Νέος μέτοχος σε Mall of Cyprus και Mall of Engomi η Pareto-Μειώνεται το ποσοστό συμμετοχής της Atterbury Europe

Ανακατάξεις στην μετοχική δομή των Mall of Cyprus και Mall of Engomi προκύπτουν ως αποτελέσμα της απόκτησης μετοχών από την Pareto, μη εισηγμένη στο χρηματιστήριο εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητα, από Atterbury Europe της οποίας αποτελεί σημαντικό μέτοχο.

Συγκεκριμένα, η Atterbury Europe και η Pareto συμφώνησαν σε συναλλαγή μετόχων σύμφωνα με την οποία η Pareto επιθυμεί να ανταλλάξει μέρος της έκθεσης χρέους της στην Atterbury Europe με άμεσο συμφέρον, τόσο στο Mall of Cyprus όσο και στο Mall of Engomi.

Η συναλλαγή κρίνεται ως επωφελής για τον όμιλο Atterbury Europe, καθώς θα απομειώσει τον ισολογισμό της Atterbury Europe και ως εκ τούτου θα διευκολύνει την περαιτέρω ανάπτυξή της, όπως η προτεινόμενη νέα ανάπτυξη του Mall of Limassol.

Την ίδια ώρα, το Mall of Cyprus και το Mall of Engomi με τη σειρά τους θα επωφεληθούν από έναν ισχυρό "μέτοχο αναφοράς" στην Pareto.

Η Pareto, πέραν της επένδυσής της στην Atterbury Europe, αναπτύσσει, κατέχει, διαχειρίζεται και εκμεταλλεύεται υπερπεριφερειακά, περιφερειακά εμπορικά κέντρα και συγκροτήματα μικτής ανάπτυξης στη Νότια Αφρική. Ανήκει στο μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο της Αφρικής και διαθέτει χαρτοφυλάκιο ακινήτων ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ μεικτά.

Διαβάστε πιο κάτω αυτούσια την ανακοίνωση σχετικά με την συναλλαγή:

Η Atterbury Europe Holding B.V. ("Atterbury Europe"), η οποία εδρεύει στο Leiden της Ολλανδίας, ιδρύθηκε το 2014 από την Atterbury Property South Africa, η οποία έχει 30ετή πείρα στην κατασκευή και διαχείριση λιανικών και εμπορικών αναπτύξεων.

Η Atterbury Europe στελεχώνεται από μια εξαιρετικά έμπειρη ομάδα, με στόχο την αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών για επέκταση της εταιρείας στην Ευρώπη, επιτυγχάνοντας μέσα στην τελευταία δεκαετία την ανάπτυξη εμπορικών κέντρων και γραφειακών συγκροτημάτων σε Κύπρο, Σερβία και Ρουμανία.

Η Atterbury Europe, μέσω της θυγατρικής της εταιρείας Atterbury Cyprus Limited, πραγματοποίησε το πρώτο της μεγάλο επενδυτικό εγχείρημα το 2015, με την εξαγορά του The Mall of Cyprus (MC) Plc (το "Mall of Cyprus") και του The Mall of Engomi (ME) Plc (το "Mall of Engomi") από τον Όμιλο Σιακόλα, το οποίο σηματοδότησε την έναρξη της σχέσης της εταιρείας με το κυπριακό κοινό.

Μετά από αυτές τις εξαγορές, τόσο το Mall of Cyprus όσο και το Mall of Engomi αναδιαμορφώθηκαν και επεκτάθηκαν, προς όφελος της καλύτερης εξυπηρέτησης του κοινού.

Η Atterbury Europe είναι κοινοπραξία με την εταιρεία Pareto Limited ("Pareto"), ως σημαντικό μέτοχο.

Η Atterbury Europe και η Pareto έχουν συμφωνήσει σε μια συναλλαγή μετόχων σύμφωνα με την οποία η Pareto επιθυμεί να ανταλλάξει μέρος της έκθεσης χρέους της στην Atterbury Europe με άμεσο συμφέρον, τόσο στο Mall of Cyprus όσο και στο Mall of Engomi.

Η Pareto είναι μια μη εισηγμένη στο χρηματιστήριο εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητα, η οποία, πέραν της επένδυσής της στην Atterbury Europe, αναπτύσσει, κατέχει, διαχειρίζεται και εκμεταλλεύεται υπερπεριφερειακά, περιφερειακά εμπορικά κέντρα και συγκροτήματα μικτής ανάπτυξης στη Νότια Αφρική.

Η Pareto ανήκει στο μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο της Αφρικής και διαθέτει χαρτοφυλάκιο ακινήτων ύψους περίπου 2 δισ. ευρώ μεικτά.

