Στοπ ισπανικής Κυβέρνησης στην επιθετική πρόταση της BBVA για εξαγορά της Sabbadell

Την αντίθεσή της στην επιθετική πρόταση της τράπεζας BBVA για εξαγορά της μικρότερης Sabbadell, εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομίας, Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας της Ισπανίας, Κάρλος Κουέρπο.

Με βάση το ισπανικό δίκαιο, το Υπουργείο Οικονομίας έχει τον τελευταίο λόγο για την έγκριση της όποιας εξαγοράς ή συγχώνευσης μιας τράπεζας.

Η ισπανική Κυβέρνηση έχει περίοδο έξι μηνών να αποφασίσει ύστερα από διαβούλευση με τους επόπτες, περιλαμβανομένης της Τράπεζας της Ισπανίας και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της χώρας (CNMV).

Η BBVA, δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ισπανίας, παρουσίασε χθες μια επιθετική πρόταση εξαγοράς της Sabbadell, ύψους €12,23 δισ, μετά την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της δεύτερης να απορρίψει πρόταση εξαγοράς που είχε υποβληθεί με τους ίδιους όρους.

Ο Κουέρπο τόνισε ότι η Κυβέρνηση θεωρεί ότι η συγχώνευση των δύο τραπεζών θα μπορούσε να έχει δυνητικά επιβλαβείς επιπτώσεις στο ισπανικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και θα είχε επιπτώσεις στις θέσεις εργασίας και στους πελάτες.

«Αυτή τη στιγμή τόσο τυπικά όσο και επί της ουσίας απορρίπτουμε αυτή την πρόταση, λόγω των δυνητικών αρνητικών επιπτώσεων, που αυτή θα μπορούσε να έχει», ανέφερε ο Κουέρπο σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό TVE.

O Πρόεδρος της BBVΑ Κάρλος Τόρες δήλωσε χθες ότι η νέα οντότητα θα ενισχύσει την ισπανική οικονομία, δημιουργώντας μεγαλύτερη φορολογική βάση και ένα ισχυρότερο τραπεζικό «παίκτη» στην Ευρώπη.

Στο μεταξύ, στην Καταλονία, την περιφέρεια που θα επηρεαστεί περισσότερο από την εξαγορά, θα διεξαχθούν τοπικές εκλογές την Κυριακή, ενώ συνδικαλιστικές οργανώσεις και τοπικά κόμματα είχαν εκφράσει ανησυχία για τον αντίκτυπο της συγχώνευσης στις θέσεις εργασίας και στο κλείσιμο τραπεζικών καταστημάτων στην περιφέρεια.

Ο Κάρλες Πουτζδεμόν, του αποσχιστικού κόμματος Junts, ο οποίος διεκδικεί την προεδρία της Καταλονίας, δήλωσε ότι η εξαγορά πρέπει να σταματήσει. «Εδώ και αρκετό καιρό υπάρχει μια στρατηγική για εξαφάνιση του καταλανικού τραπεζικού τομέα σε βάρος των καταναλωτών και της χώρας», πρόσθεσε.

Η Sabbadell και η CaixaBank, που αμφότερες ιδρύθηκαν στην Καταλονία, μετέφεραν τις έδρες τους εκτός της περιφέρειας το 2017 ύστερα από μια αποτυχημένη προσπάθεια απόσχισης της περιοχής από την Ισπανία, λόγω της ανησυχίας ότι η απόσχιση θα άφηνε την περιοχή εκτός της ΕΕ.

Δειτε Επισης

Η Ευρώπη ψάχνει απεγνωσμένα για κεφάλαια
Ebury: Το δολάριο υποχωρεί στον απόηχο των στοιχείων του πληθωρισμού
Ο χαλκός χτυπάει ιστορικό ρεκόρ: Για πρώτη φορά πάνω από τα $11.000-Στοιχήματα ότι έρχεται έλλειψη
PBOC: Ανακοίνωσε χρηματοδότηση 300 δις γουάν για τη στήριξη της εγχώριας αγοράς ακινήτων
«Χαμηλές πτήσεις» σε νέες επενδύσεις στον εξορυκτικό κλάδο
Βρετανία: Αυξήθηκαν οι μισθοί, αλλά και η ανεργία το πρώτο τρίμηνο του 2024
Αλουμίνιο: Αρχίζει να ανακάμπτει η βιομηχανία στην Ευρώπη
Dow Jones: Τα ορόσημα στην πορεία προς τις 40.000 μονάδες-Ποιοι πανηγυρίζουν και ποιοι… αδιαφορούν
ΗΠΑ: Άνοδος στις τιμές εισαγωγών τον Απρίλιο-Τριπλάσια από τις προβλέψεις
Λορέτα Μέστερ: Η Fed πρέπει να κρατήσει τα επιτόκια ψηλά για μεγαλύτερο διάστημα