Πάσχει η Περνέρα: «Καταστροφική η κατάσταση για τους ξενοδόχους»

Θα περίμενε κανείς ότι η περιοχή που φιλοξένησε το πρώτο ξενοδοχείο του Πρωταρά θα ήταν σε ακμάζουσα πορεία με συνεχή ανάπτυξη και εξέλιξή της. Κι όμως, η Περνέρα, σήμα κατατεθέν του κυπριακού τουριστικού προϊόντος και τροφοδότης του ΑΕΠ, ήδη από τη δεκαετία του 1970, σήμερα συναντά σοβαρά προβλήματα και ελλείψεις. Η απουσία βασικού οδικού δικτύου και χώρου στάθμευσης δημιουργούν μια ανησυχητική εικόνα για το μέλλον της και οδηγούν σε ένα συμπέρασμα: ότι η περιοχή Περνέρα πάσχει.

Το τι σημαίνει για τους ξενοδόχους της περιοχής και τι μέτρα μπορούν να αμβλύνουν την κατάσταση, αποτέλεσε βασικό θέμα στη συνέντευξη που παραχώρησε στον «Ξενοδόχο», ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ της ελεύθερης Επαρχίας Αμμοχώστου, Παναγιώτης Κωνσταντίνου. Ο Πρόεδρος μιλά για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρηματίες της περιοχής και μας ενημερώνει για το μέχρι πού βρίσκονται οι διεργασίες στη Βουλή των Αντιπροσώπων καθώς και για την επόμενη μέρα.

Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της τουριστικής δραστηριότητας στην περιοχή Περνέρα της Αμμοχώστου αποτέλεσε αυτό τον μήνα μέρος συζήτησης στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού. Τι είναι που έπληξε την περιοχή με αποτέλεσμα σήμερα να χρειάζεται επείγον μια λύση;

Η μερική αναβάθμιση της πλατείας διήρκησε 4 χρόνια με αποτέλεσμα η περιοχή Περνέρα να χάσει σημαντικό πελατολόγιο. Επιπλέον υπήρξε μεγάλη εξάρτηση από τη ρωσική αγορά για τα ξενοδοχεία της περιοχής και έτσι ο πόλεμος στην Ουκρανία προκάλεσε σοβαρές επιπτώσεις. Πλήγμα δεχτήκαμε και από την Covid. Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, εννέα ξενοδοχεία είχαν μείνει κλειστά αρκετό χρονικό διάστημα. Κάποια είναι ακόμη κλειστά, όπως και αρκετά εστιατόρια και καταστήματα.

Ποια ήταν η παρέμβαση της Πολιτείας;

Το 2023 ξεκίνησαν οι διαβουλεύσεις με τους βουλευτές της Επιτροπής, οι οποίοι επισκέφθηκαν επίσης την περιοχή για να δουν τα προβλήματα επί τόπου. Στη Βουλή πήγαμε τρεις φορές εκ των οποίων τις δύο πριν από έναν χρόνο και εκ νέου την περασμένη εβδομάδα.

Στο πλαίσιο των συναντήσεων μιλήσαμε για τα προβλήματα και τις πιθανές λύσεις, και σε κάπoιες περιπτώσεις, στην παρουσία του Δημάρχου Παραλιμνίου. Τέθηκε κάτω ένα πρόγραμμα ώστε να γίνουν ενέργειες ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση και κατά την τελευταία συνάντηση παρουσιάστηκαν στην ενώπιον του Γενικού Διευθυντή του Υφυπουργείου Τουρισμού Δρ. Κώστα Κωνσταντίνου και εκπροσώπου του Δήμου Παραλιμνίου. Πέραν από κάποια πολιτιστικά προγράμματα δεν ενεργοποιήθηκε κάτι πιο ουσιαστικό.

Τι προτείνατε από τη δική σας πλευρά, τόσο ως εκπρόσωπος των ξενοδοχείων του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου, όσο και ως γνώστης των αναγκών της περιοχής;

Ναι μεν έγινε μερική αναβάθμιση όμως εξακολουθούν να υπάρχουν ελλείψεις. Η πλατεία δεν έχει χώρο στάθμευσης, ούτε χώρο για διεξαγωγή εκδηλώσεων. Δεν υπάρχουν ούτε στάσεις λεωφορείου και τα πεζοδρόμια σταματούν ως ένα σημείο. Επίσης ο φωτισμός είναι ανεπαρκής.