Σε όλο το ενεργητικό που ανήκει στο χαρτοφυλάκιο της, η Pareto προσπαθεί να παρέχει το καλύτερο περιβάλλον για αγορές, ψυχαγωγία, διασκέδαση και διαβίωση, μέσω βιώσιμων αναπτύξεων και συναφών υπηρεσιών, ενώ παράλληλα είναι ένας πλήρως ενταγμένος και υπεύθυνος εταιρικός πολίτης, αφοσιωμένος στην ανάπτυξη και ενίσχυση των κοινοτήτων όπου δραστηριοποιείται.

Σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο της Pareto κ. Malose Kekana: "Για εμάς ήταν απολύτως λογικό για τη γεωγραφική μας επέκταση στην Ευρώπη το 2019, να προβούμε σε κοινοπραξία με συναδέλφους από τη Νότιο Αφρική που είχαν ήδη δραστηριοποιηθεί στην Ευρώπη. Με την άμεση επένδυσή μας στο Mall of Cyprus και στο Mall of Engomi, ουσιαστικά θα αναπαράξουμε το μοντέλο που έχει ήδη καθιερωθεί σε επίπεδο Atterbury Europe".

Η συναλλαγή αυτή είναι επωφελής για τον όμιλο Atterbury Europe, καθώς θα απομειώσει τον ισολογισμό της Atterbury Europe και ως εκ τούτου θα διευκολύνει την περαιτέρω ανάπτυξή της, όπως η προτεινόμενη νέα ανάπτυξη του Mall of Limassol.

Το Mall of Cyprus και το Mall of Engomi με τη σειρά τους θα επωφεληθούν από έναν ισχυρό "μέτοχο αναφοράς" στην Pareto.

Παρόλο που το ποσοστό συμμετοχής της Atterbury Europe στο Mall of Cyprus και στο Mall of Engomi θα μειωθεί με τη συναλλαγή σε περίπου 30%, η Atterbury Europe και η υφιστάμενη τοπική ομάδα διαχείρισης θα συνεχίσουν να διαχειρίζονται πρακτικά την καθημερινή λειτουργία των περιουσιακών στοιχείων σε στενή συνεργασία με τους ενοικιαστές και τους πολύτιμους πελάτες τους.

Σύμφωνα με τον κ. Henk Deist, Διευθύνων Σύμβουλο της Atterbury Europe: "Αυτή η συναλλαγή μας επιτρέπει να κάνουμε περισσότερα στην Κύπρο, όχι λιγότερα. Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε διαχείριση ακινήτων και περιουσιακών στοιχείων στο Mall of Cyprus και στο Mall of Engomi.

Ως εκ τούτου, θα συνεχίσουμε τις σχέσεις μας με τους ενοικιαστές, τις τράπεζες και όλους τους άλλους ενδιαφερομένους και ταυτόχρονα θα έχουμε έναν ισχυρότερο ισολογισμό για να υποστηρίξουμε την ανάπτυξη".

Η Atterbury Europe και η Pareto παραμένουν προσηλωμένες στους υπαλλήλους, τους ενοικιαστές και κυρίως τους πιστούς πελάτες τους και θα συνεργαστούν για να συνεχίσουν να παρέχουν υπηρεσίες παγκόσμιας κλάσης στην κυπριακή κοινότητα.

Τα διοικητικά συμβούλια των Mall of Cyprus και Mall of Engomi έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους για την προτεινόμενη συναλλαγή και συγκάλεσαν έκτακτη γενική συνέλευση ("ΕΓΣ") στις 24 Απριλίου 2024 στις 10.00 για να επιτρέψουν στους μετόχους να ψηφίσουν επί των προτεινόμενων αποφάσεων.

Για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τη συνέλευση και τα προτεινόμενα ψηφίσματα, ανατρέξτε στην ανακοίνωση της έκτακτης γενικής συνέλευσης που δημοσιεύθηκε.

Δειτε Επισης

Μειωμένες οι συνολικές πωλήσεις πετρελαιοειδών-Μικρή άνοδος στην αμόλυβδη βενζίνη
Ξάνθος Σαρρής: Η επέκταση της ΕΥΡΗΚΑ και η επόμενη γενιά
Το βραβείο Red Dot Design 2024 στο νέο Hyundai Santa Fe
Μειώθηκαν στο μισό τα έσοδα από τη Διώρυγα του Σουέζ
Τα υβριδικά ψαλιδίζουν τα μερίδια αγοράς των βενζινοκίνητων-Οι κορυφαίες μάρκες του τριμήνου
Φέτος το Πάσχα οι προσφορές είναι επικές-Smartphones με €0 αρχικά και €200 έκπτωση
Υπουργείο Εμπορίου: Εφαρμόζονται κανονισμοί για έλεγχο της μεσιτείας όπλων
Κλειστά τα γενικά καταστήματα την Πρωτομαγιά-Τι ισχύει για όσους εργαστούν
Έπιπλα Andreotti: Η one-stop-shop επιλογή σου!
Εννέα μνηστήρες για την ανάπτυξη και λειτουργία του e-kalathi-Οι προσφοροδότες και τα ποσά που δήλωσαν