Η υπεύθυνη επιχειρηματική αξιοποίηση του AI-Το ταξίδι σχεδιασμού, ανάπτυξης και παρακολούθησης

Η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι πλέον μόνο ένας τεχνολογικός όρος που ακούμε στις συζητήσεις για το μέλλον: Είναι ένας βασικός πρωταγωνιστής στον κόσμο των επιχειρήσεων.

Την ίδια ώρα η συνεργασία μεταξύ ανθρώπου και AI machine, δημιουργεί ένα περιβάλλον όπου οι επιχειρήσεις μπορούν να αναπτύξουν προϊόντα και υπηρεσίες που προσαρμόζονται στις ανάγκες των καταναλωτών.

Μια πλοήγηση στο ταξίδι προς τη συνεχή προώθηση της υπεύθυνης επιχειρησιακής αξιοποίησης της ΤΝ, έκανε ο Daniele Quercia, Director of Responsible AI της Nokia Bell Labs και ομιλητής παγκόσμιας εμβέλειας, κατά το 3ο Digital Cyprus Conference 2024 που παρουσίασε η ECOMMBX.

Ο Quercia εστίασε σε τρία σημεία: Στο σχεδιασμό, στην ανάπτυξη και στην παρακολούθηση της ΤΝ για μια αρμονική λειτουργεία που θα προωθεί τη δικαιοσύνη, τη συμμόρφωση και τα πρότυπα διαχείρισης κινδύνων στα συστήματά της. Κάθε φάση είναι κρίσιμη και απαιτεί προσοχή στη λεπτομέρεια και δέσμευση για αριστεία, σύμφωνα με τα όσα παρέθεσε.

Το μεγάλο ερώτημα ως κοινωνία είναι πώς προσαρμοζόμαστε στις αλλαγές που επιφέρει η τεχνητή νοημοσύνη κάτι που ανέλυσε στο πλαίσιο της ομιλίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο πρόκειται για ριζικές και συχνά απρόβλεπτες αλλαγές, που καλούν σε επαναπροσδιορισμό όχι μόνο των τεχνικές προσεγγίσεων, αλλά και των ηθικών αξιών.

«Αντιμέτωποι με το ερώτημα αυτό, πρέπει να ορίσουμε τι εννοούμε με τον όρο Υπεύθυνη ΤΝ»., συμπλήρωσε.

Ο ομιλητής τόνισε ότι η απάντηση απαιτεί μια διευρυμένη προοπτική που να περιλαμβάνει όχι μόνο την αποφυγή της βλάβης αλλά και την ενεργή προώθηση του καλού.

Κατά τον ίδιο, οι έξι βασικοί πυλώνες της ΤΝ είναι η δικαιοσύνη (fairness), η αξιοπιστία, η ιδιωτικότητα, η διαφάνεια, η βιωσιμότητα και η υπευθυνότητα.

Ολοκληρώνοντας, ο ομιλητής υπογράμμισε ότι η ΤΝ δεν είναι μόνο ένα εργαλείο, αλλά μια δύναμη «που επαναπροσδιορίζει την κοινωνία μας».

Η πρόκληση για όλους μας είναι να αγκαλιάσουμε αυτήν την αλλαγή με υπευθυνότητα, διασφαλίζοντας ότι η τεχνολογία υπηρετεί το κοινό καλό, υποστήριξε.

Δειτε Επισης

Στο μικροσκόπιο της Ε.Ε. η Meta για το «πληρωμή ή συγκατάθεση»
Τα αποτελέσματα τεχνολογικών γιγάντων θα αποκαλύψουν τα οικονομικά οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης
Τα τριμηνιαία αποτελέσματα τεχνολογικών γιγάντων δίνουν εικόνα για τα οικονομικά οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης
Απολογήθηκε ο CEO της Crowdstrike για το blackout-Επανέρχονται τα συστήματα
Microsoft: Επιδιορθώθηκε το πρόβλημα, συνεχίζουν να επηρεάζονται εφαρμογές και υπηρεσίες
Microsoft: Λαμβάνει μέτρα για διόρθωση της βλάβης που επηρεάζει επιχειρήσεις παγκόσμια
Η Microsoft έβγαλε... off αεροπορικές, τράπεζες, χρηματιστήρια παγκοσμίως-Καταιγισμός από βλάβες
Καριέρα στην κανονιστική τεχνολογία-Γιατί οι επαγγελματίες επιλέγουν να εργάζονται στην Complytek
Τρεις Κύπριοι φοιτητές στους παγκόσμιους ψηφιακούς ηγέτες του αύριο
Ανοίγει ο δρόμος για συνεργασία Κύπρου-Ιαπωνίας σε τεχνητή νοημοσύνη και ρομποτική-Η συμβολή του ΙδΕΚ