Κλειδώνει η μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Ιούνιο-Υποχωρεί ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας φάνηκαν περισσότερο σίγουροι στην τελευταία τους συνεδρίαση ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει στον στόχο του 2%, κάτι που δίνει ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στα επιχειρήματα υπέρ της μείωσης των επιτοκίων, όπως έδειξαν τα πρακτικά της συνεδρίασης της τράπεζας από τις  6-7 Μαρτίου.

Η ΕΚΤ διατήρησε αμετάβλητα για τέταρτη διαδοχική φορά τα επιτόκια της στη συνεδρίαση του Μαρτίου, ενώ άρχισε να θέτει προσεκτικά τις βάσεις για μια μείωση τον Ιούνιο, υποστηρίζοντας ότι είχε σημειωθεί καλή πρόοδος στην επιβράδυνση του πληθωρισμού προς τον στόχο. 

"Τα μέλη εξέφρασαν αυξημένη πεποίθηση ότι ο πληθωρισμός βρισκόταν σε καλό δρόμο για να υποχωρήσει σταθερά στον στόχο του 2%", σημειώνεται στα πρακτικά της συνεδρίασης που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας. 

Οι αξιωματούχοι αναφέρουν ακόμη ότι, αν και θα είναι συνετό "να περιμένουμε τα εισερχόμενα στοιχεία", η επιχειρηματολογία για το ενδεχόμενο μείωσης των επιτοκίων "ενισχύθηκε".

"Ενώ θα ήταν συνετό να περιμένουμε νέα εισερχόμενα στοιχεία και αποδεικτικά στοιχεία, η υπόθεση για την εξέταση των περικοπών των επιτοκίων ενισχύθηκε", αναφέρουν χαρακτηριστικά. "Αυτό βασίστηκε στις πιο πρόσφατες προβλέψεις του προσωπικού της ΕΚΤ", επισημαίνουν.

Υπενθυμίζεται ότι οι εμπειρογνώμονες της ΕΚΤ αναθεώρησαν καθοδικά τις προβλέψεις τους για τον πληθωρισμό σε γενικό και δομικό επίπεδο, ιδίως για το 2024. Σύμφωνα με τις τελευταίες προβολές των ειδικών, ο πληθωρισμός αναμένεται πλέον να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 2,3% το 2024, 2,0% το 2025 και 1,9% το 2026. 

Η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ είναι στις 11 Απριλίου και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναμένεται να κρατήσουν και πάλι αμετάβλητα τα επιτόκια. Οι αναλυτές περιμένουν η πρώτη μείωση των επιτοκίων να γίνει τον Ιούνιο. 

Υποχωρεί ο πληθωρισμός

Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας από την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ έδειξαν περαιτέρω πτώση του πληθωρισμού και συγκράτηση στις μισθολογικές απαιτήσεις, ενώ οι δείκτες ανάπτυξης υποδηλώνουν ότι η ευρωπαϊκή οικονομία μπορεί να βρίσκεται στο δρόμο για μία μέτρια ανάκαμψη.

Ειδικότερα, όπως έκανε γνωστό χτες η Eurostat, ο δείκτης τιμών καταναλωτή επιβράδυνε στο 2,4% ετησίως τον Μάρτιο στην ευρωζώνη από το 2,6%, την ώρα που η μέση εκτίμηση των αναλυτών προέβλεπε ότι θα διατηρούταν αμετάβλητος.

Παρομοίως, υποχώρηση παρουσίασαν και οι υποκείμενες πληθωριστικές πιέσεις, με τον λεγόμενο δομικό δείκτη, που δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, να επιβραδύνει επίσης περισσότερο από όσο αναμενόταν.

Συγκεκριμένα, ο δομικός δείκτης υποχώρησε τον Μάρτιο στο 2,9% ετησίως από το 3,1%, ενώ οι αναλυτές περίμεναν μικρότερη κάμψη στο 3%.

Στο ίδιο κλίμα, σήμερα έγινε γνωστό ότι και οι τιμές παραγωγού παρουσίασαν μείωση κατά 1% στη σύγκριση Φεβρουαρίου - Ιανουαρίου, με τον δείκτη να εμφανίζει ετήσια πτώση 8,3%.

Δειτε Επισης

Μέχρι τις 27 Μαΐου οι πρώτοι προϋπολογισμοί των Επ. Οργανισμών Αυτοδιοίκησης
Θέματα παρεμπόδισης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στη συνάντηση ΕΚΚ-ΚΤ της Λετονίας
Goody’s Burger House: Έρχονται στη Λευκωσία-Ετοιμάζουν άνοιγμα στο Mall of Cyprus
Θ. Μιχαηλίδης: Χαμηλότερες του περσινού καλοκαιριού οι πληρότητες, αλλά αυτό μπορεί να ανατραπεί
Νέα μεικτή ανάπτυξη με διαμερίσματα και γραφεία αποκτά η Λεμεσός
CBN Young Dragon Awards: Έρχονται για να επιβραβεύσουν τους νεαρούς «δράκους» του επιχειρείν
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Η ανταγωνιστικότητα της Ε.Ε., η οικονομική ασφάλεια και αυτά που πρέπει ν’ αλλάξουν
Οι μεγαλομέτοχοι 35+ εισηγμένων εταιρειών
Μαρία Παναγιώτου: Υπάρχει ενδιαφέρον για το e-κοφίνι, ξεπέρασαν τους 1200 οι συμμετέχοντες
Το ταξίδι της μετεγκατάστασης και γιατί οι ξένες tech εταιρείες... ψηφίζουν Κύπρο-Η Palta και η Wargaming