Ι. Γεωργούλας: Οι προοπτικές ανάπτυξης της τεχνολογίας και η απαιτούμενη αρωγή κράτους-πανεπιστημίων

Προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης του τομέα της τεχνολογίας στην κυπριακή αγορά, διαβλέπει ο πρόεδρος του Κυπριακού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Χρήματος & Ιδρυμάτων Πληρωμών και ανεξάρτητος μη εκτελεστικός διοικητικός σύμβουλος της ECOMMBX, Ιωάννης Γεωργούλας, τονίζοντας ότι έχουν τεθεί οι σωστές βάσεις, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα να προκαλούν αισιοδοξία.

Μιλώντας στο πλαίσιο του Economist Impact's 28th Annual Economist Government Roundtable, ο κ. Γεωργούλας αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Κύπρου, η οποία αντλεί 13% του ΑΕΠ της από τον τομέα της τεχνολογίας, που αποτελεί τον δεύτερο τομέα με τη μεγαλύτερη συνεισφορά μετά τον τουρισμό, ενώ προσελκύει νέες εταιρείες και ανθρώπινο δυναμικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πάνω από 300 εταιρείες fintech λειτουργούν στην Κύπρο, ενώ νέοι άνθρωποι έχουν δημιουργήσει τις δικές τους startups, οι οποίες έχουν αναπτυχθεί.

Την ίδια ώρα, χαρακτήρισε ως κρίσιμο για την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών το κατάλληλο προσωπικό, αλλά και τον εντοπισμό του κατάλληλου συνεργάτη.

Η απαιτούμενη αρωγή κράτους και πανεπιστημίων

Σε δηλώσεις του στο InBusinessNews, ο Ιωάννης Γεωργούλας επεσήμανε ότι η Κύπρος βρίσκεται σε καλό δρόμο όσον αφορά τον τομέα της τεχνολογίας, εξηγώντας, ωστόσο, ότι χρειάζεται μεγαλύτερη βοήθεια από πλευράς του κράτους για ανάπτυξη του τομέα.

«Θα πρέπει να εξευρεθούν νέοι τρόποι χρηματοδότησης των νεοφυών επιχειρήσεων, όπως τα venture capital funds που μπορούν να ενισχύσουν και να στηρίξουν έμπρακτα τις προσπάθειες νέων επιχειρηματιών του κλάδου», σημείωσε σχετικά.

Ερωτηθείς κατά πόσο η τεχνολογία αποτελεί δημοφιλή τομέα δραστηριοποίησης για το νέο ανθρώπινο δυναμικό, χαιρέτισε το γεγονός ότι υπάρχει αυξημένο ενδιαφέρον μεταξύ των νέων για ενασχόληση με την τεχνολογία και δημιουργία των δικών τους επιχειρήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε τα πανεπιστήμια να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια, δημιουργώντας εξειδικευμένα προγράμματα σπουδών με στόχο την εκπαίδευση και την κατάρτιση των νέων όσον αφορά την τεχνολογία.

Οι προκλήσεις για την Ευρώπη

Με την τεχνολογία να βρίσκεται παντού και να αποτελεί το μέλλον όλων και ειδικά της επόμενης γενιάς προάγοντας τη διαφάνεια και αλλάζοντας τομείς της καθημερινής ζωής, οι προκλήσεις για την προώθηση της καινοτομίας στην Ευρώπη εξακολουθούν να υφίστανται.

Βασικό πρόβλημα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κυπριακού Συνδέσμου Ηλεκτρονικού Χρήματος & Ιδρυμάτων Πληρωμών και ανεξάρτητο μη εκτελεστικό διοικητικό σύμβουλο της ECOMMBX, αποτελεί το γεγονός ότι δεν έχει επιτευχθεί ενοποίηση κεφαλαιαγορών, με τις startups να αναζητούν ευκαιρίες στην αμερικανική αγορά, σε συνδυασμό με την υπερρύθμιση του τομέα.

«Χρειαζόμαστε μεν τις αυστηρές ρυθμίσεις που έχουν θεσπιστεί, αλλά με την υπερρύθμιση αυξάνονται τα κόστη σε μη βιώσιμα επίπεδα για τις επιχειρήσεις», ανέφερε ο κ. Γεωργούλας, εξηγώντας ότι απαιτούνται λύσεις σε αυτά τα θέματα.

Δειτε Επισης

«Κατέρρευσε» το deal εξαγοράς της Wiz από τη Google έναντι $23 δις
Πώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός μεταμορφώνει την επιχείρησή σας
Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. η Meta για το «πληρωμή ή συγκατάθεση»
Τα αποτελέσματα τεχνολογικών γιγάντων θα αποκαλύψουν τα οικονομικά οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης
Τα τριμηνιαία αποτελέσματα τεχνολογικών γιγάντων δίνουν εικόνα για τα οικονομικά οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης
Απολογήθηκε ο CEO της Crowdstrike για το blackout-Επανέρχονται τα συστήματα
Microsoft: Επιδιορθώθηκε το πρόβλημα, συνεχίζουν να επηρεάζονται εφαρμογές και υπηρεσίες
Microsoft: Λαμβάνει μέτρα για διόρθωση της βλάβης που επηρεάζει επιχειρήσεις παγκόσμια
Η Microsoft έβγαλε... off αεροπορικές, τράπεζες, χρηματιστήρια παγκοσμίως-Καταιγισμός από βλάβες
Καριέρα στην κανονιστική τεχνολογία-Γιατί οι επαγγελματίες επιλέγουν να εργάζονται στην Complytek