Κινήθηκε ανοδικά και ανήλθε στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο

Ο πληθωρισμός αυξήθηκε τον Απρίλιο 2024 με ρυθμό 2,4%, αναφέρει σε ανακοίνωσή της τη Μεγάλη Πέμπτη η Στατιστική Υπηρεσία, προσθέτοντας ότι ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Απρίλιο 2024 αυξήθηκε κατά 1,68 μονάδες και έφτασε στις 117,09 μονάδες σε σύγκριση με 115,41 μονάδες τον Μάρτιο 2024, ενώ για την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2024, ο ΔΤΚ σημείωσε αύξηση 1,8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Συμπληρώνεται ότι η μεγαλύτερη μεταβολή στις οικονομικές κατηγορίες συγκριτικά τόσο με τον Απρίλιο του 2023 όσο και με τον προηγούμενο μήνα καταγράφηκε στα πετρελαιοειδή με ποσοστό 7,7% και 8,4% αντίστοιχα.

Συγκριτικά με τον Απρίλιο του 2023, σημειώνεται ότι η μεγαλύτερη μεταβολή παρατηρήθηκε στην κατηγορία Εστιατόρια και Ξενοδοχεία (5,8%), ενώ σε σχέση με τον Μάρτιο του 2024, η μεγαλύτερη μεταβολή παρατηρήθηκε στην κατηγορία Μεταφορές (5,0%).

Για την περίοδο Ιανουαρίου - Απριλίου 2024, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, οι μεγαλύτερες μεταβολές παρουσιάστηκαν στις κατηγορίες Εστιατόρια και Ξενοδοχεία (5,9%) και Άλλα Αγαθά και Υπηρεσίες (3,6%).

Προστίθεται ότι τη μεγαλύτερη θετική επίδραση στη μεταβολή του ΔΤΚ του Απριλίου 2024 σε σχέση με τον Απρίλιο του 2023 είχαν οι κατηγορίες Εστιατόρια και Ξενοδοχεία (0,58), Μεταφορές (0,58) και Στέγαση, Ύδρευση, Ηλεκτρισμός και Υγραέριο (0,54), ενώ τη μεγαλύτερη επίπτωση στη μεταβολή του ΔΤΚ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα είχε η κατηγορία Μεταφορές (0,86).

Αντίστοιχα, τη μεγαλύτερη επίπτωση στη μεταβολή του ΔΤΚ του Απριλίου 2024 σε σύγκριση με το δείκτη του Απριλίου του 2023 είχαν τα Πετρελαιοειδή (0,86) και οι Υπηρεσίες τροφοδοσίας (0,57), ενώ τα Πετρελαιοειδή (0,87) είχαν τη μεγαλύτερη επίδραση στη μεταβολή του ΔΤΚ του Απριλίου 2024 σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη του προηγούμενου μήνα.

Δειτε Επισης

Ομόφωνα αποδεκτή από την Ολομέλεια η αναπομπή νόμου για τις καινοτόμες επιχειρήσεις
Πρόταση Νικόλα φέρνει βελτιώσεις στον νόμο για τις πολιτογραφήσεις επαγγελματιών υψηλής εξειδίκευσης
Νόμος για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών-Η εξουσία που παρέχεται στον Έφορο Φορολογίας
«Πολιτικές που θέτουν την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης, στοχευμένα μέτρα εκεί και όπου χρειάζεται»
Κωνσταντίνος Πετρίδης: Αυτό θα συνεχίσω να πράττω αν εκλεγώ ευρωβουλευτής
Συνέχιση ανάπτυξης και μείωση πληθωρισμού στην Κύπρο προβλέπει η Κομισιόν
Μνημόνιο Συνεργασίας Invest Cyprus και CYFA με στόχο την ενίσχυση του επιχειρηματικού οικοσυστήματος μέσω ΑΞΕ
Με τη συμμετοχή της Υφ. Ναυτιλίας Μαρίνας Χατζημανώλη το πρώτο Cyprus Forum Λονδίνου
Παραμένει ανοικτό το μέτωπο των συλλογικών συμβάσεων σε οικοδομική και ξενοδοχειακή βιομηχανία
ΠτΔ: Rebranding της Κύπρου και αναθεωρημένο σχέδιο κινήτρων για αδειοδότηση αυθαίρετων/νέων κατασκευών