Τυροκόμοι: Η δυναμική του χαλλουμιού σε αριθμούς και το κομβικό εξαγωγικό προϊόν της Κύπρου

Λευκός χρυσός για τις εξαγωγές, αλλά και για την κυπριακή οικονομία αποτελεί το χαλλούμι, η δυναμική του οποίου επιβεβαιώνεται και αποτυπώνεται σε αριθμούς.

Η επερχόμενη αυριανή συνάντηση της 4ης Ιουνίου στο Προεδρικό Μέγαρο με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων στον τομέα του χαλλουμιού αποκτά ιδιαίτερη σημασία για την πορεία του ΠΟΠ προϊόντος, με τα χρονικά περιθώρια για εξεύρεση ουσιαστικής και εφαρμόσιμης λύσης να στενεύουν.

Βασικό εξαγωγικό προϊόν με ανοδική τάση

Είναι προφανές ότι οποιαδήποτε διασάλευση της παραγωγής και των εξαγωγών μέσω πιθανής εφαρμογής προτύπων ποσόστωσης του αιγοπρόβειου γάλακτος στο μεικτό χαλλούμι που δεν θα μπορούσαν να εφαρμοστούν πρακτικά, θα συνεπαγόταν απώλεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας και ώθηση των πελατών από το εξωτερικό σε εναλλακτικά τυριά, οδηγώντας το χαλλούμι σε μαρασμό.

Αξίζει μόνο να αναφερθεί ότι, μετά τα ορυκτά καύσιμα και λάδια, τα οποία καταλαμβάνουν το 49% των εξαγωγών (€1,15 δισ.) και αφορούν κυρίως επανεξαγωγές, αλλά και τα φαρμακευτικά προϊόντα που καταλαμβάνουν το 15,1% (€355,6 εκατ.), το χαλλούμι αποτελεί ένα κομβικό εξαγωγικό προϊόν της Κύπρου.

Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές χαλλουμιού ανήλθαν στα €313,3 εκατ. το 2023, καταλαμβάνοντας το 13,3% των συνολικών εξαγωγών εγχώρια παραγόμενων προϊόντων.

Μάλιστα, κατέγραψαν ετήσια αύξηση που αγγίζει το 10% σε σχέση με το 2022 (€285,2 εκατ.).

Χαλλούμι με €350 εκατ. πωλήσεις και €313 εκατ. εξαγωγές

Ο Σύνδεσμος Τυροκόμων Κύπρου έδωσε αξιοσημείωτα στοιχεία τόσο για τον Σύνδεσμο, ο οποίος ιδρύθηκε το 1990, όσο και για το χαλλούμι και την τυροκομία που αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια της κυπριακής οικονομίας.

Ο Σύνδεσμος, ο οποίος αποτελεί μέλος του ΚΕΒΕ, απαριθμεί 25 μέλη-τυροκομεία.

Εμφανής είναι η δυναμική του κλάδου και του Συνδέσμου, καθώς η συνολική ετήσια παραγωγή χαλλουμιού από τα τυροκομεία ανέρχεται στους 45.000 τόνους, με την ετήσια εξαγωγή χαλλουμιού να φτάνει τους 41.000 τόνους.

Στα €350 εκατ. ανέρχονται κάθε χρόνο οι πωλήσεις χαλλουμιού, με τις ετήσιες εξαγωγές του προϊόντος σε 50 και πλέον χώρες να ξεπερνούν τα €313 εκατ.

Η πρώτη χώρα σε εξαγωγές χαλλουμιού από την Κύπρο είναι με διαφορά το Ηνωμένο Βασίλειο (€148,5 εκατ.), καταλαμβάνοντας σχεδόν τις μισές εξαγωγές του προϊόντος.

300 εκατ. λίτρα γάλακτος για χαλλούμι-10.000 θέσεις εργασίας

Η αξία των πωλήσεων γαλακτοκομικών προϊόντων ανέρχεται στα €550 εκατ., ενώ τα τυροκομεία έχουν προχωρήσει σε επενδύσεις εκατοντάδων εκατ. σε εργοστάσια και εξοπλισμό.

