Ανοιχτό το ενδεχόμενο για δύο μειώσεις των επιτοκίων φέτος άφησε η Fed

Οι αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ περιόρισαν τις προσδοκίες τους για μειώσεις των επιτοκίων φέτος, αν και ο πρόεδρος Τζερόμ Πάουελ διατήρησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για περισσότερες, καθώς τόνισε ότι οι νέες προβλέψεις αντιπροσωπεύουν μια συντηρητική προσέγγιση.

Οι επικαιροποιημένες οικονομικές προβλέψεις των φορέων χάραξης πολιτικής, οι οποίες δημοσιεύθηκαν μετά από τη διήμερη συνεδρίαση πολιτικής στην Ουάσινγκτον, υπέδειξαν μία μείωση των επιτοκίων το 2024 αντί για τις τρεις που είχαν προβλεφθεί προηγουμένως.

Παράλληλα, αύξησαν τις προβλέψεις τους για τον πληθωρισμό, αν και τα καλύτερα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα έδωσαν αφορμές για αισιοδοξία.

«Υπάρχει ακόμη η πιθανότητα δύο μειώσεων των επιτοκίων φέτος, ξεκινώντας από τον Σεπτέμβριο. Τα στελέχη της κεντρικής τράπεζας χρειάζονται περισσότερα δεδομένα τα οποία θα ενισχύσουν κατά κάποιο τρόπο την απόφασή τους για μια τέτοια κίνηση χαλάρωσης», δήλωσε η Κάθι Μπόσγιαντσιτς, επικεφαλής οικονομολόγος της Nationwide Mutual Insurance Co.

Η Federal Open Market Committee (FOMC) αποφάσισε να διατηρήσει σταθερό το επιτόκιο αναφοράς της σε ένα εύρος από 5,25% έως 5,5%, το υψηλότερο επίπεδο εδώ και περισσότερο από δύο δεκαετίες, για έβδομη συνεχή συνεδρίαση.

Οι επενδυτές προβλέπουν επί του παρόντος δύο μειώσεις επιτοκίων φέτος, με πιθανότητες άνω του 50% για μια πρώτη μείωση τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης.

Πριν από την απόφαση της Fed, το αμερικανικό Bureau of Labor Statistics δημοσίευσε στοιχεία που υπέδειξαν ότι ένα βασικό μέτρο του υποκείμενου πληθωρισμού κατέγραψε μείωση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα τον Μάιο, μετά από τις αυξημένες μετρήσεις στην αρχή του έτους.

Ο Πάουελ χαρακτήρισε τα στοιχεία «ενθαρρυντικά» και άφησε να εννοηθεί ότι τα νέα στοιχεία του δείκτη τιμών καταναλωτή ενδέχεται να μην αντικατοπτρίζονται πλήρως στις τελευταίες τριμηνιαίες προβλέψεις των φορέων χάραξης πολιτικής.

Παρόλο που η επιτροπή ενημερώθηκε, ο ίδιος ανέφερε ότι «οι περισσότεροι γενικά δεν επικαιροποιούν τις προβλέψεις τους όταν τέτοια στοιχεία γνωστοποιούνται στα μέσα των συνεδριάσεων».

«Ο πρόεδρος Πάουελ χρησιμοποίησε τη συνέντευξη Τύπου για να περιορίσει τη σημασία αυτών των προβλέψεων και τόνισε ότι οι περισσότεροι αξιωματούχοι πιθανότατα δεν ενσωμάτωσαν τη σημερινή μέτρηση του πληθωρισμού που είναι πιο ήπια από την αναμενόμενη στις οικονομικές τους προβλέψεις και τα dot-plots τους», ανέφεραν οι οικονομολόγοι της Citigroup Inc. με επικεφαλής τον Άντριου Χόλενχορστ σε σημείωμα προς τους πελάτες τους.

Στην προσπάθειά της να καθορίσει τον κατάλληλο χρόνο για τις μειώσεις των επιτοκίων, η Fed παλεύει με την αβεβαιότητα σχετικά με τον αντίκτυπο που έχει η συσφιγμένη νομισματική πολιτική στην οικονομία.

