Κίνα: Απειλεί την Ε.Ε. με περιορισμούς στις εισαγωγές γαλακτοκομικών και κρασιών

Διατεθειμένη να μπει σε εμπορικό πόλεμο με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η Κίνα, αν η ΕΕ συνεχίσει τις έρευνες για αθέμιτο ανταγωνισμό από επιχειρήσεις της, βάζοντας στο στόχαστρο αρχικά τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το κρασί και τα αεροπλάνα.

Το Πεκίνο άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να προβεί σε αντίποινα κατά της ΕΕ σε μια εμπορική διαμάχη που δείχνει σημάδια κλιμάκωσης, αντίστοιχης με αυτή που έχει με τις ΗΠΑ.

Η ανάρτηση στα social media

Εάν η ΕΕ συνεχίσει να διεξάγει έρευνες σε κινεζικές επιχειρήσεις, τότε η Κίνα «είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να λάβει μια σειρά μέτρων για να ανταποδώσει», αναφέρεται σε ανάρτηση σε κοινωνικά μέσα δικτύωσης κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας. Το Πεκίνο χρησιμοποιεί τακτικά τέτοιες αναρτήσεις για να δείξει τον τρόπο που σκέφτεται για το εμπόριο.

Η ΕΕ διερευνά τις κινεζικές επιδοτήσεις σε μια σειρά από βιομηχανίες, απειλώντας με δασμούς για τους κατασκευαστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων και κρατώντας τις κινεζικές εταιρείες εκτός διαγωνισμών για σιδηροδρόμους και ενέργεια.

Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ επισκέφθηκε την Ευρώπη τον περασμένο μήνα, προσπαθώντας να αποτρέψει την ΕΕ από το να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο με τις ΗΠΑ, οι οποίες την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσαν νέα επιβολή δασμών σε κινεζικά προϊόντα, προκαλώντας ανησυχίες στο Πεκίνο ότι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ μπορεί να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους.

Στο στόχαστρο γαλακτοκομικά και κρασί

Η ανάρτηση στα κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης δεν διευκρίνισε τα τυχόν αντίμετρα, αλλά επικαλέστηκε έναν δικηγόρο ο οποίος σημείωσε ότι η ΕΕ βασίζεται στην Κίνα ως αγοραστή γεωργικών προϊόντων, όπως το κρασί και τα γαλακτοκομικά, καθώς και αεροσκαφών.

Το Εμπορικό Επιμελητήριο της Κίνας στην Ευρωπαϊκή Ένωση επανέλαβε την προειδοποίηση, λέγοντας ότι «το ευρωπαϊκό κρασί και τα γαλακτοκομικά προϊόντα μπορεί να βρεθούν εν μέσω διασταυρούμενων πυρών».

Η κινεζική δράση σε αυτούς τους τομείς θα έχει πιθανότατα περιορισμένο οικονομικό αντίκτυπο για αρχή, καθώς οι τρεις αυτοί κλάδοι αποτελούν μόνο το 3% περίπου των κινεζικών εισαγωγών από την Ευρώπη κατά το περασμένο έτος.

Παρόλα αυτά, αν οι δύο πλευρές αρχίσουν να επιβάλλουν δασμούς η μία στην άλλη ή να χρησιμοποιούν άλλα μέσα για να περιορίσουν το εμπόριο και τις επενδύσεις, αυτό θα αυξήσει τους κινδύνους για τις εταιρείες σε όλο τον κόσμο που ήδη έχουν να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ-Κίνας.

Δειτε Επισης

Κλιμακούμενη εμπορική σύγκρουση οι δασμοί από Ε.Ε. στα εισαγόμενα κινέζικα ηλεκτρικά οχήματα
€5,000 στο ΣΚΕ συμπλέγματος Κούρη-Ξυλούρικου από Γαλακτοβιομηχανία ΑΛΑΜΠΡΑ και οι Υπεραγορές ΑΛΦΑΜΕΓΑ
Η Honda στο ετήσιο φεστιβάλ Wheels and Waves 2024 και στο hondacustoms.com με 16 εξατομικευμένες CLs
Living Outdoors: Η νέα καλοκαιρινή συλλογή του Living είναι εδώ-Summer party και μια υπέροχη προσφορά
Παγωτά PAPAFiLiPOU: Νέες οικογενειακές συσκευασίες 1,5L και αύξηση της ποσότητας παγωτού
Νέα υπεραγορά Αλφαμέγα στην Έγκωμη
Εγκαινιάστηκε η πρώτη Damiani Boutique στην Κύπρο (pics)
Αλλάζει ο χάρτης ηλεκτρισμού στην Κύπρο: Δυνατότητα επιλογής προμηθευτή και φθηνότερο ρεύμα (video)
FT: Η Κομισιόν ετοιμάζεται να ανακοινώσει δασμούς στα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα
Marks & Spencer: Αποκλειστική συνεργασία με τη Sienna Miller