Γέλεν: Οι μισθοί δεν αποτελούν πλέον απειλή για τον πληθωρισμό

Στην εικόνα που παρουσίαζε προ της πανδημίας επέστρεψε η αμερικανική αγορά εργασίας, σύμφωνα με την υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, προσθέτοντας πως η επιβράδυνση του ρυθμού αύξησης των μισθών δεν αποτελεί πλέον απειλή για την ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων.

«Η αγορά εργασίας έχει γίνει λιγότερο ‘θερμή’ και ο αριθμός των κενών θέσεων εργασίας έχει μειωθεί. Επομένως η αγορά εργασίας πλέον θυμίζει την εικόνα που παρουσίαζε πριν την πανδημία. Οι μισθοί αυξάνονται αλλά με πιο χαμηλό ρυθμό, οπότε δεν αποτελούν απειλή για τον πληθωρισμό», εξήγησε η Τζάνετ Γέλεν, σε συνέντευξη της στο CNBC.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι για την περαιτέρω πτώση του πληθωρισμού χρειάζεται να υπάρξει αποκλιμάκωση της πίεσης από την αγορά κατοικίας, όπου οι πρόσφατες μειώσεις στα αυξημένα ενοίκια έχουν αργήσει να γίνουν αισθητές.

Σε κάθε περίπτωση, παρά την πρόοδο στην αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, η Αμερικανίδα υπουργός παραδέχτηκε ότι το αυξημένο κόστος στη στέγαση, στην παιδεία, στο κράτος πρόνοιας και στην κάλυψη βασικών αναγκών των αμερικανικών νοικοκυριών επηρεάζει την άποψη των Αμερικανών πολιτών για την κατάσταση που βρίσκεται η οικονομία, παρά και την άνοδο των μισθών τους.

Για το λόγο αυτό σχολίασε πως παραμένει προτεραιότητα του Τζο Μπάιντεν η αντιμετώπιση του υψηλού κόστους ζωής και τη, το κόστος στα φάρμακα και την υγειονομική περίθαλψη.

Όσον αφορά τα «φουσκωμένα» επίπεδα του αμερικανικού χρέους, η ίδια ισχυρίστηκε πως παραμένει διαχειρίσιμο εφόσον διατηρηθεί στα επίπεδα αυτά σε σχέση και με την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

«Εάν το χρέος έχει σταθεροποιηθεί σε σχέση με το μέγεθος της οικονομίας, βρισκόμαστε σε ένα λογικό σημείο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Πάντως, η ίδια η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής έχει σκιαγραφήσει μια διαφορετική εικόνα, προειδοποιώντας για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από την κάθετη αύξηση του χρέους και των ελλειμμάτων. Μάλιστα, έχει υποστηρίξει πως με τον τωρινό ρυθμό το εθνικό χρέος, από τα 27,6 τρισ. δολάρια σήμερα, ήτοι στο 97% επί το ΑΕΠ, θα φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Σημειωτέον πως η Τζάνετ Γέλεν βρίσκεται στη Νέα Υόρκη προκειμένου να προωθήσει την οικονομική ατζέντα του Λευκού Οίκου σε ομιλία της και επαφές της με επιχειρηματικούς ηγέτες και παράγοντες της Wall Street.

Μάλιστα ενόψει της κρίσιμης εκλογικής μάχης του Νοεμβρίου έχει εξελιχτεί σε έναν από τους καλύτερους… διαφημιστές της οικονομικής πολιτικής που ακολούθησε την τελευταία τετραετία ο πρόεδρος Μπάιντεν.

Δειτε Επισης

Maersk: Σε όλο το δίκτυο η διαταραχή στη μεταφορά εμπορευματοκιβωτίων λόγω Χούθι
Νέο ιστορικό υψηλό για τον χρυσό με «καύσιμο» τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από την Fed
Στον στόχο του 2% διατηρήθηκε ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Ιούνιο
Έρευνα ΕΚΤ: Οι εταιρείες προβλέπουν μικρότερες αυξήσεις μισθών για τους επόμενους 12 μήνες
Διαβεβαιώσεις Τραμπ ότι δεν θα αποπέμψει τον Πάουελ από την Fed πριν το τέλος της θητείας του
Κίνα: Δυναμική ανάκαμψη της οικονομίας το πρώτο εξάμηνο
ΔΝΤ: Διατηρεί την πρόβλεψη για ανάπτυξη 3,2% της παγκόσμιας οικονομίας το 2024
Τζεντιλόνι: Σε τροχιά ανάπτυξης η οικονομία στην Ευρωζώνη
Πώς μπορεί να επηρεάσει τις αγορές η απόπειρα δολοφονίας του Τραμπ-Οι εκτιμήσεις Citi και UBS
Ευρωζώνη: Φρένο στις αυξήσεις μισθών «βλέπουν» οι επιχειρήσεις