Όσον αφορά την παραγωγή χαλλουμιού, το 90% αφορά το μεικτό χαλλούμι και το 10% σχετίζεται με το αιγοπρόβειο, ενώ συνολικά 300 εκατ. λίτρα γάλακτος χρησιμοποιούνται μόνο για την παραγωγή χαλλουμιού.

Μία από τις βασικές προτεραιότητες του Συνδέσμου Τυροκόμων Κύπρου είναι να μην χαθεί ούτε μία θέση εργασίας όσων ασχολούνται με το χαλλούμι, από τη γεωργία, τις φάρμες, τα τυροκομεία και τις υποστηρικτικές υπηρεσίες του κλάδου (ζωοτροφές, φάρμακα, κτηνίατροι, ζωοτέχνες).

Στο πλαίσιο αυτό τονίζεται ότι ο κλάδος απαριθμεί 10.000 και πλέον θέσεις εργασίας.

Παράλληλα, στις εισηγήσεις των τυροκόμων εντάσσεται ο καθορισμός του ελάχιστου ποσοστού αιγοπρόβειου γάλακτος στο μεικτό χαλλούμι στη λήξη της μεταβατικής περιόδου βάσει της πραγματικής διαθέσιμης ποσότητας της ξηράς περιόδου, καθώς και η αξιοποίηση των εμπορικών σημάτων.

Δέκα+ στοιχεία για τον Σύνδεσμο Τυροκόμων και το χαλλούμι

Έτος ίδρυσης: 1990, μέλος του ΚΕΒΕ
Απαριθμεί 25 μέλη-τυροκομεία
Ετήσια παραγωγή χαλλουμιού: 45.000 τόνοι
Ετήσια εξαγωγή χαλλουμιού: 41.000 τόνοι
Πωλήσεις χαλλουμιού: €350 εκατ.
Εξαγωγές χαλλουμιού: €313 εκατ.
Πωλήσεις γαλακτοκομικών προϊόντων: €550 εκατ.
Παραγωγή χαλλουμιού: 90% μεικτό χαλλούμι, 10% αιγοπρόβειο
Θέσεις εργασίας στον κλάδο: Πέραν των 10.000
Εξαγωγές:
Σε 50 και πλέον χώρες
Εκατοντάδες εκατ. επενδύσεις σε εργοστάσια και εξοπλισμό
300 εκατ. λίτρα γάλακτος μόνο για παραγωγή χαλλουμιού.

Δειτε Επισης

Fiat: 125 χρόνια ιταλικής φινέτσας, καινοτομίας και… «Dolce Vita»
Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή: Σε ποια προϊόντα αυξήθηκαν οι τιμές και σε ποια μειώθηκαν
UBS: Οι δασμοί Τραμπ θα μπορούσαν να μειώσουν την κινεζική ανάπτυξη κατά 50% (γράφημα)
Συντονιστική Επιτροπή Αγελαδοτρόφων: Το χαλλούμι ΠΟΠ φρέναρε τον ρυθμό ανάπτυξης των εξαγωγών
CP Herbalist: Προχωρά με νέο εργοστάσιο στη Λεμεσό-Επένδυση που φέρνει επέκταση (photos)
Φόβοι αναζωπύρωσης πληθωρισμού από το υψηλό κόστος στην παγκόσμια ναυτιλία
Επιβραδύνονται οι πωλήσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Ευρώπη
Χαλλούμι: €210.000 για αναβάθμιση συστημάτων αποστολής στοιχείων διακίνησης νωπού γάλακτος
Στο μικροσκόπιο της ΕΠΑ η εξαγορά των Υπεραγορών Παπαντωνίου από την Σκλαβενίτης
Υπεραγορές Αλφαμέγα: «Σκόραραν» στον τελικό του Euro2024 με ένα λαμπρό πάρτι