Έρευνα PwC: Οι εργαζόμενοι αποδέχονται την Τεχνητή Νοημοσύνη-Προτεραιότητα στην ανάπτυξη δεξιοτήτων

Ανάμεσα σε περισσότερους από 56.000 εργαζόμενους από 50 χώρες και επικράτειες, πολλοί είναι εκείνοι που δηλώνουν ότι δίνουν προτεραιότητα στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη των δεξιοτήτων τους για να επιταχύνουν την εξέλιξη της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας εν μέσω του αυξανόμενου φόρτου εργασίας τους και της μεγάλης εργασιακής αβεβαιότητας, σύμφωνα με την έρευνα της PwC "2024 Global Workforce Hopes & Fears Survey".

Τους τελευταίους 12 μήνες, οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι έχουν βιώσει αυξανόμενο φόρτο εργασίας (45%) και επιτάχυνση του ρυθμού των αλλαγών στο χώρο εργασίας. Σχεδόν τα δύο τρίτα (62%) δηλώνουν ότι έχουν βιώσει περισσότερες αλλαγές στην εργασία τους τον τελευταίο χρόνο σε σύγκριση με 12 μήνες πριν, ενώ τα δύο πέμπτα (40%) σημειώνουν ότι οι καθημερινές τους ευθύνες έχουν αλλάξει σε μεγάλο ή πολύ μεγάλο βαθμό.

Σχεδόν οι μισοί (44%) δεν κατανοούν τον σκοπό των αλλαγών που συντελούνται.

Εν μέσω ενός αυξανόμενου μείγματος πιέσεων, τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε εγρήγορση για άλλες ευκαιρίες εργοδότησης και είναι ιδιαίτερα επικεντρωμένοι στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και στην υιοθέτηση της Τεχνητής Νοημοσύνης.

Περισσότεροι από το ένα τέταρτο (28%) δηλώνουν ότι είναι πιθανό να αλλάξουν εργοδότη μέσα στους επόμενους 12 μήνες, ποσοστό πολύ υψηλότερο από ό,τι κατά τη διάρκεια του κύματος της "Μεγάλης Παραίτησης" (19%) του 2022. Τα δύο τρίτα (67%) όσων σκέφτονται να μετακινηθούν δηλώνουν ότι οι δεξιότητες αποτελούν σημαντικό παράγοντα στην απόφασή τους να παραμείνουν στον σημερινό τους εργοδότη ή να μεταπηδήσουν σε ένα νέο.

Οι εργαζόμενοι «αγκαλιάζουν» την Τεχνητή Νοημοσύνη για να μειώσουν την πίεση στον εργασιακό χώρο και να ωθήσουν την προσωπική τους ανάπτυξη

Καθώς οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν αυξημένες πιέσεις στο χώρο εργασίας, στρέφονται σε νέες και αναδυόμενες τεχνολογίες όπως η Παραγωγική Τεχνητή Νοημοσύνη (GenAI) για να βοηθηθούν. Μεταξύ των εργαζομένων που χρησιμοποιούν την GenAI καθημερινά, το 82% αναμένει ότι αυτή θα κάνει τον χρόνο τους στην εργασία πιο αποδοτικό μέσα στους επόμενους 12 μήνες.

Οι εργαζόμενοι είναι επίσης αισιόδοξοι σχετικά με τις ευκαιρίες που προσφέρει η GenAI για να υποστηρίξει την ανάπτυξή τους. Οι μισοί (49%) περίπου αναμένουν ότι η GenAI θα οδηγήσει σε υψηλότερους μισθούς - μια προσδοκία που είναι ακόμη μεγαλύτερη (76%) μεταξύ των εργαζομένων που χρησιμοποιούν την τεχνολογία καθημερινά. Ποσοστό άνω του 70% συμφωνεί ότι τα εργαλεία GenAI θα δημιουργήσουν ευκαιρίες ώστε να είναι πιο δημιουργικοί στην εργασία τους (73%) και να βελτιώσουν την ποιότητά της (72%).

Επιτακτική η ανάγκη ανάπτυξης δεξιοτήτων

Οι εργαζόμενοι δίνουν ολοένα και μεγαλύτερη βαρύτητα στην ανάπτυξη δεξιοτήτων για να μετριάσουν τις ανησυχίες τους και να επιταχύνουν την εξέλιξη της επαγγελματικής τους σταδιοδρομίας.

Οι εργαζόμενοι που δηλώνουν ότι είναι πιθανό να αλλάξουν εργοδότη μέσα στους επόμενους 12 μήνες λαμβάνουν σοβαρά υπόψη την αναβάθμιση των δεξιοτήτων τους σ’ αυτή τους την απόφαση και είναι σχεδόν διπλάσιοι σε σύγκριση με τους εργαζομένους που σκοπεύουν να παραμείνουν (67% έναντι 36%).