Σε αυτές τις συνθήκες και με τις εν λόγω υποδομές καλούνται να δουλέψουν οι ξενοδόχοι της περιοχής. Ως ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου προτείναμε την αναβάθμιση του οδικού δικτύου, επέκταση των πεζοδρομίων, δημιουργία στάσεων λεωφορείου και επέκταση ποδηλατοδρόμου και φωτισμού. Θεωρούμε επίσης απαραίτητη τη δημιουργία των θέσεων στάθμευσης και το χώρου εκδηλώσεων. Άλλωστε, για να βελτιωθεί η επισκεψιμότητα τουριστών, πρέπει να γίνονται από τον Δήμο εκδηλώσεις πολιτιστικού χαρακτήρα.

Φαίνεται ότι αντιμετωπίζετε αρκετά προβλήματα ιδίως από άποψη υποδομών...

Η κατάσταση είναι καταστροφική για τους ξενοδόχους, σε συνδυασμό με όλες τις άλλες δυσκολίες που καλούνται να αντιμετωπίσουν. Η μη αναβάθμιση της Περνέρα δημιουργεί, συνεπώς, ακόμη περισσότερο το πρόβλημα: Ο τουρίστας δεν έχει πού να πάει για ψυχαγωγία ή για να απολαύσει άλλες υπηρεσίες. Το πρόβλημα της περιοχής είναι χρόνιο. Πλέον η περιοχή φαίνεται σαν εγκαταλειμμένη. Οι συνθήκες για τους ξενοδόχους στο να δράσουν οικονομικά δεν είναι καθόλου ιδανικές.

Πότε θα έχετε νέα;

Αναμένουμε να μας καλέσουν ξανά στην αρμόδια Επιτροπή, ώστε να ενημερωθούμε για τις όποιες εξελίξεις και να τους πούμε από δικής μας πλευρά αν έχει αλλάξει κάτι.

Η περιοχή Περνέρα πρέπει να έχει ιδιαίτερη συναισθηματική αξία για σας ως μέλος της οικογένειας των ιδιοκτητών του πρώτου ξενοδοχείου που άνοιξε τις πύλες του για ντόπιο και ξένο τουρισμό.

Πράγματι. Το πρώτο ξενοδοχείο ολοκλήρου του Πρωτάρα, πριν ακόμη ξεκινήσει οποιαδήποτε δραστηριότητα στο σημείο, είναι το «Περνέρα». Εξού και το όνομα που πήρε από τη περιοχή, το 1978. Μόνο από αυτό αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντική ήταν η συνεισφορά αυτού του ξενοδοχείου στον τουρισμό της ευρύτερης περιοχής του Πρωταρά. Τα υπόλοιπα ξενοδοχεία του Πρωταρά κτίστηκαν στη συνέχεια.

Όσο για την περιοχή, φανταστείτε ότι η αναβάθμισή της ξεκίνησε πριν από 8 χρόνια. Πριν, λειτουργούσε με πολύ βασική υποδομή. Έκκλησή μας είναι όπως οι τοπικές αρχές και η Πολιτεία, γενικότερα, συνδράμουν στα μέγιστα για ανάπτυξη της περιοχής και κατ’ επέκταση του τουρισμού μας. Η ανάπτυξη των υποδομών πρέπει να συνάδει και με την ανάπτυξη των επιχειρηματιών της κάθε επαρχίας.

Δειτε Επισης

Πασχαλινό φιλανθρωπικό παζαράκι διοργάνωσε το Sunprime Protaras Beach στον Πρωταρά
ΕΤΑΠ Πάφου: Εντατική εκστρατεία για το Πάσχα και συμμετοχή στην έκθεση Ταξίδι
Συνάντηση ΕΒΕΛ-ΕΤΑΠ Λάρνακας με Υπουργό Δικαιοσύνης και Αρχηγό Αστυνομίας
Συζήτηση θεμάτων προστασίας και ανάδειξης του αρχαιολογικού πλούτου της Λάρνακας
Γενική Συνέλευση Παγκύπριου Συνδέσμου Διευθυντών Ξενοδοχείων (ΠΑΣΥΔΙΞΕ)
ΕΤΑΠ Πάφου: Μελέτη για ανάδειξη του Μύθου της Θεάς Αφροδίτης
20.000 κλίνες τα αυτοεξυπηρετούμενα στην επαρχία Πάφου
Η συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα καθορίζουν το πράσινο μέλλον της χώρας μας
Εξυπηρέτηση πελατών: Ο πελάτης αλλάζει αλλά παραμένει ο ίδιος
Οι επιδόσεις του τουρισμού κατά το έτος 2023 και προβλέψεις για το 2024