Μπήκε το νερό στ' αυλάκι για λύσεις σε προβλήματα του επιχειρείν-Τα τρία ζητήματα προς θετική κατάληξη

Πλήρως ικανοποιημένοι έφυγαν από την προχθεσινή συνάντηση στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη και υπουργούς της Κυβέρνησης οι εργοδοτικές οργανώσεις, οι οποίες ευελπιστούν ότι το επόμενο διάστημα θα προωθούν συγκεκριμένες λύσεις επί σειράς ζητημάτων που απασχολούν τις επιχειρήσεις.

Κατά τη συνάντηση τέθηκαν επί τάπητος αρκετά από τα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν το επιχειρείν και συμφωνήθηκε όπως ο διάλογος συνεχιστεί σε μικρότερες ομάδες το επόμενο διάστημα, προκειμένου το κάθε θέμα να συζητηθεί ξεχωριστά και εξαντλητικά.

Υπενθυμίζεται ότι τη συζήτηση απασχόλησαν, μεταξύ άλλων, θέματα που σχετίζονται με το ανθρώπινο δυναμικό, το υψηλό κόστος ενέργειας, τη συνδεσιμότητα της Κύπρου, τον φορολογικό μετασχηματισμό και την ενίσχυση της εξωστρέφειας, ενώ αντηλλάγησαν απόψεις για στρατηγικές ενίσχυσης των τομέων, οι οποίοι παρουσιάζουν ψηλή προστιθέμενη αξία για την οικονομία, όπως ο τουρισμός.

Σε ποια θέματα καταγράφηκε ουσιαστική πρόοδος

Ειδικότερα, όπως πληροφορείται το InBusinessNews, κατά τη σύσκεψη καταγράφηκε ουσιαστική πρόοδος σε θέματα που απασχολούν το επιχειρείν και αναμένεται ότι το προσεχές διάστημα θα προωθηθούν συγκεκριμένες λύσεις.

Ανάμεσα σε άλλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι εργοδοτικές οργανώσεις επανέφεραν το αίτημα τους για μείωση του ποσοστού που καταβάλλεται στο Ταμείο Πλεονασμού από το 1,2% που είναι σήμερα στο 0,6%, προτάσσοντας το γεγονός ότι η ανεργία συνεχώς μειώνεται, ενώ την ίδια ώρα αυξάνεται και η απασχόληση.

Στο πλαίσιο αυτό, συμφωνήθηκε όπως το θέμα εξεταστεί σύντομα, ώστε πριν από το τέλος του έτους να υπάρξει κατάληξη, η οποία, φαίνεται, θα ικανοποιεί πλήρως το αίτημα των επιχειρήσεων.

Προς θετική κατάληξη φαίνεται να οδεύει, εξάλλου, και το αίτημα που κατέθεσαν εδώ και καιρό οι επιχειρήσεις και αφορά στην αύξηση του ποσοστού που αποκόπτεται από το μισθό ξένων εργατών για σκοπούς στέγασης.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργοδοτικές οργανώσεις ζητούν όπως το εν λόγω ποσοστό αυξηθεί από το 10% που είναι σήμερα στο 25%.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του InBusinessNews, για το θέμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε οδηγίες στον Υπουργό Εργασίας όπως εντατικοποιήσει και ολοκληρώσει τις σχετικές διαβουλεύσεις το συντομότερο, προκειμένου και αυτό το ζήτημα να κλείσει τους επόμενους μήνες.

Αναφορικά με το αίτημα για μείωση του ποσοστού συνεισφοράς που καταβάλλουν οι εργοδότες στο Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής, το οποίο ανέρχεται σήμερα στο 2%, συμφωνήθηκε όπως το θέμα αυτό συζητηθεί και εξεταστεί στο ευρύτερο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης.

Μιχάλης Αντωνίου: Ο Πρόεδρος όχι μόνο γνωρίζει, αλλά και κατανοεί

Μιλώντας πάντως στο InBusinessNews ο γενικός διευθυντής ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου, έκανε λόγο για μία πολύ καλή συνάντηση, σημειώνοντας πως «είμαστε πολύ ικανοποιημένοι και αναμένουμε τη συνέχιση του διαλόγου».

Κατά τη συνάντηση, πρόσθεσε, επιβεβαιώθηκε ξανά ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όχι μόνο γνωρίζει, αλλά και κατανοεί τα προβλήματα και τις προκλήσεις που απασχολούν την επιχειρηματική κοινότητα.

«Τα ξέρει εξίσου καλά με εμάς, πλέον», ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι «σε κάποια από τα θέματα που τέθηκαν επί τάπητος, όπως εργασιακά, ενεργειακά, φορολογικά, κ.ά. ήταν άμεσος κι έτοιμος να δώσει απαντήσεις και πλάνο ως προς το πώς προχωρούμε».

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη συζήτηση, έδινε κατευθύνσεις σε Υπουργούς ως προς τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν στην πορεία», συμπλήρωσε, επαναλαμβάνοντας ότι «είμαστε πολύ ικανοποιημένοι από τη συνάντηση».

Μάριος Τσιακκής: Το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί

Από πλευράς του, ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ, Μάριος Τσιακκής, δήλωσε στο InBusinessNews πως η συνάντηση ήταν πάρα πολύ καλή και πως υπήρξε θετικό κλίμα.

«Τέθηκαν επί τάπητος αρκετά από τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τις επιχειρήσεις, με σκοπό να βρούμε λύσεις. Ήταν θετική η προσέγγιση, τόσο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και από τα μέλη της Κυβέρνησης που συμμετείχαν», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιακκή, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άκουσε με προσοχή όλα τα θέματα, τα πλείστα εκ των οποίων τα γνώριζε, ενώ έδωσε και τον λόγο στους Υπουργούς για να τοποθετηθούν», σημειώνοντας πως «συμφωνήθηκε ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί σε τακτά χρονικά διαστήματα».

«Για μας το σημαντικό είναι να βρούμε τρόπους, μηχανισμούς, και να προωθήσουμε λύσεις στα προβλήματα που απασχολούν το επιχειρείν. Αυτό είναι το στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε το επόμενο διάστημα», τόνισε καταληκτικά ο κ. Τσιακκής.

Δειτε Επισης

Παρουσίασαν τις εμβληματικές δράσεις που θα εντάξουν στον κρατικό προϋπολογισμό 2025 τα Υπουργεία
Εβδομαδιαία άνοδο 1,07% κατέγραψε το ΧΑΚ
Στις Βρυξέλλες ο Μάκης Κεραυνός για τις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin
Αυτή είναι η αναθεωρημένη πρόταση για το πέναλτι 12% στις συντάξεις-Επωφελούνται 11.000 συνταξιούχοι
Μειώθηκε στα €6,46 δις η αξία των κυπριακών ομολόγων που διακρατεί το Ευρωσύστημα
Ικανοποίηση ΕΤΥΚ για ψήφιση πρότασης Αβέρωφ για αποκατάσταση κουρεμένων Ταμείων Προνοίας στο 75%
Φιλί ζωής στους κουρεμένους καταθέτες από Αβέρωφ... Εγκρίθηκαν οι προτάσεις νόμου για το Ταμείο Αλλλεγγύης
Πράσινο Κοινοβουλίου για τα έξτρα €8.420.000 στην Αρχή Λιμένων-Ανταλλαγή πυρών με φόντο την Kition
Πέρασε από την Ολομέλεια ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός-Πώς τοποθετήθηκαν τα κόμματα
Ναι από Βουλή στη συμφωνία-προϋπόθεση για ένταξη στο Visa Waiver Programme των ΗΠΑ-Απείχε το ΑΚΕΛ