Ο δρόμος των κυπριακών επιχειρήσεων προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό και πόσο υπολογίζουν την... ασφάλεια

Στον σύγχρονο επιχειρηματικό κόσμο, η υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών αποτελεί έναν από τους πιο κρίσιμους παράγοντες για ανταγωνιστικότητα και καινοτομία.

Η έρευνα «Digital Cyprus Survey 2024» που εκπονήθηκε από την IMR/University of NicosiaTM και που παρουσίασε η Χριστίνα Κοκκάλου, διευθύνουσα σύμβουλος της IMR/University of NicosiaTM, σκιαγράφησε την υιοθέτηση των αναδυόμενων τεχνολογιών από τις κυπριακές εταιρείες, τις στρατηγικές προσεγγίσεις που ακολουθούν και τις προτεραιότητές τους στον δρόμο για ψηφιακό μετασχηματισμό.

Η παρουσίαση της έρευνας πραγματοποιήθηκε κατά το 3ο Digital Cyprus Conference 2024, που παρουσίασε η ECOMMBX, και στα βασικά συμπεράσματά συγκαταλέγεται το γεγονός ότι η χρήση πρακτικών/νέων τεχνολογιών που αφορούν στην κυβερνοασφάλεια βρίσκεται στο 68% για το 2024 σε αντίθεση με το 2023, όταν η χρήση τους ήταν στο 76%.

Ενδιαφέρον είχε και η παρουσίαση των τρόπων αξιοποίησης των ευκαιριών μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού κυπριακών επιχειρήσεων.

Πρώτος, σε ποσοστό, τρόπος που αξιοποιούν τις νέες δυναότητες είναι η συνεχής μάθηση και η ανάπτυξη δεξιοτήτων (58%), ακολουθούμενη από τη συνεργασία με εμπειρογνώμονες του κλάδου (57%).

Οι στρατηγικές συνεργασίες αγγίζουν το 56%, ενώ ως μέσω αξιοποίησης των ευκαιριών, οι επιχειρήσεις επιλέγουν, επίσης, την έρευνα αγοράς (53%).

Όσο για τις σημαντικότερες πτυχές του ψηφιακού μετασχηματισμού, οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα έδωσαν ποικίλες απαντήσεις. Οι δεξιότητες και γνώσεις του προσωπικού έρχονται πρώτες με 78% και πολύ κοντά, η «ξεκάθαρη οπτική και στρατηγική»(75%).

Η κουλτούρα που προωθεί την αλλαγή είναι η τρίτη πιο σημαντική πτυχή στο 62%, με την τεχνολογική υποδομή να αγγίζει το 53% και την προσέγγιση που να είναι επικεντρωμένη στον πελάτη να ανέρχεται στο 48%.

Μόλις το 42% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η ασφάλεια είναι η σημαντικότερη πτυχή, γεγονός που προβλημάτισε έντονα πρωταγωνιστές του κλάδου και επικεφαλής σε τμήματα μεγάλων οργανισμών, οι οποίοι ακολούθησαν με συζήτηση επί των αποτελεσμάτων.

Ο Ανδρέας Δημητρίου, Chief Information Officer της C.A. Papaellinas Emporiki Ltd (AlphaMega), σχολίασε πως το ποσοστό που θεωρεί ότι η ασφάλεια είναι η σημαντικότερη πτυχή του ψηφιακού μετασχηματισμού αναμενόταν υψηλότερο.

Η διευρυμένη εμβέλεια στην αγορά είναι σημαντικό για την AlphaMega είπε λίγο αργότερα, σε δεύτερη τοποθέτησή του, όπως επίσης και τα εναλλακτικά κανάλια εξυπηρέτησης του πελάτη.

Ο Παντελής Νικολάου, Group Chief Information Officer της Lanitis E.C. Holdings Ltd, αφού εξέφρασε τον προβληματισμό του για το 42%, τόνισε ότι σχετικά με την Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) «δεν πρέπει να θεωρούμε το ΙΤ σαν call center, αλλά σαν κάτι διαφορετικό».

Ο κόσμος απαντά βάσει της κατανόησης του τι είναι η ΤΝ, σχολίασε, παρ' όλ' αυτά, ενημερώνοντας τους επιχειρηματίες ότι υπάρχουν προγράμματα με αξιόλογα εργαλεία που μπορούν να αξιοποιηθούν- ακόμη και σε κρίσιμα μέρη της λειτουργίας του Οργανισμού τους.

Ο Τρύφων Παπάζογλου, Country Manager της SoftOne Technologies Ltd, αναφέρθηκε με τη σειρά του στο χαμηλό ποσοστό του 42% ως προς τη σημασία της ασφάλειας.

Αιτιολόγησε την κατάσταση βάσει του γεγονότος ότι οι περισσότερες απαντήσεις προέρχονται από ΜμΕ πολλές εκ των οποίων κάνουν τα πρώτα βήματα στο ταξίδι του ψηφιακού μετασχηματισμού τους.

Επικεντρώθηκε στον ψηφιακό αναλφαβητισμό, καλώντας τις επιχειρήσεις να εργαστούν προς την κατεύθυνση εκπαίδευσης του προσωπικού τους.

Ο Ανδρέας Κ. Παπαδόπουλος, Manager PwC Technology Consulting της PwC Cyprus εστίασε στην εξυπηρέτηση πελατών, προειδοποιώντας την επιχειρηματική κοινότητα να μην μείνει στα «μικρά καλούπια» όσο αφορά την αύξηση παραγωγικότητας, αλλά, «να έχουμε τα μάτια μας στον τελικό στόχο».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην εκπαίδευση των υπαλλήλων για ορθή χρήση των εργαλείων τεχνολογίας, καλώντας τους επικεφαλής τους να δώσουν περιθώριο χρόνου ώστε να προσαρμοστούν.

Δειτε Επισης

Τρεις Κύπριοι φοιτητές στους παγκόσμιους ψηφιακούς ηγέτες του αύριο
Ανοίγει ο δρόμος για συνεργασία Κύπρου-Ιαπωνίας σε τεχνητή νοημοσύνη και ρομποτική-Η συμβολή του ΙδΕΚ
Google: Ετοιμάζει deal για εξαγορά της εταιρείας κυβερνοασφάλειας Wiz έναντι $23 δις
Το Ad Tag Global Group του «Γκουρού του Digital» στην αγορά της Κύπρου με κεντρικά γραφεία στη Λάρνακα
Ικανοποίηση TechIsland για το νέο πλαίσιο για την Μπλε Κάρτα-Τι δηλώνει ο Βαλεντίνος Πολυκάρπου
3ο CITEA Digital Cyprus Conference: Τεχνητή νοημοσύνη και κυπριακές επιχειρήσεις (video)
Η κυβερνοασφάλεια το 2048 μέσα από τα μάτια του Ramsés Gallego
Σημαντική πρόοδος για Κύπρο στην πορεία υλοποίησης των στόχων της ψηφιακής δεκαετίας της Ευρώπης
Χαιρετίζει την κατάταξη της Κύπρου για τρίτη συνεχή χρονιά στους «Strong Innovators» ο Επικεφαλής Επιστήμονας
Β. Πολυκάρπου: Χαιρετίζει τις επιδόσεις της Κύπρου στην καινοτομία-Ζωτικής σημασίας η συνεργασία δημόσιου-ιδιωτικού τομέα