ΟΕΒ: Η πορεία του τομέα της βιομηχανίας κατά το 2023-Ιδιαίτερα ανθεκτική στις διεθνείς αναταράξεις

Η κυπριακή μεταποιητική βιομηχανία παρόλα τα προβλήματα και κρίσεις που έχει βιώσει τα τελευταία χρόνια, κατάφερε να επιβιώσει και να αναπτυχθεί διότι όπως έχει αποδειχθεί είναι ιδιαίτερα ανθεκτική στις διεθνείς αναταράξεις, αναφέρει η ΟΕΒ, τονίζοντας πως εκείνο που χρειάζεται η βιομηχανία είναι στήριξη της ανταγωνιστικότητας και των συντελεστών του κόστους παραγωγής για να επέλθει πλήρης αποδέσμευση της μεγάλης δυναμικής της.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε με θέμα "Ο Τομέας της Βιομηχανίας κατά το 2023", ενόψει της ετήσιας γενικής συνέλευσης της Ομοσπονδίας που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 23 Απριλίου 2024 στο ξενοδοχείο Hilton Nicosia, η ΟΕΒ σημειώνει πως ως βασικός εκπρόσωπος της βιομηχανίας την έθεσε για ακόμα μια χρονιά ψηλά στις προτεραιότητες της με στόχο την εφαρμογή των δράσεων της εθνικής βιομηχανικής πολιτικής:

  • Την εξεύρεση των κατάλληλων λύσεων στα ειδικά και οριζόντια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του τομέα,
  • στην ενημέρωση και προσαρμογή των βιομηχανιών για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, καθώς και
  • στην χάραξη μακροπρόθεσμου αναπτυξιακού σχεδιασμού για αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων.

Στην ανακοίνωσή της η ΟΕΒ παραθέτει τα θέματα της βιομηχανίας με τα οποία ασχολήθηκε το 2023, υποδεικνύοντας ότι τον περασμένο χρόνο ο ρυθμός ανάπτυξης του βιομηχανικού τομέα παρουσίασε αύξηση ύψους 3,4% σε σύγκριση με 1,8% το 2022, ενώ παράλληλα, η συνεισφορά του τομέα στο ΑΕΠ για το 2023 ήταν 8,4%. Δηλαδή, περίπου στα ίδια επίπεδα με το 2022.

Διαβάστε πιο κάτω αυτούσια την ανακοίνωση της ΟΕΒ:

Κατά το 2023 ο ρυθμός ανάπτυξης του Βιομηχανικού Τομέα παρουσίασε αύξηση ύψους 3,4% σε σύγκριση με 1,8% το 2022. Παράλληλα, η συνεισφορά του τομέα στο ΑΕΠ για το 2023 ήταν 8,4%, δηλαδή περίπου στα ίδια επίπεδα με το 2022.

Η Ομοσπονδία Εργοδοτών & Βιομηχάνων (ΟΕΒ) ως βασικός εκπρόσωπος της Βιομηχανίας την έθεσε για ακόμα μια χρονιά ψηλά στις προτεραιότητες της με στόχο την εφαρμογή των δράσεων της εθνικής βιομηχανικής πολιτικής, την εξεύρεση των κατάλληλων λύσεων στα ειδικά και οριζόντια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις του τομέα, στην ενημέρωση και προσαρμογή των βιομηχανιών για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση καθώς και στην χάραξη μακροπρόθεσμου αναπτυξιακού σχεδιασμού για αντιμετώπιση των μελλοντικών προκλήσεων.

Η Κυπριακή Μεταποιητική Βιομηχανία παρόλα τα προβλήματα και κρίσεις που έχει βιώσει τα τελευταία χρόνια, κατάφερε να επιβιώσει και να αναπτυχθεί διότι όπως έχει αποδειχθεί είναι ιδιαίτερα ανθεκτική στις διεθνείς αναταράξεις.

Εκείνο που χρειάζεται η βιομηχανία είναι στήριξη της ανταγωνιστικότητας και των συντελεστών του κόστους παραγωγής για να επέλθει πλήρης αποδέσμευση της μεγάλης δυναμικής της.

Η ΟΕΒ κατά το 2023 ασχολήθηκε με τα ακόλουθα θέματα της Βιομηχανίας:

  • Με σκοπό την αύξηση της συνεισφοράς της βιομηχανίας στο ΑΕΠ συμμετείχε ενεργά στην εφαρμογή των δράσεων της Βιομηχανικής Πολιτικής του Υπουργείου Βιομηχανίας.
  • Συμμετείχε στις επισκέψεις που πραγματοποίησαν Μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Βιομηχανίας σε διάφορες βιομηχανικές περιοχές και ζώνες για εξέταση των τοπικών προβλημάτων.
  • Υπέβαλε εισηγήσεις για βελτίωση προνοιών των σχεδίων χορηγιών, μείωση των φόρων/τελών που καταβάλλουν οι Βιομηχανίες, διευκόλυνση των εξαγωγών, των επενδύσεων, του εμπορίου καθώς και προτάσεις για μείωση της γραφειοκρατίας και ενίσχυση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης του δημοσίου τομέα.
  • Προώθησε τις δυνατότητες της Κυπριακής αμυντικής Βιομηχανίας, των προϊόντων
    διττής χρήσης και της βιομηχανικής συνεργασίας για τα εξοπλιστικά προγράμματα του Υπουργείου Άμυνας.
  • Ανέδειξε το πρόβλημα με τις συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού που προκύπτουν από τον τρόπο που εφαρμόζεται ο Κανονισμός της Πράσινης Γραμμής για το εμπόριο με τα κατεχόμενα και πρότεινε τρόπους βελτίωσης της διαδικασίας εφαρμογής του Κανονισμού καθώς και ενίσχυσης του εμπορίου από τις ελεύθερες περιοχές προς τις κατεχόμενες για να καταστεί πραγματικά αμφίδρομο.
  • Ενήργησε για συγκράτηση του λειτουργικού κόστους των βιομηχανιών (ηλεκτρικής
    ενέργειας, νερού, δημοτικών τελών, ενοικίων στις βιομηχανικές περιοχές/ ζώνες, κλπ.), για βελτίωση της απόδοσης του τομέα.
  • Ζήτησε τον εξορθολογισμό των ενοικίων που καταβάλλουν στο κράτος οι βιομηχανίες που είναι εγκατεστημένες σε βιομηχανικές ζώνες και συγκεκριμένα ζήτησε όπως στον υπολογισμό της αγοραίας αξίας της κρατικής γης λαμβάνεται υπόψη αποκλειστικά ο σκοπός της χρήσης (βιομηχανική) και να μην επηρεάζεται η αγοραία αξία από άλλες παραπλήσιες αναπτύξεις.
  • Ζήτησε τη δημιουργία κεντρικού φορέα διαχείρισης όλων των βιομηχανικών αναπτύξεων που βρίσκονται τόσο στις Βιομηχανικές Περιοχές όσο και στις Βιομηχανικές Ζώνες.
  • Συνέβαλε στη σύσταση της Διαχειριστικής Επιτροπής της Βιομηχανικής Ζώνης Γερίου – Ιδαλίου στα πλαίσια του νόμου για την εκλογή διαχειριστικών επιτροπών σε βιομηχανικές αναπτύξεις. Στη συγκεκριμένη ζώνη μετά από διαβήματα της ΟΕΒ σε συνεργασία με Διαχειριστική Επιτροπή έγινε κατορθωτή η τοποθέτηση πρόσθετων υδροστομιών για αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
  • Υπέβαλε εμπεριστατωμένο υπόμνημα για θέματα πυρασφάλειας και πυροπροστασίας στις βιομηχανικές ζώνες βαριάς οχληρίας.
  • Στήριξε το αίτημα των Συνδέσμων Βιομηχανικών Περιοχών από διάφορες επαρχίες για αξιοποίηση των τεμαχίων που τους έχουν παραχωρηθεί από το Υπουργείο Ενέργειας.
  • Υπέβαλε εισηγήσεις για βελτίωση της λειτουργίας και συντήρηση των υφιστάμενων υποδομών των Βιομηχανικών Περιοχών και Ζωνών, όπως δρόμοι, πεζοδρόμια, σύνδεση με βασικές οδικές αρτηρίες, καθαρισμός, χώροι στάθμευσης, οδικός φωτισμός, διαχείριση αποβλήτων καθώς και ενίσχυση της αστυνόμευσης, ιδιαίτερα κατά τις βραδινές ώρες για αποτροπή κλοπών και βανδαλισμών.
  • Διοργάνωσε εξειδικευμένα προγράμματα κατάρτισης για τα στελέχη των βιομηχανιών καθώς και ενημερωτικές παρουσιάσεις για νέες νομικές υποχρεώσεις, όπως οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, το τέλος άνθρακα, τον διασυνοριακό μηχανισμό προσαρμογής άνθρακα, κλπ.
  • Προώθησε τον θεσμό των Μεταλυκειακών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΜΙΕΕΚ) στη Βιομηχανία.
  • Υποστήριξε τη συμμετοχή Κυπριακών επιχειρήσεων σε εξειδικευμένες ή γενικές εκθέσεις στο εξωτερικό με ιδιωτική συμμετοχή ή με κρατικό περίπτερο, για προώθηση των εξαγωγών.
  • Αποτέλεσε τη γέφυρα συνεργασίας της Βιομηχανίας με την Ακαδημαϊκή κοινότητα για σκοπούς έρευνας, ανάπτυξης και καινοτομίας.
  • Υπέβαλε εισηγήσεις στο Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας για απλοποίηση των αιτήσεων συμμετοχής σε ερευνητικά προγράμματα και αναθεώρηση της μεθόδου αμοιβής.

Αναλυτικότερα η πορεία του τομέα της Βιομηχανίας θα συζητηθεί στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της ΟΕΒ που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 23 Απριλίου 2024 στο ξενοδοχείο Hilton Nicosia στη Λευκωσία.

Στη Συνέλευση έχει προσκληθεί να παρευρεθεί και να μιλήσει η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Δειτε Επισης

«Απαραίτητη η ενίσχυση του κοινωνικού διαλόγου και της τριμερούς συνεργασίας»
Μαρία Παναγιώτου: Η Κύπρος υλοποίησε πολιτικές για πιο βιώσιμη αγροτική οικονομία
Γιάννης Παναγιώτου: Εργαζόμαστε για καλύτερη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων
Νίκος Χριστοδουλίδης: Διαχρονικά υψηλό το αίσθημα ευθύνης των κοινωνικών εταίρων
Ο ΚΟΑΠ στηρίζει την εκστρατεία «Υιοθετήστε μια οικογένεια το Πάσχα»
Στο 7% μέχρι Μάρτιο η υλοποίηση των αναπτυξιακών δαπανών
Νέα μείωση τιμών στη βιομηχανία τον Μάρτιο
Στο 66% του ΑΕΠ το χρέος των νοικοκυριών, στο 133% των εταιρειών
Εκτός ύφεσης η Ευρωζώνη το πρώτο τρίμηνο, σταθερός στο 2,4% ο πληθωρισμός
Νέο αίμα στην αγορά εργασίας με διεύρυνση της πρόσβασης φοιτητών από τρίτες χώρες