ( ΚΟΚ)
EUROBASKET ΓΡΑΦΙΚΟ

FACTS AND NUMBERS

  • €6 εκατ. το συνολικό οργανωτικό κόστος
  • 5 αγωνιστικές ημερομηνίες σε 9 ημέρες η διάρκεια
  • 3 παιχνίδια την ημέρα θα διεξάγονται, το ένα μετά το άλλο
  • 40% των εξόδων της διοργάνωσης θα καλυφθούν από το κράτος και το 60% από ίδια έσοδα της οργανωτικής επιτροπής, τα οποία θα προέλθουν, κυρίως, από τα εισιτήρια και τους χορηγούς/συνεργάτες
  • 7.000-7.500 ανά αγώνα θα είναι οι διαθέσιμες θέσεις για το κοινό 15 αγώνες θα διεξαχθούν συνολικά
  • 6 εθνικές ομάδες θα αγωνιστούν
  • 8 οι θέσεις χορηγών/ συνεργατών
  • 25 άτομα θα αποτελούν τη βασική ομάδα του project

Δειτε Επισης

Τα έσοδα του κράτους από φόρους και οι τέσσερις δράσεις για ενίσχυση των επιπέδων είσπραξης από το Τμ. Φορολογίας
Το πρόγραμμα «Νυχτερινή οικονομία για βιώσιμη ανάπτυξη», οι νέες ευκαιρίες και οι μεγάλες προοπτικές της Λευκωσίας
Μαρία Παναγιώτου: Η κυβέρνηση επιδιώκει να προσδώσει νέα δυναμική για πρόοδο και ευημερία στους αγρότες
Η διαδρομή του προϋπολογισμού στη Βουλή-Η πορεία που θα ακολουθήσει από την Επ. Οικονομικών έως την Ολομέλεια
Συνέχισε τη θετική πορεία το ΧΑΚ με εβδομαδιαία κέρδη 0,76%
Ετήσια μείωση 16% στους εγγεγραμμένους ανέργους τον Σεπτέμβριο
Στις 152,7 μονάδες ο δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία τον Ιούλιο
Υπογράφηκε η νέα συλλογική σύμβαση μεταξύ ΚΟΑΠ και ΠΑΣΥΔΥ
Μεταβαίνει στο Λουξεμβούργο ο Μ. Κεραυνός-Θα συμμετάσχει στις συνεδρίες Eurogroup και Ecofin
Συνεχίζονται οι πτήσεις Λάρνακα-Τελ Αβίβ και οι αφίξεις σκαφών από Λίβανο