Νέα προσπάθεια από Σύνδεσμο Τυροκόμων για προστασία του χαλλουμιού ΠΟΠ και διαφύλαξη των εξαγωγών

Επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη απέστειλε ο Σύνδεσμος Τυροκόμων Κύπρου μετά τη συνάντηση που είχαν με την Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Μαρία Παναγιώτου, μη αποκλείοντας και τη λήψη δυναμικών μέτρων σε περίπτωση που το επικείμενο διάταγμα για τη νέα ποσόστωση αιγοπρόβειου γάλακτος στο μεικτό χαλλούμι ΠΟΠ, ξεφεύγει των διαβεβαιώσεων που είχαν επανειλημμένα δοθεί για προστασία του χαλλουμιού ΠΟΠ και διαφύλαξη των εξαγωγών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του InBusinessNews ο Σύνδεσμος Τυροκόμων Κύπρου, εκφράζει την έντονη ανησυχία του αναφορικά με τις προθέσεις του Υπουργείου Γεωργίας να προχωρήσει με καθορισμό ελάχιστου ποσοστού 19% στην ξηρή περίοδο και ακολούθως 30% στην παραγωγική περίοδο.

Ένα τέτοιο ποσοστό, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Τυροκόμων, είναι αυθαίρετο και δεν στηρίζεται στις πραγματικές διαθέσιμες ποσότητες αιγοπρόβειου γάλακτος.

Το ζήτημα της σωστής καταγραφή του διαθέσιμου αιγοπρόβειου γάλακτος-η οποία ισχύει εδώ και χρόνια στο αγελαδινό-και η οποία θα παρουσιάζει την πραγματική εικόνα και θα βοηθήσει καθοριστικά στη λήψη σωστών αποφάσεων, είναι κάτι άλλωστε που ο Σύνδεσμος Τυροκόμων Κύπρου ζητά επιτακτικά εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα.

Και το οποίο μετατίθεται διαρκώς χρονικά, δημιουργώντας ένα σοβαρό κενό στην προσπάθεια για εξεύρεση της χρυσής τομής στο θέμα της ποσόστωση.

Η επιστολή σε Χριστοδουλίδη

Ο Σύνδεσμος Τυροκόμων Κύπρου, μέσω της επιστολής του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζητά τη δική του παρέμβαση για να μπορέσουν οι βιομηχανίες παραγωγής χαλλουμιού να συνεχίσουν απρόσκοπτα να παράγουν, αλλά και να εξάγουν το χαλλούμι.

Η θέση του Συνδέσμου Τυροκόμων Κύπρου είναι όπως από τις 10 Ιουλίου και εντεύθεν διατηρηθεί η συμφωνία του 2022 όπου καθορίζει ποσοστό 25% και 10% για την παραγωγική και ξηρή περίοδο αντίστοιχα.

Επιπλέον, προτείνουν όπως η συμφωνία αυτή να παραμείνει σε εφαρμογή μέχρι την πραγματική καταγραφή των ποσοτήτων αιγοπρόβειου γάλακτος. Μια πρόταση που δεν αφήνει κανένα εμπλεκόμενο μέρος εκτεθειμένο, διασφαλίζει την αξιοποίηση όλου του παραγόμενου γάλακτος και δεν βάζει σε κίνδυνο το μέλλον του χαλλουμιού.

Αντιδράσεις και από μικρά τυροκομεία-«Μας οδηγείται στο κλείσιμο»

Αντιδράσεις και από μικρά τυροκομεία πάντως, φαίνεται να προκαλεί η πρόθεση του Υπουργείου Γεωργίας να προχωρήσει μονομερώς σε αύξηση του ποσοστού αιγοπρόβειου γάλακτος στο μεικτό χαλλούμι ΠΟΠ χωρίς να καταμετρούνται οι πραγματικές διαθέσιμες ποσότητες

Σε επιστολή που στάλθηκε στην Υπουργό Γεωργίας Μαρία Παναγιώτου από ένα από τα πιο παλιά μικρά τυροκομεία της Κύπρου, και το οποίο παράγει κατ’ εξοχήν αιγοπρόβειο χαλλούμι 100%, εκφράζονται έντονες ανησυχίες ότι η δημιουργία στην αγορά έλλειψης αιγοπρόβειου γάλακτος θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τα μικρά τυροκομεία που παράγουν αιγοπρόβειο χαλλούμι, τα οποία αναπόφευκτα θα οδηγηθούν στο κλείσιμο.

Στην επιστολή του, το εν λόγω τυροκομείο εξηγεί ότι τα μικρά τυροκομεία δεν έχουν τη δυνατότητα να ανταγωνιστούν τις μεγάλες βιομηχανίες οι οποίες αναγκαστικά θα αγοράζουν όλη τη διαθέσιμη ποσότητα αιγοπρόβειου γάλακτος από την αγορά, για να μπορούν να εξυπηρετούν τις δικές τους ανάγκες για μεικτό χαλλούμι.

Αυτό, θα οδηγήσει εκ των πραγμάτων στο κλείσιμο των μικρών τυροκομείων της Κύπρου.

Μέσα από την επιστολή, απευθύνεται έκκληση στην Υπουργό Γεωργίας όπως αποφύγει την όποια καταστροφική για τον κλάδο απόφαση, ζητώντας όπως οι οποιεσδήποτε αποφάσεις να στηρίζονται σε πραγματικά δεδομένα και καταγραφές.

Δειτε Επισης

Το Hyundai Tucson γιορτάζει δύο δεκαετίες καινοτομίας-Το ταξίδι προς την επιτυχία
Αυτοκινητοβιομηχανία: Ποιες εταιρείες άλλαξαν λογότυπο (pics)
Στις 12 Σεπτεμβρίου οι γενικές συνελεύσεις CTC, Ermes και Woolworth
Κίνα: Πώς χτίζει την παγκόσμια κυριαρχία της στην αυτοκινητοβιομηχανία
Βιώσιμη γαστρονομία: Η προστασία του περιβάλλοντος περνάει από το στομάχι
Σε περίοδο αλλαγών, ενισχύσεων και βελτιώσεων η Atterbury-Πυρετώδεις προετοιμασίες για Mall of Cyprus και Mall of Limassol
Το Hyundai TUCSON πρώτο σε πωλήσεις στο πρώτο εξάμηνο του 2024
Αυθεντικά αναλώσιμα HP: Η διαχρονική επιλογή για ποιότητα, ασφάλεια, οικονομία και βιωσιμότητα
Mall of Cyprus: Στρατηγικές αλλαγές, νέοι tenants και brands-Τέλος εποχής για K Cineplex
Ε.Ε.: Ήπια άνοδος στις πωλήσεις νέων αυτοκινήτων τον Ιούνιο