Αυτό συμβαίνει καθώς λιγότεροι από τους μισούς (46%) εργαζόμενους συμφωνούν εν μέρει ή απολύτως ότι ο εργοδότης τους παρέχει επαρκείς ευκαιρίες για την εκμάθηση νέων δεξιοτήτων που θα είναι χρήσιμες για τη σταδιοδρομία τους.

Οι εργαζόμενοι που είναι πιθανό να αποχωρήσουν το επόμενο έτος μπορεί να είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένοι στις αλλαγές των δεξιοτήτων που απαιτούνται από το υπόλοιπο εργατικό δυναμικό, με το 51% να συμφωνεί σε μέτριο βαθμό ή απόλυτα ότι οι δεξιότητες που απαιτεί η δουλειά τους θα αλλάξουν τα επόμενα πέντε χρόνια (έναντι 29% των ατόμων που δεν είναι πιθανό να αλλάξουν εργοδότη).

Υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον αντίκτυπο της ΤΝ στην ανάπτυξη δεξιοτήτων, με το 76% του συνόλου να αναμένει ότι θα δημιουργήσει ευκαιρίες για την εκμάθηση νέων δεξιοτήτων. Ωστόσο, οι εργοδότες θα πρέπει να επενδύσουν σημαντικά στην εκπαίδευση και στην πρόσβαση σε νέες και αναδυόμενες τεχνολογίες.

Μεταξύ των εργαζομένων που δεν έχουν χρησιμοποιήσει τη GenAI στην εργασία τους κατά τους τελευταίους 12 μήνες, το ένα τρίτο (33%) πιστεύει ότι δεν υπάρχουν ευκαιρίες χρήσης της τεχνολογίας στον τομέα της εργασίας τους, ενώ το 24% δεν έχει πρόσβαση σε αυτά τα εργαλεία στην εργασία του και το 23% δεν γνωρίζει πώς να τα χρησιμοποιήσει.

Παρά τον εντατικό ρυθμό των αλλαγών, υπάρχουν και σημάδια αισιοδοξίας και δέσμευσης στην εργασία. Το 60% των εργαζομένων εξέφρασε τουλάχιστον μέτρια ικανοποίηση από την εργασία του (από 56% το 2023), ενώ περισσότεροι από τους μισούς (57%) εργαζόμενους που θεωρούν σημαντική τη δίκαιη αμοιβή, συμφωνούν ότι η αμείβονται δίκαια.

Οι πιέσεις λόγω κόστους ζωής έχουν ελαφρώς αμβλυνθεί από το 2023 (το ποσοστό των εργαζομένων που τους περισσεύουν χρήματα κάθε μήνα έχει αυξηθεί στο 45%, από 38%).

Ωστόσο, περισσότεροι από τους μισούς (52%) δηλώνουν ότι εξακολουθούν να είναι σε κάποιο βαθμό οικονομικά πιεσμένοι.

Δειτε Επισης

Το Ad Tag Global Group του «Γκουρού του Digital» στην αγορά της Κύπρου με κεντρικά γραφεία στη Λάρνακα
Ικανοποίηση TechIsland για το νέο πλαίσιο για την Μπλε Κάρτα-Τι δηλώνει ο Βαλεντίνος Πολυκάρπου
3ο CITEA Digital Cyprus Conference: Τεχνητή νοημοσύνη και κυπριακές επιχειρήσεις (video)
Η κυβερνοασφάλεια το 2048 μέσα από τα μάτια του Ramsés Gallego
Σημαντική πρόοδος για Κύπρο στην πορεία υλοποίησης των στόχων της ψηφιακής δεκαετίας της Ευρώπης
Χαιρετίζει την κατάταξη της Κύπρου για τρίτη συνεχή χρονιά στους «Strong Innovators» ο Επικεφαλής Επιστήμονας
Β. Πολυκάρπου: Χαιρετίζει τις επιδόσεις της Κύπρου στην καινοτομία-Ζωτικής σημασίας η συνεργασία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα
Strong Innovator για τρίτη συνεχή χρονιά η Κύπρος-Τι δηλώνει ο Νικόδημος Δαμιανού
Google: Πώς η τεχνητή νοημοσύνη αύξησε τις εκπομπές άνθρακα της εταιρείας μέσα σε πέντε χρόνια
Ι. Γεωργούλας: Οι προοπτικές ανάπτυξης της τεχνολογίας και η απαιτούμενη αρωγή κράτους-πανεπιστημίων