Η αύξηση της απασχόλησης και οι καταναλωτικές δαπάνες ήταν εκπληκτικά ανθεκτικές παρά το υψηλό κόστος δανεισμού. Ο πληθωρισμός, εν τω μεταξύ, έχει ψυχρανθεί σημαντικά μετά την απότομη επιτάχυνση κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αν και εξακολουθεί να παραμένει πάνω από τον πληθωριστικό στόχο της Fed του 2%.

Ο πρόεδρος της Fed δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι εξετάζουν προσεκτικά τόσο τους ανοδικούς όσο και τους καθοδικούς κινδύνους. Υπογράμμισε επίσης μια διάσπαση εντός της επιτροπής: Το «dot plot» υπέδειξε ότι επτά αξιωματούχοι ανέμεναν μία μείωση επιτοκίων φέτος, ενώ οκτώ προβλέπουν δύο και τέσσερις καμία.

«Ο Πάουελ βασίστηκε πραγματικά στη διαφωνία μεταξύ των στελεχών που υποστήριζαν μία μείωση και αυτών που υποστήριζαν δύο. Παρά ταύτα, τον Μάρτιο, αν και τα περισσότερα στελέχη προέβλεπαν τρεις ή περισσότερες μειώσεις των επιτοκίων, τους αγνόησε εντελώς», δήλωσε ο Ντέρεκ Τανγκ, οικονομολόγος της LH Meyer/Monetary Policy Analytics.

Οι αξιωματούχοι επικαιροποίησαν επίσης τις εκτιμήσεις τους για το πού θα διαμορφωθούν τα επιτόκια μακροπρόθεσμα, στο 2,8%, από το 2,6% που είχαν προβλέψει στη συνεδρίαση του Μαρτίου. Η αύξηση τροφοδοτήθηκε εν μέρει από την πρόσφατη ανθεκτικότητα της οικονομίας.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ορισμένοι αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου της Fed του Ντάλας, Λόρι Λόγκαν, δήλωσαν ότι το υψηλότερο κόστος δανεισμού μπορεί να μην επιβραδύνει την οικονομία τόσο πολύ όσο θεωρούνταν προηγουμένως.

Άλλοι, όπως ο πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης, Τζον Γουίλιαμς, υποστηρίζουν ότι η νομισματική πολιτική είναι σε καλή θέση για να μειώσει τον πληθωρισμό στο στόχο της Fed.

«Το ερώτημα αν είναι επαρκώς περιοριστική θα το μάθουμε με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε ο Πάουελ. «Τα στοιχεία είναι αρκετά σαφή ότι η πολιτική είναι περιοριστική και έχει τα αποτελέσματα που ελπίζουμε».

Δειτε Επισης

Maersk: Σε όλο το δίκτυο η διαταραχή στη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων λόγω Χούθι
Νέο ιστορικό υψηλό για τον χρυσό με «καύσιμο» τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από την Fed
Στον στόχο του 2% διατηρήθηκε ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Ιούνιο
Έρευνα ΕΚΤ: Οι εταιρείες προβλέπουν μικρότερες αυξήσεις μισθών για τους επόμενους 12 μήνες
Διαβεβαιώσεις Τραμπ ότι δεν θα αποπέμψει τον Πάουελ από την Fed πριν το τέλος της θητείας του
Κίνα: Δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας το πρώτο εξάμηνο
ΔΝΤ: Διατηρεί την πρόβλεψη για ανάπτυξη 3,2% της παγκόσμιας οικονομίας το 2024
Τζεντιλόνι: Σε τροχιά ανάπτυξης η οικονομία στην Ευρωζώνη
Πώς μπορεί να επηρεάσει τις αγορές η απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ-Οι εκτιμήσεις Citi και UBS
Ευρωζώνη: Φρένο στις αυξήσεις μισθών «βλέπουν» οι επιχειρήσεις