ΟΕΒ: Η γενική συνέλευση, οι προκλήσεις για το επιχειρείν και η σημασία της συνεργασίας με το ΚΕΒΕ

Εν μέσω άλλης μίας χρονιάς σημαντικών προκλήσεων, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και ευρύτερα για την κυπριακή οικονομία, πραγματοποιείται η 63η ετήσια γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ).

Η συνέλευση λαμβάνει χώρα σήμερα στο ξενοδοχείο Hilton Nicosia στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Γεώργιου και της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της Κύπρου.

Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης θα εκφωνήσουν ομιλίες ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης και ο πρόεδρος της ΟΕΒ, Αντώνης Αντωνίου, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει ο πρόεδρος του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ), Σταύρος Σταύρου.

Ανασκόπηση και προγραμματισμός δράσεων

Μιλώντας στο InBusinessNews με αφορμή την γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας, ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου, ανέφερε ότι κατά τη συνέλευση θα γίνει ουσιαστικά ανασκόπηση της περσινής χρονιάς και προγραμματισμός για το 2024.

«Με βάση το Καταστατικό, η Οργάνωσή μας κάθε χρόνο πραγματοποιεί γενική συνέλευση, κατά την οποία γίνεται ανασκόπηση της χρονιάς που προηγείται της συνέλευσης, απολογισμός των δράσεων/ενεργειών της Οργάνωσης, έκθεση γεγονότων, έγκριση της δραστηριότητας από τα μέλη και σχεδιασμός για την επόμενη χρονιά», εξήγησε.

Επίσης, συνέχισε, «ενώπιον των αρχόντων του τόπου, θα γίνει και μία περιγραφή της αξιολόγησης, των δεδομένων και των προοπτικών της οικονομίας από τον Πρόεδρο της ΟΕΒ».

Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου, ένα στοιχείο που ξεχωρίζει την ΟΕΒ από άλλες Οργανώσεις, είναι το γεγονός πως πάντα η γενική της συνέλευση γίνεται τους πρώτους μήνες κάθε έτους, παρά στα τέλη της χρονιάς.

Η συνέλευση της ΟΕΒ, είπε ο κ. Αντωνίου, θα αποτελείται από δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος, το οποίο θα είναι κλειστό και θα αφορά μόνο τα μέλη της Οργάνωσης, θα γίνει ο απολογισμός για το 2023 και εκτίμηση για το 2024.

Στο δεύτερο μέρος, «ενώπιον των αρχόντων του τόπου, ο Πρόεδρος της ΟΕΒ θα προβεί σε μία αποτίμηση των δεδομένων της οικονομίας και θα καταθέσει τις θέσεις της Ομοσπονδίας για το πώς πρέπει να κινηθούμε, τόσο το 2024 όσο και τα επόμενα χρόνια».

Φέτος, υπογράμμισε ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ, «θα προσπαθήσουμε να καινοτομήσουμε για να μην κουράσουμε το ακροατήριο μας και η ομιλία του Προέδρου της ΟΕΒ δεν θα ξεπεράσει σε διάρκεια τα 15 λεπτά».

«Είμαστε πιο ώριμοι απέναντι στις προκλήσεις»

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ο κ. Αντωνίου υπέδειξε πως η φετινή γενική συνέλευση της ΟΕΒ γίνεται εν μέσω πολλών προκλήσεων, οι οποίες και θα αναδειχθούν κατά τη διάρκειά της.

«Το σίγουρο είναι ότι δεν βρισκόμαστε ενώπιον πρωτόγνωρων καταστάσεων, διότι τα τελευταία χρόνια ζήσαμε πάρα πολλά, αρχής γενομένης από το 2012-2013 με την τραπεζική και οικονομική κρίση και φθάνοντας στην πανδημία του κορωνοϊού και τις συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή», συνέχισε.

«Μέσα από αυτές τις προκλήσεις που βιώσαμε και βιώνουμε ακόμα, αποκτήσαμε εμπειρία, είμαστε πιο ώριμοι, πιο ανθεκτικοί, πιο προετοιμασμένοι, είναι πιο υγιή τα θεμέλια της οικονομίας, κάτι που μας επιτρέπει να διαχειριστούμε τους κινδύνους, νοουμένου βεβαίως ότι παραμένουν μέσα σε διαχειρίσιμα πλαίσια», επεσήμανε περαιτέρω.

Ύψιστης σημασία η ενότητα μεταξύ ΟΕΒ και ΚΕΒΕ

Αναφορικά με τη σημασία της παρουσίας του Προέδρου του ΚΕΒΕ, Σταύρου Σταύρου, στη γενική συνέλευση της ΟΕΒ, ο κ. Αντωνίου είπε πως «είναι τεράστια η σημασία της καλής συνεργασίας των δύο Οργανώσεων, οι οποίες από κοινού μπορούν να επιτύχουν πολλά πράγματα για το καλό του τόπου».

«Είναι μόνιμη πρακτική εδώ και πολλά χρόνια και μέσω αυτού αναδεικνύεται πάντα η αδελφοσύνη και η σχέση μεταξύ των δύο Οργανώσεων, καθώς και η σημασία της ενότητας μεταξύ των δύο φορέων του επιχειρείν», εξήγησε.

Όσον αφορά τις σχέσεις των δύο Οργανώσεων, ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ τόνισε πως αυτές βελτιώνονται συνεχώς χρόνο με τον χρόνο και «έχει αποδειχθεί στην πράξη πώς όσο περισσότερο συνεργάζονται οι δύο φορείς, τόσο περισσότερο βελτιώνεται και η αποτελεσματικότητα της συνεργασίας και των προσπαθειών που από κοινού καταβάλλουν».

Δειτε Επισης

Eurostat: Παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης η ανεργία στην Κύπρο
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο θεσμικό πλαίσιο της Κύπρου η έκθεση της MONEYVAL
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Εθνικό όπλο που δεν πρέπει να παραχωρηθεί η χαμηλή φορολογία
Ετήσια αύξηση πέραν του 5% σε αξία και όγκο εργασιών λιανικού εμπορίου
Στα €523 εκ. το πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης το πρώτο τρίμηνο-Τα έσοδα και οι δαπάνες
Κινήθηκε ανοδικά και ανήλθε στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο
Σε αυτούς τους τομείς και επαγγέλματα θα μπορούν να εργαστούν φοιτητές από τρίτες χώρες-Δείτε το διάταγμα
Ικανοποίηση Λευκωσίας για την έκθεση προόδου της Moneyval-Η αταλάντευτη προσήλωση της Κυβέρνησης
Βελτιώνεται η Κύπρος διαπιστώνει η Moneyval-Η έκθεση προόδου για τη συμμόρφωση της χώρας μας
«Απαραίτητη η ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου και της τριμερούς συνεργασίας»